Kauno pilyje – Skirgailos gyvenimo drama

Pažaislio muzikos festivalis tęsia tradiciją Valstybės dienos proga ištikimiems klausytojams pristatyti spektaklį Lietuvos istorijos tema. Šįkart pasirinkta Vinco Krėvės-Mickevičiaus drama „Skirgaila“, kurios sceninę interpretaciją festivalio svečiai išvys liepos 3-iąją Kauno pilyje.

Istorinį spektaklį kuria režisierius Vytautas Rumšas – tai dar viena Pažaislio festivalio tradicija.

Daugeliui kaip teatro ir kino aktorius pažįstamas V.Rumšas jau buvo prisilietęs prie Pažaislyje pristatytų Justino Marcinkevičiaus dramų „Katedra“ ir „Mažvydas“, Maironio sceninio kūrinio „Didysis Vytautas – Karalius“.

Šįkart Pažaislio festivalio scenoje pristatomas V.Krėvė – universalių užmojų, įvairių žanrų kūrėjas, derinęs realistinį konkretumą ir romantinį pakylėtumą, jungęs lietuvių tautos ir Rytų išmintį, istorinių veikalų kūrėjas, Biblijos interpretatorius, literatūrinio folklorizmo pradininkas, plačios stilistinės amplitudės rašytojas.

Keturių dalių istorinė drama „Skirgaila“ pasakoja apie iškilią, bet prieštaringą asmenybę: XIV a. gyvenusį lietuvių kunigaikštį, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo sūnų. Dramoje atskleidžiama tragiška Skirgailos kova su aplinka ir savimi, liečiamos to meto politinės, kultūrinės ir religinės problemos.

Teigiama, kad garsiojo kunigaikščio Jogailos brolis Skirgaila buvo ūmaus būdo, garsėjo pomėgiu išgerti. Kita vertus jis buvo puikus diplomatas, lankėsi įvairiose Europos šalyse, informuodamas jų valdovus apie Jogailos apsisprendimą atsiversti į katalikybę. Jis padėjo Jogailai susigrąžinti iš Kęstučio prarastą valdžią, vadovavo deryboms su lenkų didikais dėl Jogailos vainikavimo Lenkijos karaliumi.

Pirmasis dramos „Skirgaila“ variantas buvo parašytas Kaukaze, per Pirmąjį pasaulinį karą. Režisieriui Borisui Dauguviečiui užsimojus pastatyti šį kūrinį Kauno valstybės teatre, 1924-ųjų vasarą V.Krėvė dramą perkūrė, ją nemažai pakeisdamas ir papildydamas.

Dėl psichologinio gilumo, charakterių ryškumo ir draminės kompozicijos „Skirgaila“ yra vienas žymiausių ne tik V.Krėvės, bet ir visos lietuvių dramaturgijos veikalų. Reikšmingu turiniu, stiprių charakterių ir žmogiškų aistrų atskleidimu, tobula dramine kompozicija šis veikalas gali būti statomas greta geriausių pasaulinės dramaturgijos pavyzdžių.

Drama turi ir istoriografinę reikšmę: Skirgaila – tai simbolistinis epochos asmuo, kurio nusivylime juntama visos pagoniškosios Lietuvos išgyventoji tragedija.

Spektaklyje išvysime žinomiausių Lietuvos aktorių komandą: Evaldas Jaras įkūnys Skirgailą, Daugailą – Ramutis Rimeikis, „“"Butrimą – Algimantas Butvilas. Davainio vaidmuo patikėtas Jonui Braškiui, Stardo – Sauliui Bareikiui. Be kitų žinomų scenos meistrų, scenoje pasirodys ir žinomos aktorės Vaida Būtytė (Ona Duonutė), Toma Vaškevičiūtė (Oligė) ir kt.

Kaip kasmet, spektaklio didingumą kurti padės Nindziusiu asociacija Lietuvoje ir Kauno jojimo veteranų klubas.


Komentaras

Vytautas Rumšas

Režisierius Skirgaila – išskirtinis personažas, į kurį žvelgiant kiekvienas galime atrasti save. Dramoje gvildenamos XIVa. problemos, tačiau praėjus daugiau nei 600 metų susiduriame su tomis pačiomis dilemomis. Skirgailą jaudino prieštaringi jausmai, egzistenciniai klausimai, kurie šiandienos žmogų taip pat jaudina: tikėti ar netikėti, būti ES ar nebūti. Dramatiškasis Skirgaila tarsi sako: būk karštas arba šaltas, juk tarpinio pasirinkimo nėra. Man svarbu, kad Vinco Krėvės dramoje sprendžiami tautos ir žmonių reikalai, o savo scenografiniu „Skirgailos“ sprendimu norėčiau žiūrovams nubrėžti kelią. Kelią, kuriame žmogus renkasi iš kraštutinių variantų, nes kito pasirinkimo gali ir nebūti.

Gyvenime egzistuoja tik tokios taisyklės.Kaip sekėsi statyti spektaklį? Sunkumų būna kiekvienoje gyvenimo srityje. Taip pat ir mes susidūrėme su sunkumais, tačiau tai nėra blogas reiškinys. Keblumai privertė ieškoti naujų sprendimų ir vertinčiau, kad mums sekėsi tikrai neblogai. Dirbame su talentingais aktoriais, dramatiškomis emocijomis alsuojančioje istorinėje vietoje – repetuojame prie Kauno pilies. Praėjusiais metais Maironio sceninio kūrinio „Didysis Vytautas – Karalius“ veiksmas vyko prie Kauno pilies bokšto, o šiemet V.Krėvės istorinės dramos „Skirgaila“ veiksmas vyks nuo Kauno pilies bokšto iki Neries. Belieka tikėtis, kad liepos 3 d. nelis ir susirinks nuoširdžios aktorių ir žiūrovų širdys.


Kas? Istorinis spektaklis „Skirgaila“.

Kur? Kauno pilyje.

Kada? Liepos 3 d. 21.30 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

L

L portretas
Visada lankausi šiuose spektakliuose nuo pat jų statymo pradžios. Tai tapo savotiška tradicija. Vasaros pradžioje jau ir laukiame, o kas bus pastatyta ir parodyta šiais metais. Tikimės, kad oras bus palankus artistams ir mums, žiūrovams.
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių