Filmas apie Mikę Pūkuotuką išimtas iš Honkongo kino teatrų repertuaro

Honkonge antradienį staiga buvo nutrauktas viešas siaubo filmo apie Mikę Pūkuotuką rodymas, o tai paskatino diskusijas dėl didėjančios cenzūros mieste.

Filmo platintojas „VII Pillars Entertainment“ socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, kad filmo „Mikė Pūkuotukas: kraujas ir medus“ (Winnie the Pooh: Blood and Honey) rodymas ketvirtadienį su „dideliu apgailestavimu“ buvo atšauktas Honkonge ir kaimyniniame Makao.

Platintojas elektroniniu paštu atsakė naujienų agentūrai AP, kad kino teatrai jam pranešė, jog negali rodyti filmo, kaip numatyta, tačiau jis nežino, kodėl. Susiję kino teatrų tinklai iš karto neatsakė į prašymą pakomentuoti.

Nepriklausomas filmas, kuriame, pasak jo kūrėjų, vaizduojamas „žiaurus Pūkuotuko ir jo pagalbininko Paršelio siautėjimas“, sulaukė didelio susidomėjimo internete, nors kritikai jį įvertino neigiamai.

Alano Alexandero Milne'o (Aleno Aleksanderio Milno) sukurtas meilus, bet lėtapėdis meškiukas, turintis silpnybę medui, pastaraisiais metais net ir už Kinijos ribų tapo protesto prieš Kinijos prezidentą Xi Jinpingą (Si Dzinpingą) simboliu.

Kai yra raudona linija, atsiranda daugiau tabu.

Reaguodama į tai, Kinija toliau naikina šiuos interneto memus savo teritorijoje. Anksčiau Kinijos cenzoriai buvo trumpam uždraudę šio meškiuko paiešką socialiniuose tinkluose.

2018 metais Kinijoje, kaip buvo pranešta, buvo neleista rodyti filmo „Kristoferis Robinas“ (Cristopher Robin), kuriame taip pat pasirodo Mikė Pūkuotukas.

Dėl Honkonge demonstruojamo filmo socialiniuose tinkluose kilo susirūpinimas dėl mažėjančių šios teritorijos laisvių.

Praėjusią savaitę „VII Pillars Entertainment“ rašė, kad iš pradžių filmas turėjo būti rodomas maždaug 30 Honkongo kino teatrų.

Filmų, laikraščių ir straipsnių administravimo biuras teigė, kad jis patvirtino filmą, o vietinių kino teatrų susitarimai rodyti patvirtintus filmus „yra atitinkamų kino teatrų komerciniai sprendimai“. Biuras atsisakė komentuoti tokius susitarimus.

Iš pradžių antradienio vakarą viename kino teatre numatytas seansas buvo atšauktas dėl „techninių priežasčių“, platformoje „Instagram“ pranešė organizatorius.

Honkongo Baptistų universiteto Kino akademijos profesorius Kenny Ng (Kenis Ng) atsisakė spėlioti apie atšaukimo priežastis, tačiau užsiminė, kad kritikos nutildymo mechanizmui pasitelkiami komerciniai sprendimai.

Honkongas yra buvusi Jungtinės Karalystės kolonija, kuri 1997 metais grįžo Kinijos žinion, žadant išsaugoti vakarietiškas laisves. Tačiau po masinių prodemokratinių protestų 2019 metais Kinija įvedė nacionalinio saugumo įstatymą ir nutildė arba įkalino daugybę disidentų.

2021 metais vyriausybė sugriežtino gaires ir leido cenzoriams uždrausti filmus, kurie, kaip laikoma, pažeidžia šį plataus masto įstatymą.

K. Ng teigė, kad per pastaruosius dvejus metus mieste padaugėjo cenzūros atvejų, dažniausiai nukreiptų prieš nekomercinį kiną, pavyzdžiui, nepriklausomus trumpametražius filmus.

„Kai yra raudona linija, atsiranda daugiau tabu“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių