Lenkai mėgins pirmieji žiemą įkopti į antrąją pagal aukštį pasaulio viršukalnę

  • Teksto dydis:

Grupė Lenkijos alpinistų mėgins tapti pirmaisiais žmonėmis, žiemos sezonu įkopsiančiais į antrąją pagal aukštį pasaulio viršukalnę K2, stūksančią Karakoramo kalnagūbryje Himalajuose, penktadienį pranešė Lenkijos visuomeninis radijas.

Penktadienį iš Varšuvos išskridę 13 alpinistų mėgins be deguonies atsargų įkopti į 8 611 metrų aukščio viršūnę, per kurią nubrėžta Pakistano ir Kinijos siena.

Grupei vadovauja 67 metų Krzysztofas Wielickis (Kšyštofas Velickis), įkopęs į visas 14 aukštesnes kaip 8 000 metrų viršukalnes.

K. Wielickis sakė naujienų agentūrai PAP, kad ši ekspedicija yra dalis platesnės Lenkijos alpinizmo programos, kurios tikslas – įkopti aukščiausias pasaulio viršukalnes žiemos sezonu.

„Man svarbu ne kas pasieks viršūnę – svarbu, kad komanda iškovotų sėkmę Lenkijai ir saugiai grįžtų namo“, – sakė jis.

Vienas iš šios ekspedicijos dalyvių yra Adamas Bieleckis (Adamas Beleckis), įkopęs į K2 2012-ųjų vasarą.

Kopimas į K2 laikomas daug sunkesniu ir pavojingesniu negu žygis į pačią aukščiausią pasaulio viršukalnę – Everestą. K2 yra gerokai šiauriau, tad sąlygos ant šio kalno šlaitų yra daug atšiauresnės – ten nuolat pučia smarkūs vėjai, o temperatūra neretai nukrinta iki minus 45 laipsnių Celsijaus.

Į K2 viršūnę iki šiol yra įkopę 306 alpinistai, bet to dar niekada nėra pavykę padaryti žiemą.

Vienas iš lenkų ekspedicijos organizatorių Januszas Majeris (Janušas Majeris) sakė naujienų portalui „Onet“, kad į K2 viršūnę žiemą mėginta tik tris kartus. 1987–1988 metų tarptautinei ekspedicijai vadovavo lenkas Andrzejus Zawada (Andžejus Zavada), 2003 metais kopusiai komandai vadovavo K. Wielickis, o 2012-aiais kalną mėgino įveikti Rusijos alpinistai. Vis dėlto nė viena iš tų ekspedicijų nesugebėjo pakilti į didesnį kaip 7650 m aukštį.

Mėgindami įkopti į K2 žuvo jau mažiausiai 80 žmonių.

Lenkė Wanda Rutkiewicz (Vanda Rutkevič) 1986 metų birželį tapo pirmąja į K2 įkopusia moterimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių