Kinės širdį glosto lietuvių vyrų dėmesys

Kinų masažo ir pramogų, restoranų ir parduotuvių kompleksas Kaune ir galbūt lietuvis vyras – tokios yra žavingos, neseniai verslą Kaune pradėjusios 27-erių kinės Kelly Mei svajonės.

Traukia nauji iššūkiai

Iš tautiečių sužinojusi apie neišnaudotas galimybes Lietuvoje, kinė K.Mei nedvejodama susikrovė lagaminus ir atvyko į Lietuvą kurti verslo.

p>"Čia mūsų nedaug ir nuomonė apie kinus tikrai ne pati geriausia, o tai mane skaudina, – atsiduso Kelly. – Papasakodama apie savo gyvenimą tikiuosi pakeisti tą nuomonę. Tegul žmonės nemano, kad visi kinai yra blogi."

Kelly kalba apie pažeidimus, kurių mokesčių inspektoriai randa tikrindami kinų parduotuves, ir kaltinimus, neva kinai sąmoningai dirba nesąžiningai.

Baudos, kurias kinams skiria inspektoriai, jos nuomone, yra pagrįstos, tačiau esą nereikėtų pulti svetimtaučių, kurie dar tik mokosi, nėra perpratę nepažintos šalies verslo dėsnių ir taisyklių.

Kaune pasijuto išskirtinė

Stilingą jauną moterį Kaune pasitiko ne tik rūpesčiai, bet ir malonus dėmesys. Jau pirmosiomis dienomis ji pasinėrė į žaismingą flirtą su lietuviais. Esą dažniausiai ją kalbina ir rodo susidomėjimą parduotuvės lankytojai. Vieni į kinę žvilgčioja paslapčia, kiti atvirai rodo susidomėjimą ir priėję kalbina.

"Noriu būti arčiau žmonių, todėl pati dirbu parduotuvėje ir, kai turiu laiko, skiriu dėmesio kiekvienam", – Kelly pripažįsta, kad lietuvių dėmesys jai malonus. O lietuviai vyrai – gana žavūs.

Kartais pirkėjai bando atspėti žaviosios parduotuvės šeimininkės amžių ir dažniausiai klysta, pajaunindami ją dešimtmečiu ar daugiau.

Kartą vakare ji viena išsirengė į vėlyvą kino teatro seansą. Prie salės kinę bandė prakalbinti trys vaikinai visomis kalbomis, kokias tik mokėjo.

"Jie kažkodėl galvojo, kad moku rusiškai, ir šia kalba siūlė po kino pasivaišinti kokteiliu", – apie pirmąjį nuotykį pasakojo Kelly.

Ji neslepia: atkreipė dėmesį ir į dar du simpatiškus lietuvius. Vienas jų – vyras iš greta Kelly parduotuvės "Tu ir aš" esančios prekybos įmonės. Pasidomėjus, ar ryžtųsi su juo eiti į pasimatymą, kinė nesidrovėjo: "Galbūt, bet neturiu jo telefono numerio ir negaliu pakviesti."

Kinai – ramūs vyrai

Ar lietuvis vyras galėtų užkariauti Kelly širdį? Skambiai nusijuokusi svetimšalė nė akimirkos nesusimąstė: "O taip! Manau, kad taip, jeigu tik galėčiau turėti du vyrus!"

Būsimąjį savo vyrą ji sutiko atostogaudama Ispanijoje ir iškart karštai įsimylėjo. Tuomet azijietė studijavo Vengrijoje ekonomiką, o įgijusi specialybę sukūrė šeimą.

Ištekėjusi už kino Kelly skirtingų kultūrų žmonių sąjungą vis dėlto laiko jaudinamu dalyku. Gal tokį požiūrį lėmė nusivylimas kinais?

"Tikrai ne, – šyptelėja Kelly. – Tiesiog kinai yra kitokie, jie ramesni ir laisvalaikis su jais yra visiškai kitoks nei su europiečiais. Galiu palyginti, nes turėjau vaikiną vokietį."

Kelly sako, kad kinai pasitenkina laisvalaikiu su mergina išėję apsipirkti arba pasižiūrėję filmą, o, pavyzdžiui, vokietis studijų laikais ją vesdavosi į parodas, koncertus, kviesdavo romantiškai pavakarieniauti.

Tiesa, kol kas nieko įspūdingo Kelly Kaune dar nespėjo nuveikti. Jai būtų įdomu pasidairyti po Senamiestį, aplankyti parodą, pamatyti miesto architektūrą ir galbūt naktinį gyvenimą, tačiau yra viena problema – ji dar nespėjo čia surasti draugų, su kuriais galėtų patirti visus šiuos džiaugsmus.

"Iš darbo važiuoju namo, o paskui – vėl į darbą. Ir taip kasdien. Tik du kartus buvau prekybos centre įsigyti filmų", – negausiais įspūdžiais dalijosi Kelly. Bet ji jau spėjo pastebėti, kad lietuviai daug šypsosi ir yra malonūs.

Svajoja apie draugus

Prekybos miestelyje "Urmas" ji prieš kelis mėnesius atidarė pirmąją parduotuvę, bet svajoja apie visą kinų miestelį. Jame kauniečiai rastų parduotuvių, restoranų, masažo salonų ir kitokių kiniškų pramogų. Toks yra didžiausias K.Mei tikslas.

"Kauniečius noriu supažindinti su nuostabia kinų kultūra. Noriu įrodyti, kad mūsų gaminiai yra ne tik pigūs, bet ir kokybiški", – ryžtingai kalbėjo Kelly.

O asmeninės svajonės? Šis klausimas kinei pasirodė sudėtingesnis. Kiek pasvarsčiusi ji tarė, kad tokių svajonių lyg ir neturi, nes visi troškimai susiję su darbu.

"Iš tikrųjų gal norėčiau susirasti draugų. Sunku man jų rasti, nes esu labai pasyvi. Jeigu kas nors paskambina ir pakviečia kur nors išeiti, ilgai svarstau", – neslėpė Kelly.

Valgo žiurkes ir šunis

Jauna moteris žino, kad lietuviai yra pamėgę kinų virtuvę, tačiau yra įsitikinusi, kad valgo lietuvių skoniui pritaikytą maistą, o ne tradicinius kinų patiekalus. Keliautojai patvirtintų, kad Kinijoje galima paragauti europiečių skrandžiui neįprastų patiekalų, pagamintų iš gyvačių, žiurkių, kačių ar šunų mėsos.

Gyvūnų mylėtojams šiurpą keliantis kačių ir šunų valgymas, anot Kelly, iš tiesų yra normalus dalykas. Tiesa, tokie patiekalai jau priskiriami prie gurmaniškų ir yra ruošiami tik kai kuriuose Kinijos regionuose.

"Kinai tiki, kad žiurkę valgyti sveika, o traškius vabalus gurmanai kremta kaip užkandžius", – kiniškos virtuvės užkulisius atskleidė Kelly. Esą kiekviename regione valgymo įpročiai skiriasi: šiauriečiai mėgsta baltą duoną, o iš pietinės šalies dalies kilę kinai negali gyventi be ryžių.

Lietuviškų patiekalų Kelly dar nespėjo paragauti, bet ji jau girdėjo ir apie didžkukulius, ir apie vėdarus. Toks maistas jai turėtų būti skanus, nes, kaip pati sako, bulves mėgsta.

Tiesa, kraujinių vėdarų ji greičiausiai atsisakytų, nes toks patiekalas jai toks pat šlykštus, kiek lietuviui – troškinta žiurkė.

Ilgisi savo vaikų

Nepriklausomos ir stiprios moters įspūdį sudaranti kinė save apibūdina kitaip. Esą šis gyvenimo periodas, privertęs kovoti dėl vietos po lietuviška saule ir įsitvirtinti naujoje aplinkoje, pažėrė nemenkų išbandymų. Juolab kad svetimoje šalyje ji gyvena viena, toli nuo šeimos ir artimųjų. Tėvai, kurie valdo prekybos batais firmą, gyvena Kinijoje, kaip ir brolis.

Kelly dukrai dabar – treji metai, o sūnui – dešimt mėnesių.

"Palikau jį su tėčiu, kai jam tebuvo du mėnesiai", – prisipažino moteris ir pridūrė, kad šis faktas įrodo, jog ji – tikra darboholikė. Dabar Kelly vyras ir du mažamečiai vaikai gyvena Ispanijoje, į kurią artimiesiems ji skambina kasdien.

"Abu mano vaikai yra netyčiukai, – atvirai prabyla Kelly. – Pirmąją klaidą padarėme su vyru, kai keliavome Šanchajuje. Nuėjome į barą, išgėrėme kelis kokteilius ir tai padarėme. Nenorėjau taip anksti susilaukti vaikų, nebuvau pasirengusi."

Tačiau po kelerių metų atsitiko tas pats: pavakaroję viename bare Kelly su sutuoktiniu ir vėl užmezgė naują gyvybę.

"Pasakiau vyrui, kad jį užmušiu, jeigu privers mane gimdyti trečią kartą", – pusiau juokais, pusiau rimtai kalbėjo ji.

Darbas yra pramoga

Palyginti Kinijos ir Lietuvos kultūras Kelly lengva, nes jos – labai skirtingos. Lietuvą ji kol kas pažįsta menkai, tačiau jau pastebėjo, kad čia gyvena kitokie žmonės.

Pirmiausia naujakurė languose pasigedo iškabų ir lentelių apie nuomojamus butus.

"Išsikviečiau taksi ir važinėjau aplink miestą ratais, ieškodama tokių iškabų, tačiau nė vienos neradau ir negalėjau patikėti, kad visame mieste niekas nenuomoja buto", – stebėjosi K.Mei.

Tik vėliau jai paaiškino, kad jeigu Kaune nori išsinuomoti butą, turi skaityti skelbimus. Teko pirkti laikraštį, naršyti internete po skelbimų svetaines ir prašyti vertėjo pagalbos.

Europiečiai, taip pat ir lietuviai, Kelly nuomone, yra labiau atsipalaidavę negu azijiečiai. Kinai nuolat gyvena apimti streso. Jie tiki, kad sunkiai dirbdami galės prasigyventi ir sukurti vaikams geresnę ateitį. Dirbdami kinai jaučia pasitenkinimą ir darbą laiko savotiška pramoga. Lygindama savo tautiečius su lietuviais, Kelly mano, kad kinai yra darboholikai.

"Jeigu nebūtume darbšti tauta, tikriausiai negalėtume džiaugtis tokiu sparčiu ekonomikos augimu. Varomoji jėga yra ir konkurencija. Kiekvienas kinas stengiasi gyventi geriau negu kaimynas", – pasakojo ji.

Skurdas bado akis

Viena opiausių problemų Kinijoje, kurioje gyvena daugiau kaip milijardas gyventojų, yra skurdas. Galbūt kinų invazija į Europą susijusi su geresnio gyvenimo paieškomis svetur?

"Netiesa, – įsižeidžia Kelly. – Man mieliausia gyventi Kinijoje, nes ten galiu kalbėti savo kalba. Namuose visada geriausia."

Tačiau ji pripažįsta, kad dabar Kinijoje susikurti sotų gyvenimą yra nepaprastai sunku. Dėl darbo vietos, net ir menkai apmokamos, konkuruoja šimtai tautiečių.

Vienas Kelly bendramokslis, pasižymėjęs itin aukštu intelektu, laimėjo stipendiją mokytis universitete. Sėkmingai baigęs studijas jis pradėjo ieškoti darbo. Vienintelis, kurį pavyko rasti, buvo toks, už kurį per mėnesį jis uždirbtų 100 eurų.

Kelly apmaudu, kad išsilavinusių jaunuolių darbas Kinijoje nėra deramai apmokamas. Juolab kad į jų ateitį tėvai dažniausiai būna investavę viso gyvenimo santaupas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių