Kurtuvėnų dvaro sodybą Šiaulių rajone gaivinanti Kurtuvėnų regioninio parko direkcija sugalvojo, kaip daugiau sužinoti apie dvarą valdžiusių dvarininkų gyvenimą ir virtuvę.
Prie buvusios dvaro virtuvės rasti kaulai bus nuvežti ekspertams, kad šie ištirtų, kokių gyvūnų mėsa prieš kelis šimtus metų buvo tiekiama į dvarininkų Nagurskių stalą.
"Buvusioje Veterinarijos akademijoje yra laboratorija, kuri iš kaulų nustato, kokie gyvūnai buvę. Kadangi daugumą kaulų radome šiukšlių duobėje prie buvusios virtuvės, nuo pat XVI a. pagal sluoksnius žinome, kokie kaulai buvo, ir galėsime pasakyti, ką Nagurskiai valgė", – pasakojo regioninio parko direktorius Rimvydas Tamulaitis.
Pasak jo, iš rastų kaulų jau dabar aišku, kad dvarininkai valgė daug paukštienos ir žvėrienos, o kiaulienos – mažiau nei dabartiniai Lietuvos gyventojai. Jie taip pat vartojo dvaro tvenkiniuose sužvejotą žuvį, nestokojo tuo metu vargingesniems sunkiai prieinamų produktų iš užsienio šalių.
"Archyvuose radome, kad Nagurskiai turėjo penkis laivus, laikė juos Rygos uoste. Užsakymai, ko parvežti iš Rygos: bananų, apelsinų, mandarinų, kavos, makaronų, vyno. Žinome ir kokios rūšys, ir iš kur", – sakė R.Tamulaitis.
Naujausi komentarai