L. Kernagio patirtis: eiti į sceną dainuoti – su galvon įremtu pistoletu

  • Teksto dydis:

Šiuo metu iš legendinio Kauno restorano „Vilija“, kaip ir iš „daktarų“ gaujos, likę tik griuvėsiai. Tačiau 1990-aisiais apie krachą nebuvo įmanoma nė pagalvoti. Kaune buvo visos Lietuvos mafijos branduolys. Korumpuoti pareigūnai, milžiniškos pajamos, žmonių baimė pasipriešinti gangsteriams ir silpna, nuolat reorganizuojama policija leido „daktarams“ suvešėti.

Alkoholis, neskaidrios privatizacijos, reketas – pinigų gangsterių kasoje buvo tiek, kad jie pirkdavo skaičiavimo mašinėles – kitaip nebeįstengė suskaičiuoti. Kauno banditai važinėjo prabangiais vakarietiškais automobiliais, o iš vaidybinio filmo „Krikštatėvis“ nusižiūrėję mafijozų įvaizdį, pirkosi panašius baltus ir spalvingus kostiumus, žiedus ir laikrodžius, atkartodavo Sicilijos mafijos narių manieras – susitikę glėbesčiuodavosi, bučiuodavosi.

Don Korleonės pavyzdžiu „daktarams“ taip pat reikėjo „štabo“ – savo restorano, į kurį aukos neštų pinigus. Tokiu tapo „Vilija“ – prašmatniausia to meto pasilinksminimo vieta mieste.

Dainininkas L. Kernagis, savo repertuare turintis ir dainą apie mafiją, TV3 dokumentiniame cikle „Mafijos kronikos“ pirmadienį 20 val. prisimins, kad „Vilijos“ restorane buvo geriausia aparatūra Lietuvoje, ten koncertuodavo populiariausi atlikėjai, o arbatpinigius mafijozai jiems mokėdavo dolerių šimtinėmis. Tiesa, smarkiai įkaušę jie rasdavo ir kitų būdų dainininkus pasikviesti į sceną.

L. Kernagis  žiūrovams papasakos, kad kartą po koncerto į užkulisius atėjęs „daktarų“ kompanijos atstovas kvietė dar padainuoti. „Atsakiau, kad pavargau ir ruošiuosi namo. Tada jis išsitraukė pistoletą, užtaisė, įrėmė man į galvą ir pasakė: „Aš tavęs labai gražiai prašau.“ Atsakiau: „Na, jei taip gražiai prašai...“ – dviejų dešimtmečių istoriją prisimins L. Kernagis.

„Vilijos“ restorane vykusioje repeticijoje jis turėjo būti ir lemtingąją 1993-iųjų spalio 7-ąją, tačiau likimas jį apsaugojo – Ligitas valandą pavėlavo. Kaip tik tada mafijos irštvoje įvyko kruvinosios skerdynės – užpuolikai su automatais sušaudė penkis „daktarus“. Gaujos vadeivai Henrikui Daktarui ir keliems jo bendrams intuityviai perėjus į tolimesnį kambarį pavyko išlikti gyviems.

Įdomiausias šios istorijos detales „Mafijos kronikų“ kūrėjams atskleis buvę ONTT pareigūnai, generaliniai komisarai, buvęs Lietuvos kriminalinės policijos vadas ir net morgo darbuotojas, po garsiųjų skerdynių sulaukęs ypatingo gangsterių vizito.

Dokumentinį ciklą kuria prodiuserių kompanija „Videometra“. Antroji pasakojimo dalis apie Kauno gangsterių klestėjimą ir žūtį –pirmadienio vakarą 20.00 val. per TV3.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių