LRT televizijos eteryje – 500-oji „Klausimėlio“ laida

  • Teksto dydis:

Ką tik 60-mečio jubiliejų atšventusios LRT televizijos žiūrovai šį sekmadienį, gegužės 7 d., 16.40 val, išvys jubiliejinę, jau 500-ąją Juro Jankevičiaus „Klausimėlio“ laidą. O ateinantį ketvirtadienį, gegužės 11 d. 21.30 val. kviečiama žiūrėti specialų „Klausimėlį“ apie „Euroviziją“ – tądien antrajame pusfinalyje pasirodys Lietuvos atstovai „Fusedmarc“.

„Klausimėlis“ – vienintelė tokio turinio laida Lietuvoje. Jos vedėjas Juras Jankevičius prieš keletą metų laidą pristatė ir užsienyje kaip originalaus formato bei Lietuvoje neturintį atitikmenų kūrinį. 2000-aisiais pradėtas transliuoti „Klausimėlis“ kurį laiką nebuvo rodomas, bet prieš kelerius metus atnaujintas jis ir vėl pasiekė televizijos ekranus. J. Jankevičius tikisi, kad 500-oji serija bus ypač įdomi.

„Žinoma, kad jubiliejaus proga bus ir jubiliejinis klausimas – „Ką žinote apie televiziją?“ Ekspertas – kas, jei ne žunalistikos profesorius Žygintas Pečiulis. Nors tai 500-oji serija, bet turiu vilties, kad dar ne naftalinas. Tiesa, ne vienas kalbintas praeivis pripažino neprisimenantis laikų, kai nerodė „Klausimėlio“, – sako televizijos žurnalistas.

Pirmoji laida startavo prieš 17 metų. Ilgametis vedėjas mena ir pirmosios „Klausimėlio“ laidos žmonių grupę, kuri prisidėjo prie kūrybos proceso. „Laida atsirado 2000 m. balandį, o Paulius Dautartas yra visų 500 laidų operatorius. Režisierius Egidijus Bačiulis, garso režisierė Ramutė Ziutelienė, montažo inžinierė Svetlana Gužauskienė – pirmojo „Klausimėlio“ komanda“, – prisiminimais dalijasi J. Jankevičius.

Pirmosios laidos klausimas buvo „Kuo skiriasi Austrija nuo Australijos?“, kadangi geografija visada buvo kietas riešutėlis praeiviams. Ji, lyginant su šiuo metu kuriamomis, buvo kur kas trumpesnė: „Pradėjome 8 min. trukmės laida, o dabar vos telpame į pusvalandį. Tiesa, šiuo metu turime ir 15 min. trukmės versiją – praverčia, kai reikia užtaisyti „skyles“ programoje. Nes, priešingai nuo naujienų laidų, „Klausimėlio“ išliekamoji vertė visai nemaža – galime drąsiai rodyti daugelį kelerių metų senumo laidų.“

Anot J. Jankevičiaus, jei bandytų įvertinti, kiek jo ir operatoriaus P. Dautarto nukeliauta po Lietuvą, išeitų 4–5 kartai aplink Žemę. „Tai kokio dydžio ta mūsų planeta? Ne kartą teko išgirsti, kad aplink Žemę nepavyktų apkeliauti, nes ji – plokščia. Važinėdami po Lietuvą, nebandėme patikrinti, kas ten, apačioje. Nors laida, kad ir kaip būtų, garsėja įdomiais praeivių atsakymais, mes nejučiomis žiūrovui pakišame labai daug tikrų ir įdomių žinių iš eksperto lūpų. Tai – svarbiausia. Kaip, beje, svarbu pastebėti ir tiksliausiai atsakiusį praeivį“, – apie laidą kalba J. Jankevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių