Lietuvoje sukurtas serialas apie karą Ukrainoje: padėti nukentėjusiems gali kiekvienas

Ukrainą griaunantis karas kiekvieną dieną žlugdo žmonių gyvenimus ir svajones, nesirinkdamas atima artimuosius ir atneša skausmą, kurį pakelti darosi vis sunkiau. Tačiau skaudžiausia, kad visa tai tęsiasi jau beveik metus. Siekiant žinią apie karą skleisti kuo plačiau, suvienijusi jėgas su ukrainiečiais, TV3 grupė dar vasarą ėmė filmuoti apie tai serialą, o jau sausio pabaigoje tą išvys ir žiūrovai.

Kaip teigia kūrybinė grupė, kanalas pristatys tikrų įvykių įkvėptą, pirmąjį serialą pasaulyje apie Ukrainoje tebevykstantį karą „Savo akimis“. O kartu su serialu – ir šiuo metu itin reikalingą pagalbos Ukrainai akciją.

Serialas apie tai, ką ukrainiečiai matė savo akimis

„Norėčiau, kad serialą pasižiūrėję žiūrovai suvoktų, jog visuomet turi pasirinkimą, kurią pusę palaikyti – gėrio ar blogio. Ir, kad žmonės suprastų, jog negalima galvoti, kad tavo namai pakraštyje ir tavęs nelaimė nepalies“, – sako daugiau kaip 26 vaidmenis Ukrainoje sukūrusi kino aktorė Anatasija Ivanova.

„Šie vaidmenys mums – savotiška terapija, nes mes iš naujo išjaučiame tai, ką matėme patys, ir ką girdėjome iš mums artimų žmonių. Viso to, ką išgyvenome, išlieti į išorę tikriausiai nepavyks. Bet emocine prasme iš savęs išspjauti tą gumulą tikrai padeda“, – atvirauja Svetlana Zelbet – populiari teatro ir kino aktorė, dalyvavusi net 75 projektuose.

„Kiekvienas aktorius išgyveno tokius dalykus, iš kurių galima parašyti knygą, o ir ši kino juosta yra kuriama pagal labai gyvas pačių refleksijas – iš to, kas vyksta dabar. Ne per atstumą, o reflektuojant iš paties epicentro. Mes bandome padėti europiečiams suprasti, kas pas mus vyksta. Kad tai – tikras, totalus, Ukrainą griaunantis karas“, – pabrėžia populiarus ukrainiečių teatro ir kino aktorius bei televizijos laidų vedėjas Vitalij Salij, kurio giminėje visi vyrai yra karininkai.

Tokiomis mintimis dalijasi Ukrainos aktoriai, tapę serialo „Savo akimis“ dalimi. Kaip ir kiekvieno ukrainiečio, jų gyvenimai praėjusių metų vasario 24 dieną kardinaliai pasikeitė, o karo siaubas ir baimė ne tik dėl savęs ir artimųjų, bet ir dėl visos Ukrainos ir jos laisvės, tapo nuolatine palydove.

Todėl visa tai, ką savo akimis matė realybėje, aktoriai perkėlė ir į serialą. Visi jie vieningai tvirtina, kad tai, ką Rusija padarė jų šalyje, yra neatleistina, ir to ištaisyti jau nebegalima. Tačiau skleisti žinią, kad karas kuo greičiau pasibaigtų – būtina.

Serialą „Savo akimis“ žiūrovai TV3 eteryje išvys nuo sausio 31 dienos.

TV3 ir Nacionalinis kraujo centras skelbia apie paramos Ukrainai akciją

O kol karas tebevyksta, kiekvienas galime padėti ir likusiems Ukrainoje. TV3 grupė ir Nacionalinis kraujo centras skelbia apie bendrą paramos Ukrainai akciją, kuri padėtų surinkti šiuo metu šalyje labiausiai trūkstamas medicinines priemones – kraujo surinkimo maišelius.

„Sukūrę pirmąjį serialą apie karą Ukrainoje, siekiame pasauliui priminti, kad labai svarbu nenustoti ieškoti būdų, kaip galėtume padėti, todėl serialas bus platinamas ne tik Lietuvoje. O įvertinę, kaip galėtume pagelbėti vis dar tebekovojantiems, kartu su Nacionaliniu kraujo centru skelbiame apie paramos akciją. Anot ekspertų, šiuo metu ukrainiečiams labiausiai trūksta kraujo surinkimo maišelių. Ne kraujo donorų, o tik medicininių priemonių, padėsiančių greičiau pasiekti kiekvieną nukentėjusį vaiką, tėvą, karį. Akcijos metu surinktos lėšos bus skirtos tokiai medicininei įrangai įsigyti“, – sako TV3 generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė. 

Ekspertai, kurie diena iš dienos palaiko ryšį su tais, kurie už savo ir visų mūsų laisvę kovoja fronte, tvirtina, jog kraujo surinkimui skirtų maišelių trūkumas šalyje šiuo metu jaučiamas labiausiai.

„Mes negalime būti abejingi, likti nuošalyje, stebėti ir viltis, kad Rusijos sukeltas karas kažkaip pasibaigs, kažkaip išsispręs. Lietuva visomis savo išgalėmis padeda ukrainiečiams atsilaikyti prieš agresorių: ginklais, šiltais rūbais, maistu, priimdami nuo karo siaubo bėgančius žmones savo namuose. Ši akcija – galimybė prisidėti prie to, kas, tiesiogine to žodžio prasme, yra gyvybė – kraujo surinkimo tiems, kam jo labiausiai reikia“, – sako Specialiųjų operacijų pajėgų atsargos karininkas bei VšĮ Visuomenės informacinio saugumo agentūros vadovas Aurimas Navys.

Reikalingas kraujo surinkimo maišelių kiekis yra milžiniškas – net vienas milijonas. Tačiau savo auka kiekvienas iš mūsų šį tikslą galime priartinti prie realybės.

„Vos Rusija užpuolė Ukrainą, iškart ėmėme bendrauti su šios šalies kraujo tarnyba. Ne kartą siūlėme pagalbą kraujo komponentais, bet buvome užtikrinti, kad kraujo donorų Ukrainoje pakanka – žmonės mobilizuojasi kovoti visuose frontuose, taip pat ir kraujo donorystėje. Didžiausia problema šiuo metu yra medicininių priemonių, o ypač kraujo surinkimo maišelių trūkumas. Nedelsdami išsiuntėme ukrainiečiams maišelių už 30 tūkst. eurų, bet tai yra tik lašas jūroje. Nepaprastai džiaugiuosi, kad kartu su TV3 komanda ir visais Lietuvos žmonėmis galėsime ženkliai prisidėti prie pagalbos – Nacionalinis kraujo centras skirs 50 tūkst. eurų ir lauks pagalbos iš jūsų visų. Gelbėkime ukrainiečių gyvybes kartu“, – sako Nacionalinio kraujo centro direktorius Daumantas Gutauskas.

Skambinti ar rašyti trumpąją SMS žinutę ir aukoti kviečiama šiuo numeriu 1410 – 10 EUR.

Visa paaukota suma keliauja į paramos akcijos „Ukrainai“ sąskaitą – akcijos partneriai netaiko jokių kitų mokesčių.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojekarasUkrainaserialasSavo akimisserialas Savo akimis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių