Baleto profesionalai žada tikrą revoliuciją: jei neskauda, reiškia, tu miręs

  • Teksto dydis:

„Baletas tai ne tik baltos pėdkelnės, tutu suknelė ir puantai. Jis įvairus, turintis daug skirtingų prizmių ir žiūrovai turės progą tai pamatyti“, – su tokiu pareiškimu į LNK projekto „Šokio revoliucija“ sceną jau šį sekmadienį žengs Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro profesionalai Kristina Gudžiūnaitė ir Genadijus Žukovskis.

Aštuonerius metus kartu šokančiai profesionalų porai televizija taps vienu iš įrankių perteikti savo žinutę apie baletą tiems, kas jo nėra matę, pakeisti visus žiūrovų galvose esančius stereotipus ir parodyti, kas yra aukščiausio lygio baletas.

„Dažnai žmonės galvoja, kad baletas nuobodus, arba jo nesupranta, bet gal jie jo nematė? Tikrai ne visa Lietuva buvo teatre, todėl šis projektas – ideali vieta plačiai auditorijai parodyti šį šokio žanrą“, – įsitikinę jau aštuonerius metus poroje šokantys ir visus pagrindinius vaidmenis didžiojoje scenoje atliekantys baleto artistai.

„Jie – be galo talentingi ir stiprūs šokėjai. Sunkiausia kiekvienam šokiui, dirbant su jais, išspausti emocinį atlikimą, kas labai svarbu televizijoje, kadangi baleto patirtį turintys atlikėjai dažnai būna gan statiški emocionaliai, jų dominuojanti sritis daugiau techninė. Pirmuoju jų pasirodymu scenoje norėjome parodyti visiškai kitokią baleto pusę. Tą pusę, kurios kai kurie žiūrovai turbūt neįsivaizduoja esant“, –  apie dalyvius atsiliepia Baltijos baleto teatro įkūrėja ir projekto choreografė Marija Simona Šimulynaitė.

Ilgus metus kartu šokanti pora jau tapę gerais draugais ne tik scenoje, bet ir gyvenime. Pora atvirai pripažįsta – tapus pagrindiniais artistais, atsiranda ir didžiulė atsakomybė išlaikyti aukščiausią lygį ir būti pavyzdžiu kolegoms.

„Didžiulė laimė, kai poroje sutampa noras, siekiamybės, charakteriai. Dėl šios dovanos rezultatai, manau, akivaizdūs, ne kartą esam sulaukę komentarų, jog gera ir lengva į mus kartu žiūrėti. Ne vienerių metų įdirbis ir patirtis suteikia vis geresnius rezultatus. Mūsų tarpusavio santykį esame užsiauginę, tikrai būta ir pykčių ar nenoro kalbėtis, bet kadangi žinome, kas mums abiem svarbiausia, tai greitai išsprendžiame, išsikalbame ir keliaujame tolyn. Manau, yra tikrai ypatinga, kai profesijoje partneriai vienas kitą augina“, –  apie prieš aštuonerius metus iš Baltarusijos į Lietuvą atvykusį šokti Genadijų atsiliepia Kristina.

Ir nors žiūrovas scenoje mato tik gražiąją baleto pusę, Kristina atskleidžia, jog tai, kas vyksta užgesus scenos šviesoms, visai nepanašu į pasaką.

„Repeticijos – tai sunkus, varginantis darbas. Nuolatinis kartojimas. Kartais apima neviltis, kad neišeina, kad nepajauti... Bet tik dėl repeticijų, darbo, valios ir užsispyrimo pasieki norimo rezultato. Ryte atsikėlus visada ką nors skauda ir tai jau atrodo normalu, kaip sakoma mūsų profesijoje, jeigu neskauda – reiškia miręs, na, tai aš dar tikrai gyva, – juokiasi Kristina ir patikina, jog tam, kad šiandien galėtų vadintis tikra profesionale, vaikystėje tikrai teko paaukoti daug ką. – Mokykloje mokiausi nuo 8 valandos ryto iki 8 valandos vakaro ir taip  šešias dienas per savaitę. Niekada nebuvo laiko susitikti su draugais, išeiti į miestą. Tuo metu, kai mokiausi, buvo uždrausta važinėti riedučiais, riedlentėmis, pačiūžomis, slidėmis ir viskuo, kas ekstremalu ir kelia didelę tikimybę gauti traumą.“

Ir nors profesionali baleto artisto karjera iš poros pareikalavo tikrai daug, šiandien jie šypsosi ir mėgaujasi buvimu po didžiosios scenos šviesomis. Jau šį sekmadienį, 19.30 val., per LNK Kristina ir Genadijus įrodys, kad ilgas ne vienų metų darbas baleto scenoje leidžia jiems vadintis tikrais šio šokio profesionalais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių