„Bliuzo naktų“ žvaigždė S. Rayford: į šlovės viršūnę – iš karinio laivyno

  • Teksto dydis:

Jau šį savaitgalį, liepos 6-7 dienomis Varniuose, ant Lūksto ežero kranto, kuriame visuomet – geras klimatas, įvyks festivalis „Bliuzo naktys“. Vienas įspūdingiausių šių metų svečių – daugybę apdovanojimų pelnęs Sugaray Rayford iš JAV turėjo nueiti nelengvą kelią iki tos šlovės, kurią pelno šiandien. Bet bliuzui stiprūs, neeiliniai išgyvenimai – tik į naudą. Tai patvirtintų visi festivalio maratono dalyviai. Organizatoriai pristato atlikėjų pasirodymų laikus.

„Tą dieną, kai aš išėjau iš Vakarų pakrantės bazės Camp Pendleton, iškart nuskubėjau prasidurti ausų ir įsiverti auskarų: dariau viską, kad kuo greičiau vėl būčiau civilis“, – pasakojo Sugaray.

Dešimt metų, – tiek jis praleido Valstijų jūrų laivyne. Tarnybą pasirinko norėdamas atsiriboti nuo visko: išeiti iš bažnyčios, iš gatvės, iš Teksaso, išvis – iš šalies, ir gyvenimą pradėti iš naujo.

Sugaray reikėjo esminių pokyčių. Jo vaikystė buvo žiauri. Berniuko mama galėjo tapti superžvaigžde – Shirley Caesar kvietė ją, tada dar 17-metę, kartu važiuoti į turą, bet močiutė neišleido. „Mama buvo neįtikėtina šokėja ir dainininkė. Jos balsas skambėjo fantastiškai“, – muzikantas tai prisimena labai aiškiai, nors mamos neteko būdamas vos 11-os.

Visgi gyvenimas nebuvo „tik daina“. Labai anksti susilaukusi trijų berniukų, ir paskui susirgusi vėžiu, būsimojo bliuzmeno mama savo vaikams ne tik negalėjo parūpinti sotaus ir linksmo gyvenimo, bet dar ir gėdino, kad šie nemoka dainuoti.

Po mamos mirties broliai atsidūrė močiutės globoje. Ir bažnyčios chore. „Šiaip jau faktas, kad iš mūsų – trijų brolių, užaugusių gete, nė vienas nesėdo į kalėjimą – močiutės nuopelnas. Mes sumušėme statistiką! Tačiau močiutė buvo seno kirpimo: jos namuose nebuvo daug meilės ir bučinių. Tačiau mes turėjome stogą virš galvos, buvome aprengti ir pamaitinti“, – teigė Sugaray.

Močiutė taip jam niekada ir nepasakė, kad didžiuojasi savo vaikaičiu, padariusiu tokią sėkmingą karjerą. „Aš nežinau, ar Big Mama (taip ją vadindavome) paskutiniais savo gyvenimo metais sekė, ką aš veikiu. Bet žinau, kad ji buvo laiminga, kai mes buvome laimingi“, – sakė muzikantas.

Sugaray – ne tik prikaustantis atlikėjas, bet ir kietas būgnininkas, lazdeles į rankas paėmęs tada, kai dar nemokėjo rašyti. „O jūs žinote, kuo skiriasi eilinis būgno mušėjas nuo gero būgnininko? Tas, kuris paprasčiausiai muša būgną, sukelia šiek tiek triukšmo ir viskas. O rimtas būgnininkas iš to sukuria muzikos garsą. Vokaliai muziką galima lygiai taip pat sujaukti arba kaip tik – įprasminti. Nesvarbu, ar tai būtų bliuzas, ar kantri, ar rokenrolas – jeigu tu neturi savo arkliuko ir nesugebi papasakoti istorijos, tai bus tik kažkoks muzikinis triukšmas, pabliovimas. Bet jei dainuosi įsigilinęs į istoriją – ar ji būtų paties parašyta, ar kito autoriaus, ir kiekvieną žodį ištarsi taip, kad jis būtų svarbus, suteiksi dainai gyvenimą. Žinote, balso gimnastika čia ne tiek ir svarbi – kaip tu jį treniruosi, šildysi ar tobulinsi. Svarbiausia – žodžiai, kuriais kalba gyvenimiška patirtis. O aš jos tikrai turėjau visokios“, – pasakojo bliuzo pasaulio galiūnas Sugaray Rayford, liepos 6 d. atvykstantis į Žemaitiją, į legendinius „bliuzus“.

26 kartą rengiamo festivalio „Bliuzo naktys“ veiksmas prasidės šį penktadienį, liepos 6 d. 19 val. Didžiąją sceną atidarys „The Swing Cats“, nukeliantys į senąją Čikagą. 20.10 val. ant scenos pasirodys broliukai latviai „Coolmans Report“.

21 val. festivaliautojai ir muzikantai kartu su viso pasaulio lietuviais giedos Lietuvos himną. 21.30 val. pasirodymą surengs uždeganti viešnia iš Argentinos Vanesa Harbek su grupe. 22.40 val. įvyks Arinos ir „Veto bank“ koncertas, o lygiai vidurnaktį pasirodys Sugaray Rayford.

Po įspūdingojo amerikiečio ant scenos lips Jungtinės Karalystės bliuzo žvaigždė Bex Marshall. Nuo 2.30 val. vyks tradicinis festivalio muzikantų „džemas“.

Šeštadienį, liepos 7 d. veiksmas prasidės legendinėje Pašiūrėje: 10 val. rytinio pasisveikinimo koncertą surengs „Sẽni“, po jų ant scenos – „Elnio Rago Miškas“, vidurdienį – „jauti“, po 13 val. – „Flash Voyage“. 14.30 val. Pašiūrės stogą kilnos „Rakija Klezmer Orkestar“. 15.50 val. į koncertą pakvies Domanto Razausko Trio.

Lygiagrečiai nuo 12 iki 16.30 val. muzika skambės ir Vieno žmogaus scenoje prie Ąžuolo. Ten savo trumpuosius koncertus surengs bliuzo mėgėjai, laimėję tokią galimybę festivalio skelbtame konkurse.

Didžiojoje scenoje šeštadienį veiksmas prasidės 19 val. su „Baltuoju Kiru“. Akivaizdu, kad šokiai įsisuks iškart, ir juos su malonumu pratęs olandai „The Ragtime Rumours“. 21.20 val. publiką pradžiugins „Garbanotas Bosistas“.

22.30 val. – ypač laukiama programos dalis, nes ant scenos pakils jungtinis „Lietuvos bliuzo orkestras“, jo gretose – ir Arina, ir Aleksandras Belkinas, ir Virgis Jutas, ir Tautvydas Paulius Augustinas, be to – „Poliarizuotų stiklų“ legionierius Šarūnas Mačiulis-Šnai ir kiti.

Vidurnaktį, degant „Bliuzo naktų“ raidėms vidury ežero, pasirodys „Boney Fields & Bite's Blues Band“. Amerikiečių legendinis trimitininkas kartu su kolegomis latviais sukurs neapsakomą atmosferą. Ir ją dar labiau užkaitins suomė Erja Lyttinen, įtraukta į geriausių bliuzo gitaristų septynetuką. Kartu su grupe ant scenos ji pasirodys 1.20 val. Vėliau muzikantai dar sykį susitiks „padžeminti“.

Įsimylėjėliai supsis ant ežero kranto įrengtose romantiškose sūpynėse, palapinių miestelyje tęsis savi koncertai, aktyvioji zona ligi aušros išliks aktyvi. Bilieto kaina iki liepos 6 d. – 40 eurų (perkant 5 bilietus – po 32 eurus žmogui). Festivalio dieną, 9 val. ryto, bilietas kainuos 45 eurus, todėl verta įsigyti anksčiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių