Filmas „Parazitas“: keturių „Oskarų“ laureatas – neišeinant iš namų

"Festivalis keliasi į jūsų namų kino ekranus", – tokiais žodžiais pasitinka kovo 19-ąją prasidėti turėjęs kasmetinis kino festivalis "Kino pavasaris". Pasaulį sukausčius koronaviruso pandemijai ir Lietuvoje paskelbus karantiną, organizatoriai festivalį nusprendė suorganizuoti virtualiai.

Visos Lietuvos žiūrovai nuo kovo 19 d. iki balandžio 2 d. filmais galės mėgautis namų kino platformose ir taip dalyvauti pirmajame šalyje virtualiajame kino festivalyje. Tarp internetu transliuojamų filmų – ne tik daugybė Kanų kino festivalio favoritų, bet ir virš 200 apdovanojimų, tarp jų ir keturis "Oskarus", susižėręs filmas "Parazitas".

Siužetas

Drama "Parazitas" pasakoja apie dviejų skirtingų, bet daug bendro ilgainiui turėsiančių šeimų gyvenimus. Kimų šeima nieko nedirba, gyvena ankštame rūsyje ir laisvalaikiu gaudo nemokamą kaimynų internetą. Parkų šeima atsakingai rūpinasi verslu ir nieko nestokodama gyvena prabangioje viloje. Šias dvi šeimas suveda netikėtas atsitiktinumas – Kimų šeimos vyriausiasis sūnus gauna progą tapti Parkų šeimos dukters anglų kalbos korepetitoriumi. Pasitaikius tokiai progai, Kimų šeima ima regzti planą, kaip pasinaudoti situacija ir išbristi iš skurdo. Galiausiai dviejų šeimų likimai susipina negrįžtamai.

Tarp dramos ir juodojo humoro

Nuo "Neliečiamųjų" iki "Gražios moters" – atskirtį tarp turtingųjų ir vargšų gvildenančių istorijų toli gražu nepavadinsi inovacija kine. Vis dėlto iš Pietų Korėjos kilęs režisierius ir scenarijaus autorius Bong Joon-ho jau milijonus kartų gvildentą temą papasakojo naujai.

Besivystant siužetui, filmas iš klasikinės šeimos dramos su komedijos elementais po truputį tampa niūria pasaka, pasakojančia apie kapitalizmo sukurtą finansinę poliarizaciją. Ši atskirtis ilgainiui tampa tokia tragikomiška, kad iš skirtingų socialinių sluoksnių kilę žmonės nebegali suprasti vieni kitų.

"Parazitas" daug liaupsių sulaukė ne tik dėl socialinės atskirties temos, bet ir filmui būdingo žanrų rinkinio. Pasak kritikų, režisieriui ir scenarijaus autoriams 132 minučių juostoje pavyko sujungti trilerio ir dramos elementus su juoduoju humoru ir socialinių klasių satyra.

Įėjo į kino istoriją

"Parazitas" – jau septintasis režisieriaus Bong Joon-ho sukurtas pilnametražis filmas. Tarptautiniu mastu nemažai dėmesio sulaukė ankstesni jo kūriniai, tarp kurių pagrindinėje Kanų festivalio programoje rodyta veganiška nuotykių drama "Okdža" bei 33 laimėjimus ir net 103 nominacijas surinkusi mokslinės fantastikos drama "Sniego traukinys".

Vis dėlto su naujausiu filmu režisierius įėjo ne tik į Pietų Korėjos, bet ir pasaulinio kino istoriją. Pirmiausia, režisieriui Bong Joon-ho pavyko iškovoti pirmąją Kanų kino festivalio "Auksinę palmės šakelę" Pietų Korėjos istorijoje. Antra, "Parazitas" susišlavė daugiausia "Oskaro" statulėlių šių metų Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų ceremonijoje, tarp kurių ir pagrindinis – geriausio filmo apdovanojimas. Tai kartu yra ir pirmas atvejis "Oskarų" apdovanojimų istorijoje, kai neanglakalbis filmas nusipelnė pagrindinio apdovanojimo.

Kur žiūrėti "Parazitą" ir kitus festivalio filmus?

Namų kino peržiūroms iš viso patvirtinta daugiau nei pusė visų pristatytų šių metų "Kino pavasario" filmų. "Parazitą" ir kitus festivalio metu planuotus rodyti filmus nuo kovo 19 iki balandžio 2 d. galima stebėti naujos kartos televizijos TELIA TV filmų nuomoje, internetinėje namų kino platformoje "Žmonės Cinema", "TV3 Grupės" turinio platformoje "Go3" ir kino platformoje "Kinofondas".

Vertinimai: scenarijus 3, aktoriai 3, režisūra 3, kinematografija 3, techninė pusė 2.

Bendras: 2.8 iš 3.0

Parazitas (angl. "Parasite")

Žanras: drama, komedija.

Pietų Korėja, 2019

Režisierius: Bong Joon-ho

Aktoriai: Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong, Choi Woo-Shik, Park So-Dam, Lee Jung-Eun, Chang Hyae-Jin.

Gražiausi gyvenimo metai

Kanų "Auksine palmės šakele" apdovanoto legendinio 1966 m. filmo "Vyras ir moteris" herojai grįžta į didžiuosius kino ekranus po daugiau nei 50 metų. Ana (akt. Anouk Aimée) baigė savo aktorės karjerą ir rūpinasi krautuvėle Normandijoje. Žanas Luji (akt. Jean-Louis Trintignant) vargiai pamena savo lenktynininko karjerą ir senatvės dienas leidžia senelių namuose. Vieną dieną Ana nusprendžia aplankyti Žaną Luji. Užtenka prisėsti šalia ir nusišypsoti, kad veikėjai nusikeltų į širdis sušildysiančius prisiminimus. Meilė, nostalgija ir švelnus liūdesys – visa tai laukia neįtikėtinai gražaus filmo metu.

Geri ketinimai

Gustavas ir Sisilija – buvę sutuoktiniai, besidalijantys vaikų globa. Jų santykiai būtų beveik tobuli, jeigu ne Gustavo įpročiai: jis niekaip nesugeba laikytis savo žodžio bei planų ir neprisideda prie vaikų auginimo išlaidų. Situacija radikaliai pasikeičia, kai Sisilija nusprendžia pradėti naują gyvenimo etapą su partneriu ir vaikais Paragvajuje. Nors Gustavas ir neturi svarių argumentų pakeisti aplinkybes, vyriausioji dukra ryžtasi likti gimtosiose Buenos Airėse su ne itin pavyzdingu, bet labai mylimu tėčiu. "Geri ketinimai" – šilta argentinietiška drama, įkvėpta režisierės vaikystės prisiminimų ir gyvenimo, kuris kartais klostosi ne taip, kaip norėtųsi.

Balta balta diena

"Balta balta diena" – rūke paskendusios Islandijos grožio ir šeimos paslapčių kupina drama. Pusamžis buvęs policininkas (akt. I.Sigurðssonas) gedi autoavarijoje žuvusios mylimos žmonos. Vieną dieną tvarkydamas jos daiktus vyras tarp jų užčiuopia paslaptį. Meilę ir netekties skausmą netrukus pakeičia pyktis ir keršto troškimas, o policininkas tampa apsėstas noro išsiaiškinti visa tiesą apie ankstesnį žmonos gyvenimą. Nuolat auganti manija išsiaiškinti istoriją aptemdo ne tik vyro kasdienybę, bet ir santykius su šeima: džiaugsmo nebeteikia net vienintelės šviesios akimirkos su 9-mete anūke.

Cenzai:

Parazitas: N-16. / Kino platformose – nuo kovo 18 d.

Gražiausi gyvenimo metai: N-13. / Kino platformose – nuo kovo 18 d.

Geri ketinimai: N-13. / Kino platformose – nuo kovo 18 d.

Balta balta diena: N-16. / Kino platformose – nuo kovo 18 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

L

L portretas
Labai patiko. Ačiū už suteikta galimybe pažiūrėti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių