"Svaigus kaip jaunas vynas", – prie lūpų glausdami božolė taurę, dievų gėrimą šlovina gurmanai. Jie žino, kad viena kita padauginta taurė galvą apsuka akimirksniu. Tačiau neslepia – ne mažiau svaigina ir vyno ragavimo šventės laukimas.
Keliaujančios tradicijos
Kasmet trečiąjį lapkričio ketvirtadienį, vos minutė po vidurnakčio, Božolė regione (Prancūzijoje) pagaminto vyno butelių pradeda savo didžiają kelionę po pasaulį. Europoje, Amerikoje, Australijoje kone vienu metu nuskamba šūksnis "Jaunas božolė atvyko!" – žodžiai, kuriuo naujo derliaus vyno ragavimo fiestą pradeda prancūzai.
Tiesa, vynas prekybininkus pasiekia kur kas anksčiau, kad trečiąjį lapkričio ketvirtadienį laikrodžiui mušant vidurnaktį jau būtų atkemšami božolė buteliai.
Jaunu božolė vynu pastaruoju metu mėgaujasi ne tik prancūzai. Jį mielai skanauja Australijos, Japonijos, JAV gyventojai – per dvylika metų ši tradicija sėkmingai prigijo ir daugumoje Lietuvos vyno klubų bei restoranų.
Skonį lėmė sausra
Jauno vyno sutikimo renginiai visuomet pasižymi nepaprasta atmosfera ir netikėtai šmaikščiomis improvizacijomis.
"Vynui tai suteikia ypatingų atspalvių, o susirinkusiesiems nepaprastą nuotaiką", – įsitikinusi "Gurmaniško maisto klubo" atstovė Ingrida Rugienė, naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį kartu su dauguma Lietuvos vyno mylėtojų skanavusi božolė vyną.
"Pastaruosius penkerius metus ragavusieji jauną vyną, neleis meluoti – šiemet jis pats geriausias", – pabrėžė I.Rugienė.
Dėl karšto ir sauso rugpjūčio vynuogės yra geriau prisirpusios, todėl vynas pasižymi ne tik ypatingu skoniu, bet ir aromatu. "Vos atidarėme vyno butelius, ore pasklido dieviškas kvapas. Ką jau kalbėti apie sodrią raudoną spalvą, – I.Rugienės teigimu, dėl ypatingų savybių šis vynas turėtų patenkinti net išrankiausiųjų skonį. – Jei nežinotumėte, kad geriate božolė, drąsiai įtikinčiau, kad jūsų taurėje – senas, subrandintas vynas."
Šių metų božolė ypatybės kelia vienintelį klausimą – vyną tiekti atvėsintą kaip baltąjį ar, įvertinus jo solidesnį skonį, patiekti šiltesnės temperatūros.
Maistas – vyno draugas
Skirtingai nei kitus raudonuosius vynus, božolė rekomenduojama patiekti atvėsintą iki 13 laipsnių. Taip jis esą išlaiko tik jam būdingą aromatą. Rekomandacijų, kaip mėgautis vynu, nėra. Atvirkščiai, specialistai tikina, kad božolė mėgautis nereikia – jį geriant reikia švęsti.
Tačiau maisto kąsnį užgėrę gurkšneliu vyno nesuklysite. Patiekalų paletė plati – pradedant ančių kepenėlėmis su apelsinų padažu, keptu starkiu, pelėsinio sūrio salotomis arba austrėmis ir baigiant keptais kaštonais, riebiais, rūgščiais pyragais ir tirštomis sriubomis.
Božolė tinka ir kaip aperityvas, ir prie lengvų užkandžių, ir prie sudėtingų kulinarijos šedevrų.
"Valgant su tam tikrais patiekalais vynas įgauna kitokių atspalvių ir, žinoma, atskleidžia maisto savybes", – pabrėžė I.Rugienė.
Vynas iš ypatingų vynuogių
Kas božolė daro tokį ypatingą? Vynas gaminamas iš vynuogių, išaugintų Božolė regione Burgundijoje. Nuo kitų burgundiškųjų giminaičių jis skiriasi lengvesniu skoniu.
Šį skirtumą lemia dirvos ir "Gamay" veislės vynmedžių, auginamų tik Prancūzijos Božolė regione, derinys. Tiesa, populiarusis božolė gaminamas skirtingai nei kitų rūšių vynas – tik nuskintų vynuogių derlius pilamas į kubilus. Didelis uogų sluoksnis spaudžia apačioje esančias kekes, o sutraiškytų vynuogių sultys pasklinda kubilo dugne.
Čia vykstantis rūgimas skatina angliarūgštės išsiskyrimą. Ji kyla ir pamažu užpildo visą kubilą. Viršuje esančios sveikos uogos būna apsuptos ypatingos aplinkos.
"Gamay" vynuogių odelė plona, jose mažai taninų, o pats vynas pasižymi lengvumu, gana aukštu rūgštingumu ir kasmet skirtingu gėlių, uogų arba vaisių aromatu.
Dar viena božolė populiarumo paslaptis – laukimas. Tarp vyndarių galioja nerašyta taisyklė, kad jauno vyno negalima ne tik atkimšti, bet ir pardavinėti, nesulaukus trečiojo lapkričio ketvirtadienio pradžios. Ragauti božolė galima ragauti praėjus šešioms savaitėms po vynuogių derliaus surinkimo. Rekomenduojama šį vyną išgerti per trejus metus nuo pagaminimo.
Tradicija ir istorija
Božolė (Beaujolais) − prancūziškas vynas, pavadintas pagal Božolė sritį pietų Burgundijoje.
Božolė raudonasis vynas paprastai yra labai lengvo, vaisinio skonio, gana rūgštus. Patariama šį vyną išgerti per trejus metus nuo pagaminimo, nes ilgiau laikant jo kokybė prastėja. Tik kai kurių vyndarių aukštos kokybės vyną rekomenduojama laikyti iki 10 metų.
Naujojo božolė ragavimo tradicija gimė 1951 m., kai regione nutarta šį vyną užeigoms tiekti tik tam tikrą dieną.
Kasmet pagaminama 45 mln. litrų "Beaujolais nouveau", o tai sudaro apie trečdalį regiono vyno produkcijos.
Naujausi komentarai