Geriausias BAFTA filmas – 12 metų filmuota „Vaikystė“

  • Teksto dydis:

Istorija apie virtimą suaugusiuoju „Vaikystė“ (Boyhood), kuri buvo filmuojama 12 metų, sekmadienį laimėjo geriausio filmo kategorijos BAFTA, bet per šių britiškų apdovanojimų įteikimo ceremoniją dominavo Stepheno Hawkingo (Stiveno Hokingo) biografija „Visko teorija“ (The Theory of Everything).

Eddie Redmayne'as (Edis Redmeinas) atsiėmė geriausio aktoriaus statulėlę už motorinių neuronų liga sergančio fiziko S.Hawkingo vaidmenį.

Pats S.Hawkingas dalyvavo iškilmingame apdovanojimų vakare Londone, kurio metu jo biografija taip pat pelnė geriausio britų filmo ir geriausio scenarijaus adaptavimo statulėles.

„Auksinį gaublį“ jau pelniusi britų žvaigždė E.Redmayne'as, kuriam prognozuojama ir „Oskarų“ šlovė vėliau šį mėnesį, dėkojo S.Hawkingui ir jo šeimai, kurie priminė jam apie „tą didelę stiprybę, kuri kyla iš valios gyventi visapusišką ir aistringą gyvenimą“.

„Mūsų, kaip aktorių, svajonė, yra pasakoti įdomias istorijas apie įdomius žmones, o už šią istoriją negali būti nieko įdomiau“, – sakė jis.

Ant raudonojo kilimo E.Redmayne'as sakė, jog jį „elektrina“ viltis, kad šis filmas švies visuomenę apie S.Hawkingo ligą ir kad jis rengdamasis šiam vaidmeniui keturis mėnesius praleido ligoninėje.

Šiemetiniais apdovanojimais buvo teikiama pirmenybė jautriam ligos vaizdavimui ir paprastoms emocijoms, o apdovanojimas už gyvenimo pasiekimus atiteko režisieriui Mike'ui Leigh (Maikui Li), kuris garsėja žemišku darbininkų klasės gyvenimo vaizdavimu.

Kino kūrėjo iš Teksaso Richardo Linklaterio (Ričardo Linkleiterio) „Vaikystė“ yra šeimos drama, vaizduojanti, kaip auga Ellaro Coltrane'o (Elaro Koltreino) suvaidintas šešiametis personažas. To berniuko tėvo vaidmenį filme sukūrė Ethanas Hawkas (Itanas Hokas).

Pasak E.Coltrane'o, ši istorija atskleidžia „žmogiško bendravimo paprastumą“.

„Buvo tikrai baisu išleisti tokį mums artimą dalyką“, – pridūrė jis.

Geriausios aktorės BAFTA atiteko JAV žvaigždei Julianne Moore (Džulian Mur), vaidinančiai juostoje „Vis dar Elis“ (Still Alice) apie profesorę, kuriai diagnozuojama Alzheimerio (Alcheimerio) liga.

Aktorė susigraudino, kai per padėkos kalbą sakė „ačiū“ savo šeimai.

Apdovanojimų ceremonija vyko Londono karališkosios operos rūmuose, o tarp skelbusiųjų laureatus buvo Holivudo žvaigždė Tomas Cruise'as (Tomas Kruzas), buvęs futbolininkas Davidas Beckhamas (Deividas Bekemas) ir pats S.Hawkingas.

Weso Andersono (Veso Andersono) komiška vagystės istorija „Viešbutis „Didysis Budapeštas“ (Grand Budapest Hotel) tą vakarą sulaukė didžiausio pasisekimo: filmas pelnė penkis apdovanojimus.

Tačiau žiuri nepamalonino filmo „Vaizduotės žaidimas“ (The Imitation Game) apie Antrojo pasaulinio karo kriptografijos genijų Allaną Turingą (Alaną Tiuringą), kurio vaidmenį sukūrė Benedictas Cumberbatchas (Benediktas Kamberbačas), nors ta juosta buvo nominuota devyniose kategorijose.

Dokumentinė juosta „Citizenfour“ apie JAV žvalgybos paslapčių viešintoją Edwardą Snowdeną (Edvardą Snoudeną) pelnė BAFTA apdovanojimą, bet jo atsiimti niekas neatvyko, nes režisierė Laura Poitras (Lora Poitras) bijo, kad Jungtinėje Karalystėje gali būti patraukta baudžiamojon atsakomybėn.

Per ceremoniją taip pat buvo pagerbtas buvęs BAFTA direktorius Richardas Attenborough (Ričardas Atenborou) – apdovanojimų pelnęs režisierius, kuris mirė pernai, būdamas 90 metų.

Princas Williamas (Viljamas) ir Robertas Downey Jr. (Robertas Daunis jaunesnysis), suvaidinęs nebyliojo kino žvaigždę Charlie Chapliną (Čarlį Čapliną) R.Attenborough sukurtame biografiniame filme, gyrė velionį režisierių iš anksto įrašytuose vaizdo pranešimuose.

R.Downey citavo žodžius iš filme apie Ch.Chapliną skambėjusios dainos: „Šypsokis, net jeigu tau gelia širdį!“

S.Hawkingas paskelbė apdovanojimo už geriausius specialiuosius efektus laureatus, juokaudamas, kad jis yra ne tik protingesnis, bet ir „geriau atrodantis“ negu ceremonijos vedėjas komikas Stephenas Fry (Stivenas Frajus).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių