„Eurovizijoje“ – mažiau politikos, šiek tiek kontroversijos ir daug spindesio

  • Teksto dydis:

Pergalę 2019 metų „Eurovizijos“ dainų konkurse, kuriame buvo daug spindesio ir šiek tiek kontroversijos, iškovojo Nyderlandai, parodė Tel Avive vykusiame renginyje ankstų sekmadienio rytą paskelbti galutiniai rezultatai.

Kiču garsėjančio konkurso finalas su Madonnos (Madonos) pasirodymu suteikė Izraeliui progą pademonstruoti save kaip kultūriškai progresyvią šalį, bet antrajame plane slypėjo ir politika: palestiniečius remiantys aktyvistai ragino boikotuoti renginį.

Pats finalas iš esmės praėjo be politikos, bet du incidentai laikinai buvo nukreipę dėmesį nuo dainų į Izraelio konfliktą su palestiniečiais.

Prieštaringų vertinimų sulaukė Madonnos pasirodymas ant „Eurovizijos“ scenos: vietos žiniasklaidoje pasirodė nuotraukų, kuriose matyti du megažvaigždės šokėjai, vieno iš kurių nugarą puošia Izraelio vėliava, o kito – Palestinos. Tokiu būdu atlikėja, matyt, nusprendė paraginti siekti vienybės.

Tuo tarpu Islandijos grupė „Hatari“ skelbiant rezultatus pademonstravo šalikus su Palestinos vėliavomis.

„Euroviziją“ organizuojanti Europos transliuotojų sąjunga (EBU) nuolat primena, jog renginys nėra politinis, ir pasmerkė abu šiuos finalo incidentus.

Kalbėdama apie Madonnos šokėjus EBU nurodė, kad „šio pasirodymo elemento per repeticijas nebuvo“. „Eurovizijos“ dainų konkursas yra nepolitinis renginys ir Madonna apie tai buvo informuota“, – pridūrė EBU.

Kol kas neaišku, ar dainininkė žinojo apie vėliavas per jos pasirodymą.

„Stulbinantis ir išraiškingas“

Teisę surengti šių metų konkursą Izraeliui užtikrino praėjusių metų „Euroviziją“ laimėjusi šalies atstovė Netta Barzilai (Neta Barzilai), kuri šeštadienio vakarą pradėjo šou vienoje iš Tel Avivo koncertų salių.

Tuo tarpu kitoje miesto vietoje įrengto „Eurovizijos“ kaimelio paplūdimyje minios susirinko švęsti.

Po visų 26 finalistų pasirodymų laimėtoju buvo paskelbtas Nyderlandų atstovas Duncanas Laurence‘as (Dankanas Lorensas), atlikęs jaudinančią baladę „Arcade“.

25 metų atlikėjas 2016 metais prisipažino esąs biseksualus ir pasinaudojo savo triumfu, kad paragintų ugdyti toleranciją ir supratingumą.

Antroji vieta atiteko Italijai, o trečioji – Rusijai.

Galutiniai rezultatai buvo paskelbti susumavus dalyvaujančių šalių komisijų ir žiūrovų balsus.

Savo baladėje D. Laurence'as, kurio tikrasis vardas yra Duncanas de Mooras (Dunkanas de Moras), dainuoja apie išsiskyrimą su mylimu asmeniu. „Mylėti tave beviltiška“, – sakoma priedainyje.

„Galvoju, kad svarbiausia, žinoma, laikytis to, koks esi,... laikytis to, kas tau patinka, net jei tavo seksualumas kitoks“, – po šou žurnalistams sakė jis.

Nyderlandų premjeras Markas Rutte (Markas Riutė) socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, jog kalbėjosi su D. Laurence'u ir jį pasveikino. Jo pasirodymą premjeras pavadino „stulbinančiu ir išraiškingu“.

Anksčiau šeštadienio vakarą didžiausias dėmesys buvo atitekęs Madonnai, kuri atliko dvi dainas, tarp jų savo 1989 metų hitą „Like A Prayer“.

60 metų dainininkė pasirodymą pradėjo su įmantriomis dekoracijomis, primenančiomis bažnyčią, ir choro dainininkais vienuolių drabužiais.

Tuomet prie jos prisidėjo reperis Quavo (Kveivas) iš JAV hiphopo grupės „Migos“, su kuriuo ji atliko regio atspalvių turinčią „Future“ iš savo būsimo albumo „Madame X“.

Kai kas socialinėje žiniasklaidoje kritikavo Madonną dėl nepataikymo į toną.

„Niekada nenuvertinkime muzikos galios suburti žmones“, – prieš išeidama į sceną kameroms pareiškė atlikėja.

Jai anksčiau deklaravus, kad ji yra pasirengusi pasirodyti per „Eurovizijos“ finalą, protestą pareiškė judėjimas už Izraelio boikotavimą „Boycott, Divestment and Sanctions“ („Boikotas, investicijų atsiėmimas ir sankcijos“, BDS).

BDS daug metų skatina investuotojus ir menininkus vengti Izraelio dėl dešimtmečius trunkančios jo okupacijos palestiniečių teritorijose ir vadovavo raginimams boikotuoti šiemetinę „Euroviziją“.

Pareiškime, kurį prieš finalą paskelbė JAV žiniasklaida, Madonna sakė: „Niekada nesiliausiu muzikavusi, kad įtikčiau kažkieno politinei darbotvarkei, ir nesiliausiu kalbėjusi prieš žmogaus teisių pažeidimus, kad ir kur pasaulyje jie būtų (daromi).“

„Saugus prieglobstis“

„Eurovizijos“ dainų konkursas, padovanojęs pasauliui švedų supergrupę ABBA, organizuojamas nuo 6-ojo dešimtmečio.

Metams bėgant, gerokai padaugėjo jo dalyvių. Konkursas kasmet sudomina milijonus žiūrovų.

D. Laurence'as nutraukė 44 metus trukusį Nyderlandų nesėkmių šiame konkurse ruožą. Jis yra sakęs, kad meilė muzikai jam buvo prieglobstis sunkioje vaikystėje ir paauglystėje, kai jis buvo panašus į „Hario Poterio miniantrininką“.

Pačiame Izraelyje konkursas buvo džiaugsmingai sutiktas ir pastarosiomis dienomis sulaukė ypač daug visuomenės bei žiniasklaidos dėmesio.

N. Barzilai praėjusių metų pergalė Portugalijoje išprovokavo ekstaziškas scenas Tel Avive, kur Rabino aikštėje susirinkusios minios uždainavo, o daug žmonių iš džiaugsmo sušoko į aikštės fontaną.

Palestiniečių alternatyva

Palestiniečiai tuo tarpu planavo alternatyvų renginį, pramintą „Globalvizija“.

Šventės turėjo vykti Vakarų Kranto Ramalos mieste, Izraelio šiaurėje esančioje Haifoje, kur gyvena nemaža arabų bendruomenė, Londone ir Dubline.

Okupacijai nepritarianti nevyriausybinė organizacija „Breaking the Silence“ Izraelyje iškėlė reklaminį skydą su šūkiu „Išdrįsk svajoti apie laisvę“, kuriuo perfrazuojamas 2019-ųjų konkurso šūkis „Išdrįsk svajoti“.

Iš islandų grupės „Hatari“ kontroversijos provokavimo buvo tikimasi.

Grupė, kuri demonstruoja vadinamąją BDSM (sudėtinė angliška santrumpa, reiškianti surišimą ir discipliną, dominavimą ir nuolankumą, sadizmą bei mazochizmą) aprangą, kritiškai kalbėdavo apie Izraelį ir yra kvietusi Izraelio premjerą Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų) į glimos – Islandijoje išlikusio senovės skandinavų kovos meno – rungtynes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

..o tiek

..o tiek portretas
gerų dainų buvo..Ir Norvegija ir Švedija ir Danija..Šito pianisto zirzimas apgailėtinas. Nei iš tolo neatitinka tokio konkurso lygmens. Vėl korupcija?

Anonimas

Anonimas portretas
Eurovizija -- PIDE.RASU siautejimas. Jeigu siuri si issigimeliu shabasha esi PIDE.RIS.

kur

kur portretas
ritasi pasaulis i nukrypimus,beda dauguma apacioje,o mazumos virsuje,'norma' europine.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių