Filmas „Nematomas žmogus“ – fantastinė istorija, aplenkusi laiką

Vieni iš siaubo filmų rinkos lyderių "Blumhouse Productions" pristato gana girdėto pavadinimo projektą – "Nematomas žmogus". Tokio paties pavadinimo mokslinės fantastikos romaną dar XIX a. parašė britų rašytojas Herbertas George'as Wellsas.

Prabėgus daugiau nei 100 metų, kino ekranus jau yra pasiekusi ne viena šio romano ekranizacija. Įdomu, kad viena iš ekranizacijų, sukurta 1984 m., buvo filmuojama Lietuvoje, o daugelis svarbiausių jos scenų – Kauno senamiestyje. Šioje juostoje suvaidino ir lietuvių aktorius Romualdas Ramanauskas.

Grįžtant prie netrukus pasirodysiančios "Nematomo žmogaus" versijos, verta paminėti, kad filmą norėjusi kurti studija "Universal" vėliau atsisakė savo idėjos. Geriau žinoma kaip siaubo klasikos filmų, tokių kaip "Frankenšteinas" ar "Drakula", kūrėja, studija pristabdė savo darbus po 2017 m. filmo "Mumija" fiasko. Tokia proga nusprendė pasinaudoti "Blumhouse Produtions", anksčiau siaubo gerbėjams padovanojusi sėkmės sulaukusius filmus "Tūnąs tamsoje", "Pradink" ir kitus.

Smurtu paženklinti santykiai

Pagrindinė filmo herojė Cecilija (akt. Elisabeth Moss) bando išsilaisvinti iš toksiškų santykių. Jos mylimasis Adrianas (akt. Oliveras Jacksonas-Cohenas) – įniršio priepuolių kamuojamas mokslininkas, kontroliuojantis kiekvieną Cecilijos žingsnį.

Po kruopščiai suplanuoto pabėgimo iš namų, moteris sužino, kad buvęs mylimasis nusižudė, o testamentu jai yra palikta milijoninė suma. Deja, bet ramybė netrunka ilgai. Moterį ir jai brangius žmones ima persekioti mirtinai pavojingi incidentai ir atrodo, kad už viso to slypi nematomas žmogus, kurio elgesys beprotiškai primena Adrianą.

Modernus pasakojimas

Jeigu esate skaitę romaną ar matę bent vieną iš ankstesnių "Nematomo žmogaus" ekranizacijų, nustebsite. Režisierius Leighas Whannellas adaptavo istoriją savaip ir pasistengė ją pritaikyti šiandieniniam kino žiūrovui.

Vadovaudamasis "mažiau matysi – baisiau bus" logika, režisierius nusprendė naudoti laiko patikrintą siaubo filmų taktiką ir pagrindinį blogiuką padaryti kiek įmanoma labiau paslaptingą. Režisierius teigia taip siekęs palaikyti gąsdinančią atmosferą ir perkeltine prasme nuvalyti voratinklius nuo vieno iš pagrindinių personažų, jį adaptuojant moderniame kino kontekste. "Filmo kontekstas turi būti pritaikytas moderniai, kad auditorija galėtų susitapatinti su personažais, esančiais filme. Jie turi galvoti, kad tai gali nutikti net rytoj. Toks buvo pagrindinis tikslas, adaptuojant parašytą istoriją", – sakė režisierius L.Whannellas.

Viena iš dedamųjų moderniųjų dalių, pasak režisieriaus, yra fizinis ir psichologinis smurtas santykiuose. Nors filmų šia tema yra apstu, "Nematomas žmogus" tampa lyg metafora idėjai, kad kažkas keičia tavo realybę ir daro įtaką, net jei to ir negali pamatyti. Paprašytas papasakoti detaliau, L.Whannellas užsiminė: "Kurdami filmą mes susidūrėme su daugybe istorijų, kai moterys, nutraukusios santykius su vyrais, negalėdavo toliau ramiai gyventi. Jos bijodavo vakarais net eiti prie savojo automobilio. Turint omenyje ginklų kontrolę JAV, toksiškų santykių užbaigimas gali tapti tik pirmuoju žingsniu į tolesnę kelionę."

Ko tikėtis?

"Nematomas žmogus" – naujus siaubo elementus ir nežinomybės atmosferą išnaudojantis trileris, sužadinsiantis paranojos jausmą daugeliui žiūrovų.

Unikali kinematografija ir stipri aktorės Elizabeth Moss vaidyba atgaivina klasikinę "Nematomo žmogaus" istoriją naujajai kino žiūrovų kartai.

Vertinimai: scenarijus 2, aktoriai 2, režisūra 2, siaubas 2, kinematografija 2, techninė pusė 2.

Bendras: 2.0 iš 3.0

Nematomas žmogus (angl. "The Invisible Man")

Žanras: Siaubo, trileris, fantastinis.

JAV, 2020

Režisierius: Leighas Whannellas

Aktoriai: Elisabeth Moss, Aldis Hodge'as, Storm Reid, Harriet Dyer, Oliveris Jacksonas-Cohenas.


Pirmyn

Susipažinkite su visiškai nauju magišku pasauliu, kurį pristato kino studijos "Disney" ir "Pixar" bei "Montrų universiteto" režisierius Danas Scanlonas! Šiame pasaulyje tarp elfų, trolių, fėjų ir vienaragių gyvena Barlis ir Ianas – broliai elfai, kurie neteko savo tėvo dar būdami visai maži. 6-ojo gimtadienio proga gavę velionio tėvo jiems paliktas burtininkų lazdas, broliai sugalvoja išsiaiškinti, ar pasaulyje vis dar egzistuoja magija. Jų tikslas – nors trumpam sugrąžinti savo mirusį tėvą į gyvųjų pasaulį. Kad sėkmingai įvykdytų savo misiją, broliai turės dirbti išvien ir patirti daugybę nuotykių.

Ginklai Akimbo

Mailsas – daugeliui pažįstamas stereotipinis internautas, dienas leidžiantis internete, erzindamas kitus vartotojus įžūliais komentarais. Vieną dieną naršydamas vyras netyčia atranda "Skizm" – internetinį žaidimą, kurio metu internautai mėgaujasi tikromis žudynėmis. Visai to nenorėdamas, Mailsas patraukia "Skizm" žmonių dėmesį ir patenka į tikrų tikriausią bėdą. Iškart po to į Mailso namus įsiveržia vyrai, pagrobia internautą ir jam prie rankų prisuka du pistoletus, taip sukurdami jam Akimbo būseną. Vyras iškart gauna ir užduotį – nudėti Niksę, arba visi jo artimieji bus nužudyti. Niksei nepasiduodant, Mailsui tenka susidurti ne tik su pavojingais, bet ir komiškais nuotykiais.

Kubos voratinklis

Pinklės, įtarinėjamai, persekiojimai, apgavystės ir žavingoji Penélope Cruz – visa tai laukia trileryje "Kubos voratinklis". Filmas pasakoja prieš trisdešimt metų nutikusią tikrą istoriją, kai Kubos lakūnas Renė Gonzalesas nedideliu lėktuvu atskrenda į Majamį, prašydamas politinio prieglobsčio. Kubos saugumiečiams susidomėjus šia istorija ir pradėjus kamantinėti lakūno žmoną Olgą, ją ištinka šokas – ši be jokio įspėjimo liko viena su mažamete dukra. Tuo pat metu JAV įsikūręs Renė įsitraukia į Kastro režimo priešininkų gretas. Visgi, besigilinant į istoriją, kyla daug neaiškumų. Netrukus šioje istorijoje atsiranda Kubos ir JAV slaptosios agentūros bei savo tikruosius įsitikinimus slepiantys dvigubi ir trigubi agentai, o galiausiai viskas susipina į didžiulį voratinklį.

Cenzai:

"Nematomas žmogus": N-16 / Kino teatruose nuo 2020. 03 06

"Pirmyn": Įvairaus amžiaus žiūrovams / Kino teatruose nuo 2020 03 06

"Ginklai Akimbo": N-18 / Kino teatruose nuo 2020 03 06

"Kubos voratinklis": N-16 / Kino teatruose nuo 2020 03 06



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių