J. K. Rowling paskelbs nemokamą pasaką per karantiną namuose įstrigusiems vaikams

Knygų apie Harį Poterį autorė Joanne K. Rowling (Džoana K. Rouling) antradienį pranešė, kad internetu dalimis nemokamai paskelbs pasaką, parašytą savo vaikams prieš 10 metų.

Garsioji britų rašytoja sakė nusprendusi ištraukti „iš palėpės“ pasaką „Pelkūnas“ (The Ickabog) ir publikuoti ją vaikams, per koronaviruso pandemiją priverstiems sėdėti namuose.

„Mano dabar jau paaugliai sujaudino entuziazmu, tad žemyn buvo nukelta labai apdulkėjusi dėžė ir pastarąsias kelias savaites buvau pasinėrusi į išgalvotą pasaulį, į kurį, kaip maniau, jau niekada nebekeliausiu“, – sakoma jos pareiškime.

Rašytoja pirmuosius du skyrius antradienį paskelbė specialiai tam skirtoje interneto svetainėje, o dar 34 skyriai kiekvieną šiokiadienį bus skelbiami iki liepos 10-osios.

Lapkritį J. K. Rowling planuoja išleisti šią knygą anglų kalba, o vėliau – kitomis kalbomis. Visi honorarai bus skirti projektams, kuriais siekiama padėti pandemijos ypač paveiktoms grupėms.

Laikantis „pasakų tradicijų“ parašyta istorija, kurios veiksmas vyksta įsivaizduojamame krašte, skirta skaityti garsiai, pirmiausia 7–9 metų vaikams.

Istorija nėra susijusi su jokiais ankstesniais J. K. Rowling darbais, tačiau ji pažymėjo, kad pasaką parašė priešokiais tarp knygų apie Harį Poterį.

„Pelkūnas“ pasakoja apie tiesą ir piktnaudžiavimą galia“, – sakė ji ir pridūrė, kad istorijos nereiktų skaityti „kaip atsako į ką nors, kas šiuo metu vyksta pasaulyje“.

„Temos nepavaldžios laikui ir galėtų būti taikomos bet kokiai erai ar bet kokiai kultūrai“, – sakė ji.

Rašytoja kviečia pradedančiuosius menininkus, kuriuos įkvėps pasakos „spalvingi veikėjai ir sparčiai besiplėtojantis siužetas“, ją iliustruoti ir pateikti savo kūrinius pasauliniam konkursui, kurį rengia jos leidėjai.

Laimėtojų iliustracijos bus įtrauktos į jų regionuose išleistas knygas.

„Nusprendusi publikuoti pagalvojau, kaip būtų nuostabu, jei namie sėdintys ar kiti šiuo keistu ir sunkiu mūsų išgyvenamu laiku prasiblaškyti turintys vaikai iliustruotų man šią istoriją“, – sakė ji.

J. K. Rowling pridūrė norinti matyti „nežabotą vaizduotę“.

„Kūrybiškumas, išradingumas ir pastangos yra svarbiausi dalykai: nebūtinai ieškome geriausių techninių įgūdžių!“ – sakė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių