Garsaus krokodilų tramdytojo dukra tęsia tėvo misiją: nori išsaugoti laukinę gamtą

Aplinkosaugos aktyvistė, kovotoja už laukinės gamtos išsaugojimą, televizijos laidų apie gamtą vedėja 21-erių Bindi Sue Irwin gimtojoje Australijoje yra tikra įžymybė. Tiesa, tai ne vien jos nuopelnas – Bindi yra krokodilų tramdytoju vadinamo garsaus australų gamtosaugininko Steve'o Irwino dukra. Tėvas prieš 10 metų filmuodamas po vandeniu žuvo nuo rajos dūrio.

Išbandė įvairias veiklas

B.S.Irwin pasiekimų sąrašas išties įspūdingas. Be jau minėtų veiklos sričių, ji dar yra ir aktorė, dainininkė, šokėja, knygų autorė, dokumentinių filmų ir laidų kūrėja, be to, dirba šeimai priklausančiame Australijos zoologijos sode. Negana to, spėja ir mokytis, šiuo metu studijuoja TAFE Kvinslando universitete turizmą, o jau anksčiau jame yra baigusi verslo studijų programą. Bindi įrodė, kad yra užsispyrusi, ryžtingai siekia tikslo, nebijo sunkaus darbo.

Dirba ji, tegu ir netiesiogine prasme, bemaž nuo dvejų metų. Tuomet mažylė pirmą kartą nusifilmavo TV šou "Krokodilų medžiotojo dienoraštis", kuriuos kūrė jos tėvas. Sulaukusi devynerių tapo vaikams skirto dokumentinio TV serialo apie laukinę gamtą "Bindi džiunglių mergaitė" heroje ir vedėja. Dalyvavo įvairiose laidose apie savo tėvo veiklą, apie ją rašė žurnalai, ji buvo kviečiama į pokalbius, kitus renginius. Taigi, jau tada buvo tapusi žvaigždute, tad šis amplua jai nėra naujas.

Tačiau, nors ir su nukrypimais į menus, jos veiklos linija visada koncentravosi į aplinkosaugą ir laukinės gamtos išsaugojimą. Kažin ar gali būti kitaip, juk Bindi užaugo gamtininkų šeimoje. Jos motina Terri Irwin šioje srityje taip pat yra įžymybė, ji irgi gamtosaugininkė, įgyvendina įvairius projektus, rašo knygas, kuria dokumentinius filmus, yra Australijos zoologijos sodo įkūrėja ir savininkė. Senelis Bobas Irwinas – gamtininkas, mokslininkas herpetologas (varliagyvių ir roplių tyrinėtojas).

Tapo įkvepiančiu pavyzdžiu

Taip lengva būti, kai šviečia saulė. Tačiau kai užeina tamsa, reikia stiprybės ir drąsos.

Bindi tėvai ne kartą sulaukė kritikos, kad vaikų gyvenimą užprogramavo pagal savo norus, neatsižvelgdami į jų pačių lūkesčius. Paklausta, ar nenorėtų veikti nieko kito, B.S.Irwin juokiasi, kad gyvena svajonėje, ir jai nekyla minčių jos atsisakyti: "Kiek yra jaunų žmonių, kurių diena prasideda žirafos jauniklių gimimo stebėjimu ir baigiasi kengūriukų maitinimu iš buteliuko? Negalėčiau gyventi priemiestyje tik su auksine žuvyte akvariume. Man rūpi planeta ir mano likimas – daryti viską, kad ji išliktų."

B.S.Irwin tikina, kad prie to prisideda įvairiais būdais, tačiau mirusio tėvo dvasia juntama visuose jos ir mamos bei brolio įgyvendinamuose projektuose. Tęsdama tėvo pradėtus darbus dukra jaučiasi savo vietoje, kad ir ką darytų: rūpintųsi gyvūnais, gyvenančiais zoologijos sode, kurtų dokumentinius filmus, dalyvautų nevyriausybinių gamtosauginių organizacijų veikloje, kovotų už įstatymo, kuris draudžia rinkti krokodilų kiaušinius, įsigaliojimą.

Taip pat ji tapo įkvepiančiu pavyzdžiu daugeliui jaunų moterų. Bindi ragina, kad jos išdrįstų imtis tradiciškai laikomų vyriškais užsiėmimų, pavyzdžiui, darbo su ropliais, kitais pavojingais laukiniais gyvūnais. Daug pasako faktas, kad jos šeimai priklausančiame Australijos zoologijos sode net 65 proc. personalo sudaro moterys, sudarytos sąlygos dirbti ir turinčioms mažų vaikų. Tačiau toks požiūris patinka ne visiems, socialiniai stereotipai labai gajūs, juos nelengva įveikti, konstatuoja B.S.Irwin.

Gyvena zoologijos sode

Bindi visuomet sulaukia mamos palaikymo: nuo tada, kai dar būdama vaikas dalydavosi prisiminimais apie tėtį prieš didelę auditoriją, iki dabar, kai tapo moterimi, kuri žino, ko nori ir ko siekia. Tai, kad jai išties rūpi gamta ir gyvūnai, nekelia abejonių, nes Bindi nuolatos apsupta jų.

B.Irwin šeimos namas, kuriame jie visi gyvena, yra pačiame zoologijos sodo viduryje, iš vienos pusės įsikūrę krokodilai, iš kitos – tigrai. "Per tiek metų jie jau tapo šeimos nariais", – juokdamasi pasakoja Bindi. Beje, šis vardas jai duotas vienos taip vadintos zoologijos sode gyvenusios tėčio mylimos krokodilės garbei. Australų aborigenų kalba bindi reiškia "jauna mergaitė". Vienas mėgstamiausių jos gyvūnų yra echidna. Ji nė trupučio nebijo nei gyvačių, kurias drąsiai ima į rankas, nei plėšrūnų.

Scanpix nuotr.

B.S.Irwin apkeliavo nemažą dalį pasaulio, lankydama atokiausius laukinius jo kampelius, turėdama tikslą geriau susipažinti su planeta, kurią ji gina. Savo žinutę apie gamtosaugą Bindi siunčia per organizaciją "Laukinės gamtos kariai", taip pavadintas Irwin šeimos 2002 m. įkurtas fondas. 2014 m. Australijos geografų sąjunga išrinko ją Jaunąja metų gamtosaugininke. "Manau, tai mano pašaukimas. Tai, kad tapsiu gamtininke, žinojau nuo ketverių", – teigia Bindi.

Kasdien rūpinasi gyvūnais

Kartu su mama, broliu ir kitais bendraminčiais ji aktyviai dalyvauja organizcijos "Laukinės gamtos kariai" veikloje. Ji teikia pagalbą laukiniams gyvūnams, rūpinasi nykstančiomis jų rūšimis. 2008 m. B.S.Irwin atidarė ligoninę, aprūpintą modernia įranga, kurioje gydomi susirgę ar sužeisti laukiniai gyvūnai. Per tą laiką joje suteikta medicininė pagalba daugiau nei 86 tūkst. sunegalavusių gyvūnų. Tai buvo Bindi senelės Lynn svajonė, kurią įgyvendinti pradėjo tėtis, tęsia kiti šeimos nariai.

B.S.Irwin tvirtina, kad jai, kaip ir jos tėčiui, svarbiausia, kad būtų išgirstas jos balsas, perskaityta žinutė, kurią ji skelbia pasauliui: nebūkime abejingi gamtai, tausokime ją, saugokime, mylėkime, rūpinkimės, kad ji nebūtų teršiama, niokojama, kiekvienas jauskime asmeninę atsakomybę už planetos ateitį. Apie tai kalbama ir per kanalą "Animal Planet" transliuojamame dokumentiniame seriale "Crikey! It's the Irwins", pasakojančiame apie B.Irwin šeimą.

Žiūrovai jame gali pamatyti, ką kasdien veikia Bindi su broliu Robertu, kuriam yra šešiolika ir kuris labai domisi fotografija, mama Terri, kokius darbus jie dirba zoologijos sode, kaip rūpinasi ten gyvenančiais gyvūnais. Filmuojama ne tik sodo teritorijoje, bet ir jame esančiuose gamtininkų namuose. Vienas iš tikslų – paskatinti žmones geriau pažinti gyvūnus, pamėgti net ir tradiciškai nedaug gerbėjų turinčias, tačiau ne mažiau įdomias jų rūšis tokias kaip krokodilai, gyvatės ir pan.

Kitąmet kels vestuves

Šiuo metu Australijos spauda mirga pranešimais apie kitais metais planuojamas B.S.Irwin vestuves, apie tai paskelbta rugsėjį. Už nuoširdumą, šiltą šypseną ir tai, ką daro gyvūnų ir gamtos labui,  australų mėgstama ir mylima Bindi išteka už ją metais vyresnio amerikiečių profesionalaus banglentininko Chandlerio Powello. Pora draugauja šešerius metus, o susipažino tada, kai, atvykęs į varžybas Australijoje, sportininkas užsuko pasižvalgyti į B.Irwin šeimos įkurtą zoologijos sodą.

Scanpix nuotr.

Bindi ir Chandleris puikiai sutaria, tiesa, vaikinui teko išmokti dalytis mylimąja su gyvūnais. Jis taip pat myli gamtą, tad didelių problemų dėl to nekilo. Dėl būsimosios žmonos jis netgi ryžosi atlikti drąsos reikalaujantį triuką – užšokti daugiau nei trijų metrų ilgio krokodilui ant nugaros. "Tėtis, kai dar buvau vaikas, juokaudavo, kad mano vaikinas prieš pasimatymą su manimi turės pirma perplaukti krokodilų pilną kūdrą. Tai čia buvo panašus išbandymas", – šypsosi Bindi.

Nenoriu gyventi burbule, kaip nutinka daugeliui pramogų pasaulyje besisukančių žmonių.

Chandleris jau kelerius metus gyvena Bindi namuose, padeda zoologijos sode, o ypač gyvūnų ligoninėje. Būsimoji žmona moko jį, kaip elgtis ne tik su krokodilais, bet ir su gyvatėmis. Kai krokodilų tramdytojo dukra rašė knygą apie zoologijos sodą, jai trūko laiko. Mylimasis paslaugiai jai ruošė arbatą, plovė indus, tvarkė namus. "Jis žino, ko man reikia, esu beprotiškai laiminga, kad jį turiu", – tikina būsimoji nuotaka.

Ypatinga ceremonija

Pora jau apsisprendė, kur ir kaip vyks vestuvių ceremonija ir pobūvis. Niekas per daug nenustebo, kai jie pasirinko savo zoologijos sodą, kad galėtų dalyvauti ir jų mylimi gyvūnai. Be to, Bindi mano, kad taip pagerbs tėvo atminimą. Nutarta, kad vietoje tėvo ją prie altoriaus ves brolis Robertas, o kartu – vietoje pamergės – žingsniuos koala.

Kai prisimena tėtį, Bindi vis dar dažnai susigraudina. Tačiau mergina neleidžia sau ilgai liūdėti, ir geriausias pavyzdys jai šiuo požiūriu yra mama, itin stipri moteris, perėmusi tėčio pradėtus darbus. Mama yra jos geriausia draugė, patarėja. Ji padėjo išsirinkti ir vestuvinę suknelę, prie jos derančius blizgančius aukštakulnius. Nors šiokiadieniais Bindi dažniausiai vilki chaki spalvos palaidine ir kelnėmis, drabužiais, kurie gamtininkų šeimoje yra įprastas darbo rūbas, ir avi purvu aplipusius ilgaaulius, svarbiausią gyvenimo dieną norisi pasipuošti.

"Tikiu, kad sutikau savo žmogų, kaip kažkada mama sutiko tėtį. Aš tarsi kartoju jų istoriją, nes mama, kaip ir Chandler, yra amerikietė, susipažino su mano tėvu atvykusi į Australiją. Mama savo santykius su juo kartą apibūdino gal buitiškai, bet taikliai – jos teigimu, jie taip gerai vienas kitam tiko, kaip pora senų, patogių batų, su kuriais gali nukeliauti nors į pasaulio kraštą ir jausiesi puikiai. Aš panašiai jaučiuosi būdama su sužadėtiniu ir dabar gerai suprantu, ką ji turėjo galvoje", – dalijasi mintimis B.Irwin.

Gali būti ir kaip uraganas

Kadangi jos visur pilna, daugelis mano, kad Bindi yra ekstravetė. Tačiau ji teigia, kad, nors bendrauti patinka ir nesunku, geriausiai jaučiasi gamtoje, tylumoje, tarp gyvūnų. Nemėgsta triukšmingų vakarėlių, nešvaisto pinigų drabužiams ir kitiems nebūtiniems pirkiniams. Kartais taip įsitraukia į darbus, kad užmiršta susišukuoti ir persirengti. Tačiau kai kur nors išsiruošia su Chandleriu, skoningai, elegantiškai pasipuošia, dažniausiai retro stiliumi.

Bindi – neaukšta, smulkutė, visą laiką šypsosi, iš pažiūros daug jaunesnė nei yra, todėl atrodo, kad nė musės nenuskriaustų. Tačiau artimieji žino, kad kai jai pritrūksta kantrybės, gali taip užsiplieksti, jog siautės kaip uraganas. Ko gero, šią savybę džiunglių mergaitė paveldėjo iš tėčio, kuris elgdavosi panašiai. Laimė, Chandleris labai ramus ir kantrus, tad jie vienas kitą puikiai papildo. Į S.Irwino dukra panaši ir tuo, kad sugeba sutelkti žmones bendram tikslui ir, kai jį turi, niekas jos nesustabdys.

Aktorės ir dainininkės talentą turinti mergina yra išleidusi kelis albumus, sukūrė keletą vaidmenų televizijos ir kino filmuose, tačiau savo ateities su šia veikla nesieja. Viena iš priežasčių – ten pernelyg daug tuštybės, paviršutiniškumo.

"Nenoriu gyventi burbule, kaip nutinka daugeliui pramogų pasaulyje besisukančių žmonių. Man svarbūs kiti dalykai, kitos vertybės, todėl jaučiuosi tarp jų nepritapusia", – atvirai pasakoja krokodilų tramdytojo dukra ir tikina svajojanti apie vaikus, o ne apie sceną.


Bindi Sue Irwin apie...

...egzistenciją. Taip lengva būti, kai šviečia saulė. Tačiau kai užeina tamsa, reikia stiprybės ir drąsos.

...ištikimybę sau. Nedarykite ko nors tik dėl to,kad tai daro kiti. Kad ir koks stiprus būtų spaudimas socialiniuose tinkluose, mokykloje, tarp draugų. Būkite savimi ir tuo mėgaukitės.

...grožį. Būti gražiam reiškia būti savimi. Tau nereikia, kad tave pripažintų kiti, svarbiausia pačiam save pripažinti.

...pomėgius. Mėgstu arbatą, skaityti knygas ir poeziją. Visa tai, kas patinka seniems žmonėms.

...gimtadienius. Visi mano gimtadieniai buvo švenčiami zoologijos sode kartu su lankytojais, visada dalydavausi gimtadienio tortą su jais ir neįsivaizduoju, kad galėtų būti kitaip.

...apsikabinimus. Jie padeda išspręsti visas problemas. Ir jei neturi žmogaus, kurį gali apkabinti, apkabink gyvūną.

...baimę. Nebijokite nė vieno gyvūno, nė nuodingos gyvatės, nė plėšraus tigro. Dėl jų gamtoje vyrauja pusiausvyra.

...ateitį. Noriu, kad mano vaikai ir anūkai gyventų pasaulyje, kuriame oras švarus, vanduo tyras, laukinė gamta kupina įvairovės, todėl paskyriau savo gyvenimą tam, kad visa tai padėčiau išsaugoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių