Liverpulyje prasideda „Eurovizija“: nuo blizgučių iki politikos

Šią savaitę Liverpulyje, Anglijoje, vyks ekstravagantiška muzikos fiesta „Eurovizija“, Jungtinei Karalystei sutikus surengti šį dainų konkursą vietoje 2022 metų nugalėtojos Ukrainos, tebekovojančios su Rusijos karine agresija.

Konkursas oficialiai atidarytas sekmadienį įvykusioje turkio spalvos kilimo ceremonijoje.

37 tautoms atstovaujantys atlikėjai su – dažniausiai – akį rėžiančiais kostiumais ir dainomis apie meilę, kančią bei taiką dėl laurų kovos mieste, stipriai siejamame su populiariąja muzika.

Grupės „The Beatles“ ir kitų garsių muzikos atlikėjų gimtasis miestas šiaurės vakarų Anglijoje organizuoti konkursą ėmėsi po to, kai praėjusių metų renginyje Jungtinė Karalystė užėmė antrąją vietą, nusileidusi su Rusijos invazija tebekovojančiai Ukrainai.

Pernai, praėjus vos keliems mėnesiams nuo plataus masto Rusijos invazijos į Ukrainą, grupė „Kalush Orchestra“ laimėjo didžiausią pasaulyje gyvos muzikos renginį su kūriniu „Stefania“ – repo lopšine, jungiančia ukrainiečių folklorą ir šiuolaikinio hiphopo ritmus.

2023 metų „Eurovizijoje“ Ukraina savo viltis sieja su elektroninės muzikos grupe „Tvorchi“, atliksiančia dainą „Heart of Steel“.

Grupės dainininkas Jeffery Kenny (Džefris Kenis), kurį įkvėpė beveik mėnesį trukęs ukrainiečių kovotojų pasipriešinimas apsiaustoje Mariupolio plieno gamykloje „Azovstal“, sakė, kad ši daina simbolizuoja stiprybę ir drąsą.

Pastarosiomis savaitėmis grupė „Eurovizijai“ rengėsi apšaudymų ir oro pavojaus sąlygomis.

Favoritės – Švedija ir Suomija

Nepaisant didžiulių simpatijų ukrainiečių atstovams „Eurovizijoje“, apžvalgininkai ir lažybų bendrovės sutinka, kad antroji Ukrainos pergalė iš eilės yra mažai tikėtina.

Švedija, kuriai vėl atstovauja 2012 metų „Eurovizijos“ nugalėtoja Loreen (Lorin), su meilės daina „Tattoo“ yra pagrindinė favoritė laimėti šiemetinį konkursą. Ji kol kas lenkia energingą suomių paraišką „Cha Cha Cha“, atliekamą su neoninės žalios spalvos bolero švarkeliu pasirodančio Kaarija (Kerijos).

Praėjusiais metais Jungtinė Karalystė tikėjosi, kad „TikTok“ išgarsėjusio ilgaplaukio Samo Ryderio (Semo Raiderio) atliekama daina „Space Man“ ir jos aukštos natos nutrauks ketvirtį amžiaus trukusius nesėkmingus šalies bandymus pelnyti pirmąją vietą.

Tačiau galiausiai jai teko pasitenkinti antrąja vieta.

Šių metų JK atstovė Mae Muller (Mei Miuler) tikisi užkariauti komisijos ir žiūrovų simpatijas su daina „I Wrote a Song“, kuri, kaip lėmė burtai, uždarys šeštadienio finalą.

Nuo 1977 metų „Eurovizijos“ nelaimėjusi Prancūzija deda viltis į kanadiečių dainininkę La Zarrą (La Zarą) ir jos elektroninės bei disko muzikos numerį „Evidemment“, kuris pastarąją savaitę, pasirodžius pirmiesiems vaizdams iš repeticijos, lažybų reitinguose šoko į viršų.

Nors neseniai dėl asmeninių priežasčių atšaukė du koncertus Amsterdame ir Londone, dainininkė socialiniuose tinkluose teigė, kad yra „kaip niekada pasiryžusi su pasididžiavimu ir meile nešti Prancūzijos vėliavą“.

Lietuvai atstovaujanti Monika Linkytė su daina „Stay“ 15-u numeriu pasirodys antrajame pusfinalyje ketvirtadienį. Nors lažybų bendrovės pergalės jai neprognozuoja, iš pusfinalio į finalą ji turėtų patekti.

Karališkasis patvirtinimas

Vis dėlto „Eurovizija“ neatsiejama ir nuo politikos.

Kroatijos daina „Mama ŠČ!“, kurią atlieka ūsuočių grupė „Let 3“, yra menkai užmaskuotas išpuolis prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną. Jam dainoje skirti tokie žodžiai: „Mažas žiaurus psichopatas.“

Pirmajame pusfinalyje iškart po kroatų pasirodysiantis Šveicarijos dainininkas Remo Forreris (Remas Foreris) savo kūriniu „Watergun“ perteikia tradiciškesnę taikos žinutę.

Čekijai atstovaujančios grupės „Vesna“ 4 kalbomis, įskaitant ukrainiečių, rumunų ir čekų, kūrinyje „My Sister's Crown“ dainuojama apie slavišką vienybę ir stiprybę žiaurios jėgos akivaizdoje bei siunčiama paslėpta palaikymo žinia Ukrainai.

Dalyviai 6 000 vietų arenoje pasirodys Julio Himede'o (Džulijo Himido) suprojektuotoje scenoje, kurios idėja – platus apkabinimas, su džiaugsmu priimant Ukrainą, šou dalyvius ir svečius iš viso pasaulio.

Prieš šeštadienį įvyksiantį 2023 metų „Eurovizijos“ finalą scena, kurioje įrengta 1 500 metrų LED šviesų, jau gavo karališkąjį patvirtinimą.

Karalius Charlesas III (Karolis III) ir karalienė Camilla (Kamila) čia lankėsi prieš pat savo karūnavimą, įvykusį šeštadienį.

„Eurovizijoje“ dalyvauja atlikėjai iš Europos ir Centrinės Azijos, taip pat iš Izraelio ir Australijos.

Antradienį ir ketvirtadienį 22 val. Lietuvos laiku įvyks du pusfinaliai, kurių metu bus atrinktos 20 šalių, šeštadienį vakare dalyvausiančių didžiajame finale.

Prie jų prisijungs praėjusių metų nugalėtoja ir dėl piniginio indėlio į konkursą vietas finale automatiškai gaunantis vadinamasis didysis penketukas – Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Vokietija, Italija ir Ispanija.

Šiais metais įvestas balsavimo pakeitimas lems, kad pusfinaliuose balso teisė atiteks tik žiūrovams. Komisijos balai sudarys 50 proc. bendro rezultato tik finale.

JK vyriausybė stengėsi nuraminti visuomenę po neseniai parlamente išsakytų nuogąstavimų dėl bandymų kištis į renginį. Pernai dėl tokių atvejų kaltinti prorusiški įsilaužėliai.

„Nacionalinis kibernetinio saugumo centras yra pasaulinio lygio ekspertai, išmanantys atakas ir reaguojantys į rimčiausius incidentus“, – sakė technologijų ministras Paulas Scully (Polas Skalis).

Liverpulio uostamiestyje vykstant renginiams, susijusiems su „Eurovizija“, taip pat buvo atidengtas paminklas, sukurtas kaip vilties simbolis Ukrainai.

Aliuminio statula, vaizduojanti vyrą su knyga, nuo kurios skrenda balandis su Ukrainos vėliava, kol kas liks sode „Strawberry Field“ prie buvusių labdaros organizacijos „The Salvation Army“ vaikų globos namų.

Tačiau statula šiame sode, davusiame pavadinimą garsiajai psichodelinei „The Beatles“ dainai, neliks amžinai – kai tik bus atkurta taika, ji bus išsiųsta į Ukrainą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenė

Zenė portretas
Neišmanėliai stilistai,atidengti Monikos kojas,kurios toli gražu nesužadina gero jausmo,daugiau atstumiantį.Aplamai kodėl eksperimentuoti,jeigu pirminis variantas (finalo)buvo tikrai geras. Na palauksim galutinio rezultato,bet(labai atsiprašau) Moniką reikia išplėšti iš pilkumos rūbų,orginalaus ,įspūdingo stiliaus pagalba.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių