J. K. Rowling tviterio įrašai apie translyčius žmones išprovokavo pasipiktinimo bangą

Knygų apie Harį Poterį autorę J. K. Rowling (Dž. K. Rouling) užgriuvo kritikos banga dėl virtinės socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtų įrašų apie translyčius žmones.

Pasaulinės sėkmės sulaukusi britų rašytoja išprovokavo pasipiktinimą, kai šeštadienį tviteryje pažėrė kritikos globalios plėtros bendruomenės žiniasklaidos platformos  „Devex“ nuomonių skiltyje paskelbtam straipsniui, kuriame buvo frazė „žmonės, turintys menstruacijas“.

„Esu tikra, kad anksčiau būta žodžio tokiems žmonėms įvardyti“, – rašė J. K. Rowling tviteryje.

„Pagelbėkite man. Wumben? Wimpund? Woomud?“ – pridūrė rašytoja, akivaizdžiai turėdama galvoje žodį woman (moteris).

Kitame įraše ji išdėstė savo požiūrį biologinės lyties sampratą.    

„Jei lyties iš tikrųjų nėra, nėra ir tokio dalyko, kaip trauka tarp tos pačios lyties asmenų, – rašė J. K. Rowling. – Jei lyties iš tikrųjų nėra, ištrinama pasaulio moterų išgyvenama realybė. Pažįstu translyčių žmonių ir juos myliu, bet lyties sąvokos ištrynimas atima iš daugelio žmonių galimybę prasmingai kalbėti apie savo gyvenimą. Tai nėra nenoras sakyti tiesą.“

Šie J. K. Rowling įrašai sulaukė griežtos reakcijos iš LGBTQ bendruomenės narių ir daugelio kitų, kuriuos nuliūdino šie rašytojos žodžiai. Hario Poterio gerbėjų grupė tviteryje pareiškė, kad nepritaria rašytojos žinutei, ir paragino sekėjus paaukoti grupei, palaikančiai juodaodes translytes moteris.   

J. K. Rowling sakė gerbianti „visų translyčių asmenų teises gyventi būnant tuo, kuo jie jaučiasi esą, ir kaip jiems patogu“. Ji sakė, kad dalyvautų protesto eitynėse, jeigu tokie žmonės „būtų diskriminuojami dėl to, kad yra translyčiai“.     

„Tačiau tuo pat metu mano gyvenimą apibrėžė tai, kad esu moteris. Nemanau, kad yra neapykanta tai sakyti“, – kalbėjo rašytoja.  

LGBTQ teisių gynimo grupė GLAAD tviteryje J. K. Rowling įrašus pavadino „klaidingais bei žiauriais“ ir paragino žmones, nusivylusius rašytojos komentarais, paremti organizacijas, padedančias juodaodžiams translyčiams asmenims.   

„J. K Rowling toliau palaiko ideologiją, sąmoningai iškraipančią faktus apie lytinę tapatybę ir translyčius asmenis, – rašė GLAAD tviteryje. – 2020-aisiais negali būti pateisinimo translyčių asmenų puolimui.“

J. K Rowling atstovas į elektroniniu paštu pateiktą prašymą pakomentuoti situaciją neatsakė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Begaline neapykanta tie iškrypėliai trykšta... VIEN dėl to kad jie nesveiki.

Urka

Urka portretas
Ta moteriske gal durnaropiu uzgere, jei svaigsta kad keletas transu kelia gresme "lyciu savokai"? Jei butu ne pusgluse tai suprastu - VISADA buvo zmoniu, kurie netilpo i vyro/moters dalinima. Kiek intersexualu gimsta UK? Lietuvoje? tie zmones nematomi ir slepiami nes bijo uzsirauti ant rowling tipo fasistuku?

rašytojai

rašytojai portretas
kodėl pult rašytoją, jei ji turi savo tradicinę nuomonę?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių