K. Liukaitytės sesuo Simona tyrinėja kosmosą: prisidėjo ir kuriant marsaeigį „Perseverance“

  • Teksto dydis:

Mažai kas žino, kad LNK laidos „Labas vakaras, Lietuva“ vedėja Karolina Liukaitytė turi dvynę seserį Simoną, fizikos mokslų daktarę.

Simona užsiima kosmoso tyrinėjimu. Šiuo metu Simona prisideda prie Amerikos kosmoso agentūros NASA projektų. Simona Liukaitytė konstravo vieną iš ką tik Marse nusileidusio marsaeigio „Perseverance“ kamerų.

„Dirbau prie to segmento, kuris vadinasi „Supercam“, jo tikslas yra analizuoti Marso uolienas ir sužinoti, kokie junginiai sudaro planetą ir galbūt surasti ten egzistavusią gyvybę“, – šį trečiadienio vakarą, 19.30 val., LNK televizijos laidoje KK2 pasakos S. Liukaitytė.

„Tos kameros iš 62 metrų atstumo gali matyti musę“, – priduria Simona.

Prie marsaeigio Simona darbavosi pusmetį. Aparatą konstravo daugiau nei tūkstančio žmonių komanda. Darbas prie naujo marsaeigio truko paromis, niekas neskaičiavo valandų, bet niekas ir nesiskundė.

Tos kameros iš 62 metrų atstumo gali matyti musę.

Kietą charakterį Simona išsiugdė dar M.K. Čiurlionio menų mokykloje. Tuomet ji apie jokius kosmosus negalvojo, kartu su sese dvyne Karolina svajojo tapti balerinomis. „Gal ąsočio kraujo neišpildavom, bet kraujas bėgdavo iš pirštų tikrai. Ir kaip ir mokytojai sakydavo, jeigu tu atsikeli ryte ir tau nieko neskauda, tai reiškia, tu esi miręs. Baletas yra labai sunkus“, – sako pašnekovė.

Baleto pagrindų Simona mokėsi kartu su sese dvyne Karolina. Dabartinė LNK laidų vedėja po dvyliktos klasės dar metus tobulino šokio įgūdžius, o Simona nusprendė, kad užteks, nori tapti mokslininke. Po mokyklos Simona įstojo į fizikos fakultetą, baigė bakalaurą. Tada baigė magistro studijas, išvažiavo į Prancūziją ir baigė dar vienas magistro studijas. Tada dirbo Prancūzijos, Vokietijos laboratorijose ir ten sutiko savo vyrą, inžinierių iš Lenkijos. Tačiau Simona gyvenimą mato tik Lietuvoje.

„Mes abu nusprendėme, kad Lietuva yra tinkama šalis, čia yra šeima, aplinka ir mes čia gyvensim“, – sako S. Liukaitytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių