Lietuvės karjeros istorija mados pasaulyje: be lovos ir pažinčių

Darbas ir užsispyrimas. Daug darbo ir užsispyrimo. Labai daug darbo ir užsispyrimo. Tai – pagrindinės Kristinos Loginovos sėkmingos karjeros priežastys.

26-erių klaipėdietė Niujorke dirbo pas garsųjį aukštosios mados dizainerį Chado Ralphą Rucci, jos patarėjas buvo Calvinas Kleinas, dėl jos naują etatą sukūrė prestižiniai Italijos Ermanno Scervino mados namai. Tokios visame pasaulyje garsios pavardės jau įrašytos į K.Loginovos biografiją.

Viena su penkiais lagaminais

Traukinys nuo Danijos sostinės Kopenhagos iki Italijos Florencijos miesto atvažiavo pavėlavęs – tik po 25 valandų. Dailės mokyklos direktorė jau neatsiliepė darbo telefonu.

Vėlyvą penktadienio vakarą su penkiais lagaminais vieną gatvėje likusią aštuoniolikmetę trumpam užvaldė beviltiškumas ir akyse sublizgo ašaros.

„Man pasiūlė padėti pro šalį ėjusios trys švedės, kurios priėmė savaitgaliui pernakvoti ir iki šių dienų liko mano draugės“, – prieš aštuonerius metus patirtas akimirkas pamena K.Loginova. Tada ji metė iššūkį sau: atvyko į Italiją, kur nusprendė lankyti kursus Florencijos dailės mokykloje ir įstoti į mokytis į tarptautinio mados dizaino mokyklą „Polimoda“.

Viliojo itališka dvasia

Kristina buvo viena. Italijoje neturėjo pažįstamų. Atvyko ir pradėjo nuo nulio.

Tiesa, jau buvo šiek tiek užsigrūdinusi – dar šešiolikmetė laimėjo stipendiją ir per YFU mainų programų organizaciją išvyko studijuoti į Daniją.

Po to grįžusi į Lietuvą baigė Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnaziją, trumpai šoko „Žuvėdroje“ ir vėl grįžo į Kopenhagą, kur studijavo džiazo ir modernųjį šokį.

Norėdama užsidirbti, sumokėti už mokslus, įsidarbino „Hard Rock Cafe“ virtuvėje: gamino sumuštinius, kepsnius, salotas.

„Danijoje buvo pernelyg ramu, norėjosi meniško, itališko chaoso, emocijų, – juokiasi jauna moteris. – Širdyje jaučiau, kad noriu permainų. Internete suradau dailės mokyklą ir išvykau jausdama, kad manęs laukia kažkas gražaus.“

Niujorko karuselė

Dailės kursus lankiusi Kristina norėjo tai suderinti su dizainu, mada, todėl nusprendė įstoti į „Polimodą“.

„Iki šiol keista, kaip man pavyko įstoti, – nuoširdžiai stebisi K.Loginova. – Reikėjo labai daug pastangų, užsispyrimo, darbo ir šiek tiek sėkmės.“

Jau po metų itin gabiai ir darbščiai lietuvei Florencijos mokykla „Polimoda“, kuri bendradarbiavo su Niujorko mados technologijos institutu, pasiūlė vykti tobulėti mokytis į JAV.

„Prisiminus Niujorką vis dar skauda širdį. O Soho rajonas pavasarį, vasarą ypač įsimintinas, – nusijuokė Kristina. – Dievinu šį miestą. Nepaprastai įdomus, žavus, nors ir sudėtingas. Jame daugybė kultūros renginių, parodų, veiksmo. Jis vėto ir mėto į visas puses. Gali labai greitai sužlugdyti, bet kartu užgrūdina. Būtinai dar ten grįšiu, būtinai.“

Buvo daug ašarų

K.Loginovai ją sužavėjusiame Niujorke buvo labai nelengva.

Mokslai – nuo 10 iki 20 ar net 22 valandos. Be to, be pagrindinių studijų, ji rengėsi Aukštosios mados ir skrybėlių diplominiams darbams, o penktadienio vakarais ir šeštadieniais nuo 10 valandos ryto ir pusiaunakčio dirbo dvi pamainas kavinėje.

Teko atsisakyti susitikimų su draugais, pramogų ir malonumų. Ar buvo daug ašarų?

„Oi, daug. Pervargusi verkdavau ir viena kamputyje bandydavau raminti save, kad bus lengviau. Bet būdavo dar sunkiau“, – dabar šypsosi savo istoriją pasakojanti po Ožiaragio ženklu gimusi užsispyrusi moteris.

Honkongas sužavėjo

Jau antrame kurse K.Loginovos kurta suknelė parodoje pagerbti garsų amerikiečių dizainerį James Galanos, buvo išrinkta į Niujorko mados muziejų FIT.

Trečiajame kurse Niujorko universitetas du geriausius dizaino ir rinkodaros srities studentus siunčia tobulintis į Honkongo politechnikos institutą. Tarp dviejų gerai besimokančiųjų buvo Kristina.

„Niujorke labai daug žmonių, o Honkonge susidaro įspūdis, kad labai labai daug, nors išties šiek tiek mažiau, – juokiasi Kristina. – Centras ypač modernus, bet 10 minučių, ir tu jau gali atsidurti miške su beždžionėmis ar prie jūros. Kinų kultūra man patiko.“

Universitete Honkonge lietuvė daug eksperimentavo, dirbo su įvairiomis technologijomis, medžiagomis, mezgimo ir siuvimo mašinomis ir plėtė akiratį, susipažindama su kitokiomis tradicijomis, mada ir kultūra.

„Šalių ir kultūrų įvairovė labai padeda suformuoti stilių ir atrasti save kaip dizainerį“, – kalbėjo K.Loginova.

Patarėjas – C.Kleinas

Nedaug – tik 2 500 dolerių. Toks buvo pirmasis merginos atlyginimas, kurį po praktikos netrukus jai pasiūlė Niujorko „Marchesa“ mados namai.

K.Loginova galėjo daug eksperimentuoti medžiagomis, piešti, o „Marchesa“ klientai – itin turtingi ir žinomi žmonės iš viso pasaulio. Turbūt nėra Holivudo žvaigždės, kuri nebūtų pasiuvusi suknelės šiuose mados namuose.

Gražios ir iš itin kokybiškų medžiagų siuvamos „Marchesa“ suknelės kainuoja ir po 70 tūkst. litų.

„Ji paliko labai gerą įspūdį. Draugiška, paprasta“, – taip Kristina kalbėjo apie buvusį topmodelį, dainininko Sealo žmoną – Heidi Klum. Ant 176 cm ūgio klaipėdietės, kurios figūra beveik identiška garsiai vokietei, kūno buvo matuojamos H.Klum siuvamos suknelės.

Lietuvei teko bendrauti ir su Angelina Jolie, ir su kitais žinomais žmonėmis. Netrukus Kristina jau praktikavosi pas garsų dizainerį Chado Ralphą Rucci, kuris yra vienintelis amerikietis (po Mainbocher) gavęs leidimą demonstruoti savo kolekcijas Aukštosios mados savaitėje Paryžiuje.

Baigiamojo K.Loginovos mokslo praktikos kolekcijos darbui patarėjas buvo dar viena garsenybė – Calvinas Kleinas.

„Buvo nuostabu ir gera dirbti, – džiūgavo Kristina, girdama 69 metų dizainerį. – Jis labai įdomus žmogus, davė daug gerų patarimų, tarp jų – niekada neprarasti individualumo.“

Mylimasis ne mamyčiukas

O asmeninis gyvenimas, meilė? Nejaugi Kristinos gyvenimas – tik karjera?

26 metų mėlynakė blondinė šypsosi. Mylimasis yra. Italas iš Florencijos. 34 metų žinomas ir nepriklausomas fotografas Francesco Lastrucci, kurio darbus spausdino daugybė pasaulinių leidinių, o dabar jis rengia knygą apie Kolumbiją, kur porai mėnesių skrenda keliskart per metus.

„Florencija – toks miestas... – K.Loginova šypsosi ir ieško tinkamų žodžių. – Parodose, mados, kultūros renginiuose dažnai renkasi tie patys žmonės. Pamatėme vienas kitą ir nepaleidome. Beje, jis skiriasi nuo tipiškų italų, kurie yra dideli mamyčiukai.“

Įtraukė jaukus gyvenimas

K.Loginova ir F.Lastrucci kartu jau šešerius metus. Dabar prie garsaus Ponte Vecchio tilto nuomojasi butą per du aukštus XIII a. name su nuostabiu 80 kv. m ploto vidiniu kiemeliu, kuriame – nuostabus sodas su bambukais ir kitokiais egzotiškais augalais.

„Čia – ne Niujorkas, – apie Florenciją kalba Kristina. – Ramu, jauku, gali mėgautis gyvenimu, neskubėti, paskambinti draugei ir susitikti išgerti kavos, kas Niujorke buvo neįmanoma. Tikras dolce vita.“

Beje, būtent dėl Francesco iš ją išsunkusio Niujorko, kuriame per metus turėjo tik savaitę atostogų, o dvejus metus dirbo be jų, 2011 m. rugsėjį Kristina ir grįžo į Italiją.

Svetimšalei sukūrė etatą

Kristiną gąsdino sunkmečiu, tačiau Italijoje ji rado darbą jau po dviejų savaičių. Jos darbų aplankas sužavėjo Roberto Cavalli žmoną Evą, tačiau dar geresnes sąlygas pasiūlė garsūs Ermanno Scervino mados namai.

Dizaineris Ermano ir verslininkas Scervino savo prekės ženklą įkūrė tik 2000 m., tačiau jau dabar yra vienas garsiausių pasaulyje.

„Jie net sukūrė etatą, kurio neturėjo“, – džiūgavo Kristina, kuri dabar padeda plėsti Aukštosios mados liniją, ieško naujų, įdomių sprendimų, dažo medžiagas, o kartais naudoja medžiagas origamio efektui sukurti. „Turiu absoliučią laisvę, kuriu, ką noriu, o dizaineriai išsirenka darbus ir plėtoja naujos kolekcijos liniją. Tai – nuostabus darbas!“ – švyti K.Loginova.

Kristina neslepia, kad mados pasaulyje pamatė daug intrigų, apkalbų, lipimo per galvas, o blizgančios kolekcijos ir grožis scenoje slepia daug nematomų dalykų.

„Šiame pasaulyje moterimis nelabai domimasi, – nusijuokė K.Loginova, provokuojama papasakoti apie karjerą per lovą. O po akimirkos jau rimtai tęsė: – Esu pavyzdys, kad, turint didelę svajonę ir labai labai labai daug dirbant, turint dalelę sėkmės ir tikint savimi, galima daug ką pasiekti.“

Apie išsiskyrimą – nė minties

Jai nebereikia nereikia dirbti ir mokytis po 14–16 valandų, kaip buvo ketverius pragariškus metus. Kristina dirba tik po 9 valandas per dieną. Dabar ji gali nuskristi į Paryžių, Londoną ar nuvykti į Romą.

Ką reiškia gyventi su italu fotografu, kai beveik didesnę laiko dalį Kristina su Francesco būna atskirai, abu vis dar siekia karjeros ir niekur dar galutinai neapsistojo?

„Kai išvažiavau į Niujorką, net nebuvo minties, kad skiriamės. Jis pas mane atskrisdavo į Niujorką, Honkongą, – prisipažįsta Kristina. – Kai abiem gera kartu, apie kitus ir išsiskyrimą net nekyla minčių.“

Kristina šypsosi pripažinusi, kad Francesco jau siūlė ranką ir širdį. Bet jam teks dar palaukti, kol jo mylima moteris blaškosi po pasaulį.

Svajoja apie mados namus

Kristina norėtų turėti butą Niujorke, namus Italijoje ir ten, kur gyvens.

Ji juokiasi klausiama, ar dažniau itališkai – ji, ar lietuviškai – jis sako: „Aš tave myliu.“ „Jis, jis“, – tikina K.Loginova, kurios mintyse jau – Paryžius. Kuriame viską vėl teks pradėti nuo nulio. Tiksliau, su turima praktika ir nemenku bagažu.

„Prancūzija – Aukštosios mados pradininkė ir vis dar lyderė, – aiškina Kristina. – Ir prancūzų mada visada man buvo artima mano sielai.“

Jos svajonė – nuosavi mados namai. Jie vadinsis KrisLo?

„Ne, – juokiasi Kristina ir neslepia, kad galvoja pasikeisti pavardę. – Mano prosenelė, gyvenusi Švenčionių rajone, buvo puikiai žinoma siuvėja. O Kristina Perko skambėtų daug geriau. Ar ne tiesa?“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vyras

Vyras portretas
pagarba tokiai moteriai

Tadukas

Tadukas portretas
tik deja Lietuvai atia

saulius

saulius portretas
faina matosi panele
VISI KOMENTARAI 5

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių