- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
M. Rainys apie vegetarišką mitybą: gaminu ir mėgaujuosi procesu
-
M. Rainys apie vegetarišką mitybą: gaminu ir mėgaujuosi procesu
-
M. Rainys apie vegetarišką mitybą: gaminu ir mėgaujuosi procesu
-
M. Rainys apie vegetarišką mitybą: gaminu ir mėgaujuosi procesu
-
M. Rainys apie vegetarišką mitybą: gaminu ir mėgaujuosi procesu
-
M. Rainys apie vegetarišką mitybą: gaminu ir mėgaujuosi procesu
-
M. Rainys apie vegetarišką mitybą: gaminu ir mėgaujuosi procesu
-
M. Rainys apie vegetarišką mitybą: gaminu ir mėgaujuosi procesu
-
M. Rainys apie vegetarišką mitybą: gaminu ir mėgaujuosi procesu
-
M. Rainys apie vegetarišką mitybą: gaminu ir mėgaujuosi procesu
Kol ruduo mus lepina sodo ir daržo gėrybėmis, TV3 laida „La maistas“ džiugina žiūrovus gardžiausiais daržovių patiekalais. Ši tema ypač patinka laidos vedėjui – Mindaugui Rainiui. Jis yra vegetaras, tad patiekalai be mėsos jam ypač aktualūs. Taigi, kol laidos šefai gamina daržovių patiekalus, kalbiname Mindaugą apie vegetarišką mitybą.
– Mindaugai, kada ir kodėl tapai vegetaru?
– Mėsos atsisakymas nutiko maždaug prieš penkerius metus. Pagrindinė priežastis – ieškojimas įvairesnio maisto, įvairesnės mitybos, tam labai pagelbėjo joga, kurią praktikuoju ir kuri supažindino su gyvenimu be mėsos. Artėjo Kalėdos ir pirmą kartą su šeima sugalvojom išmėginti pasninką toks, koks jis turi būti. Ir po tų kelių savaičių be mėsos, per pačias Kalėdas ant stalo buvo patiektas kalakutas, į kurį nebebuvo jokio noro žiūrėti. Tai nutarėme „pasninką“ pratęsti dar savaitei, tada dar ir taip mėsa pasidarė nebereikalingas produktas. Atsisakęs mėsos pradėjau geriau jaustis, svorį pavyko sureguliuot, dingo fastfudas ir net paaukojau cepelinus, kuriuos be galo mėgstu, vardan geros savijautos.
– Ar mėgsti gaminti?
– Taip, visada mėgdavau ir gamindavau daug. Kai dingo mėsa, pasidarė sunkiau, nes receptai atkeliavę iš tėvų – dauguma su mėsa, tad reikėjo surasti alternatyvas. Bet vėliau virtuvė taip smarkiai išsiplėtė, kad jausdavau tik malonumą. Praktiškai kasdien gaminu pietus ir vakarienę ir mėgaujuosi procesu, nes tai yra toks pats kūrybinis darbas kaip ir režisūra – su spalvom, improvizacija ir potyriais.
– Ką dažniausiai gamini?
– Įvairiai, bet niekad negaminu kelioms dienoms į priekį, taigi ir į parduotuvę dažnai einu. Ką gaminsiu – mintis gimsta spontaniškai. Žinoma, daug gaminu iš visokių daržovių, troškiniai įvairūs, daug desertų ruošiu, nes esu didelis smaližius.
– Koks tavo mėgstamiausias patiekalas?
– Dubenėliai (angl. „Bowls“) – ryžių pagrindu gaminamas dubenėlis, tunas ar kitokia žuvis, daržovės ir žaidžiu su padažais. Padažus gaminu pats, du–tris variantus turiu ir juos naudoju.
– Ar turit šeimos tradicijų, susijusių su maistu?
– Kadangi mūsų grafikas gana įtemptas, tai darbo dienomis svarbiausia tiesiog prisimint pavalgyt. Mūsų blogas įprotis, kad vakarieniaujame dažniausiai vėlai vakare, po visų darbų. Bet savaitgaliais griežta taisyklė – visi gamina ir valgo, ir laiką leidžia kartu.
– Kokių atradimų, netikėtumų patyrei su laida „La maistas“?
– Dėka šios laidos, išsiplėtė suvokimas, kaip veikia virtuvė, atradau grilių, kas man, nevalgančiam mėsos, anksčiau atrodė nereikalingas daiktas, dabar pats įsigijau ir juo labai džiaugiuosi. Tomo Rimydžio dėka atradau tikrą lietuvišką virtuvę, neturinčią nieko bendro nei su cepelinais, nei su vėdarais, atradau naujų daržovių, ūkininkus, gaminančius nuostabius produktus, apskritai prasiplėtė mano gaminami patiekalai, atsirado nauji skoniai. Naujus įrankius pradėjau naudot. Aš ne tiek vedu laidą, kiek mokausi, esu geruose kulinariniuose kursuose, kur prasiplečia ir įgūdžiai, ir fantazija.
Šį kartą M. Rainys ir laidos „La maistas“ šefai T. Rimydis ir Vylius Blauzdavičius lankysis „Sofos ūkyje“, kuriame auginama daugybė įvairiausių daržovių. Jie kartu su ūkio šeimininkais gamins daržovių patiekalus: keptų baklažanų užtepėlę, traškias baklažanų lazdeles, daržovių troškinį, mangoldų padažą ir orkaitėje keptus įvairiaspalvius burokėlius.
Skaniausi daržovių patiekalų receptai ir patarimai – sekmadienį 9.30 val. laidoje „La maistas“ per TV3.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
J. Statkevičiaus sėkmės paslaptys: į kolekcijos pristatymą Paryžiuje vežėsi švęstą vandenį2
Vienas garsiausių Lietuvos dizainerių Juozas Statkevičius dar ne taip seniai pribloškė savo gerbėjus surengęs naujosios kolekcijos pristatymą Paryžiuje, o vėliau jį pakartodamas ir Vilniuje. TV3 laidoje „Pasaulis pagal moteris“ ži...
-
U. Siparės namuose jau sužibo įspūdinga eglė: nuo šiol mane vadina Kalėdų ambasadore7
„Didelio netikėtumo čia nėra – pas mane visada Kalėdos atkeliauja anksti“, – juokėsi jau šventiškai namus pasipuošusi televizijos laidų vedėja, naujoji LNK projekto „Kaukės“ detektyvė Ugnė Sipa...
-
Kam važiuoti į Laplandiją, jei turime Palangą?!3
Nuo jaukių vakarienių, pramogų šeimai iki energingų renginių ir fejerverkų – šventiniu laikotarpiu Palanga stengiasi patenkinti kiekvieno poreikius. Šiųmetis švenčių laukimas mylimiausiame kurorte prie jūros bus pers...
-
E. Dragūnas prisiminė skandalą sukėlusią frazę: man neleido nei pasisakyti, nei pasiaiškinti
2022 metais prasidėjus karui Ukrainoje, grupės „SEL“ lyderis Egidijus Dragūnas socialiniuose tinkluose pareiškė, jog šis žmonių gyvybes pasiglemžiantis reiškinys – „natūralus planetos išvalymas“...
-
A. Švilpauskas ir A. Oleinik atliko DNR tyrimą: norėjo įsitikinti, ar ne broliai
Lietuvos muzikos padangėje: naujas duetas, kokio muzikos mylėtojai jau seniai nematė ir negirdėjo! Du žinomi atlikėjai: Arnas Švilpauskas ir Anatolijus Oleinik suvienijo jėgas pasivadindami „NeBroliais“, dueto gimimui pasirinkdami tra...
-
Šveicarai balsuos dėl finansavimo 2025-ųjų „Eurovizijai“1
Bazelio rinkėjai sekmadienį spręs, ar galima išleisti dešimtis milijonų eurų viešųjų lėšų 2025-ųjų „Eurovizijos“ dainų konkursui organizuoti – oponentai šią galimybę vadina viešųjų i&s...
-
L. Suodaitis: maisto išmetimas man yra didelė nepagarba gamtai ir įdėtam darbui6
Žinomas verslininkas, LNK projekto „Kaukės“ penktojo sezono komisijos narys Laurynas Suodaitis neslepia – kulinarija yra jo aistra, tačiau maisto švaistymo problema jam kelia ne tik nerimą, bet ir daugybę klausimų. Kodėl pasauli...
-
Ragina naujai atrasti žiemišką Lietuvą
VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ ragina keisti požiūrį į lietuvišką žiemą ir šaltąjį metų laiką skirti atradimams ir pažinčiai su dar neišbandytomis pramogomis. Siekdama paskatinti lietuvius keliauti po šal...
-
Naujas muzikinis projektas „Dovanota“ pristato pirmąjį savo kūrinį „Viena daina“1
„Dovanota“ – naujas projektas, įkvėptas sintezatorių skambesių bei šokių muzikos ir disco energijos. Jį įkūrė du Lietuvos naktinio gyvenimo scenos entuziastai: Ramūnas Tamošauskas (UraganiuS) ir Žilvinas Juodis (DJ Bl...
-
Šveicarijos regionas balsuos dėl išlaidų „šventvagiškai“ 2025 m. „Eurovizijai“3
Bazelio rinkėjai sekmadienį spręs, ar išleisti dešimtis milijonų dolerių 2025 metų „Eurovizijos“ dainų konkursui surengti, oponentai smerkia viešųjų lėšų „švaistymą“ nepadoriam muzikos reng...