Aktorei A. Jolie dėl vėžio rizikos pašalintos kiaušidės

  • Teksto dydis:

Holivudo megažvaigždė Angelina Jolie (Andželina Džoli) antradienį paskelbė, kad dėl vėžio išsivystymo rizikos jai buvo pašalintos kiaušidės ir kiaušintakiai, o ši operacija buvo atlikta po abiejų krūtų pašalinimo prieš dvejus metus.

Aktorė, kurios motina, senelė ir teta mirė nuo vėžio, šią žinią paskelbė savo pranešime dienraštyje „The New York Times“.

Ankstesnis A.Jolie pranešimas apie jau atliktą dvigubą mastektomiją, išspausdintas tame pačiame leidinyje, paskatino debatus dėl tos procedūros taikymo krūties vėžio prevencijai.

Antradienį paskelbta žinia gali išprovokuoti panašius debatus dėl kiaušidžių vėžio, kuris, kaip rodo Amerikos vėžio draugijos statistika, dažniausiai iš visų moterų lytinių organų susirgimų baigiasi pacientės mirtimi.

A.Jolie yra nurodžiusi, kad dėl vieno geno mutacijos jai gresia 87 proc. krūties vėžio ir 50 proc. kiaušidžių vėžio išsivystymo rizika.

„Padariau tai ne vien dėl geno BRCA1 mutacijos – ir noriu, kad tai išgirstų kitos moterys“, – A.Jolie rašo savo pranešime dienraštyje, kuriame ji anksčiau taip pat buvo paskelbusi apie savo krūtų pašalinimo operacijas.

„Teigiamas BRCA testas nereiškia, kad reikia griebtis chirurgijos“, – pabrėžė A.Jolie, kurios vyras yra Holivudo superžvaigždė Bradas Pittas (Bredas Pitas).

„Mano atveju Rytų ir Vakarų (šalių) gydytojai sutarė, kad operacija mano kiaušintakiams ir kiaušidėms pašalinti yra geriausia išeitis, nes yra ne vien (mutavęs) BRCA genas, bet ir trys moterys mano šeimoje yra mirusios nuo vėžio“, – rašo ji.

Aktorės gydytojai sakė, kad prevencinė operacija turėtų būti atlikta, likus apie dešimtmečiui iki amžiaus, kada buvo užfiksuotas ankstyviausias susirgimo vėžiu atvejis tarp jos giminaičių.

„Mano motinai kiaušidžių vėžys buvo diagnozuotas, kai jai buvo 49 metai. Man dabar 39-eri“, – nurodė A.Jolie.

Ji pridūrė, kad ruošėsi potencialiai kiaušidžių pašalinimo operacijai jau nuo jai atliktos dvigubos mastektomijos.

Tačiau prieš dvi savaites A.Jolie gavo žinią iš savo gydytojo, kad jos kraujo tyrimai parodė „padidėjusį uždegimo žymenų kiekį, o visi kartu jie gali būti ankstyvos stadijos vėžio požymiai“, rašo aktorė.

Jai buvo nurodyta nedelsiant kreiptis į chirurgą.

„Žinojimas – jėga“

„Išgyvenau tai, ką, kaip įsivaizduoju, jautė tūkstančiai kitų moterų. Liepiau sau išlikti ramiai, būti stipriai. Neturėjau jokių priežasčių galvoti, kodėl neturėčiau gyventi pakankamai ilgai, kad pamatyčiau, kaip užauga mano vaikai, ir susipažinčiau su savo anūkais“, – rašo A.Jolie.

„Paskambinau savo vyrui į Prancūziją, o jis per kelias valandas įsėdo į lėktuvą. Tokiais gyvenimo momentais gražiausia, kad viskas tampa itin aišku. Žinai, dėl ko gyveni ir kas yra svarbu. Tai leidžia susitelkti ir suteikia ramybės“, – aiškino ji.

Aktorė apsilankė pas tą patį chirurgą, kuris gydė jos motiną ir kurį paskutinį kartą ji buvo mačiusi savo motinos mirties dieną.

Ultragarsininio ir kitų tyrimų rezultatai buvo normos ribose. Ji palaukė dar penkias dienas, pasak jos, bandydama išlikti rami ir susitelkusi, kai stebėjo savo vaikų futbolo rungtynes ir gyveno kasdienį gyvenimą, o tada gavo ir likusių tyrimų rezultatus, kurie taip pat buvo geri.

„Mano palengvėjimui, aš vis dar turėjau pasirinkimą dėl mano kiaušidžių ir kiaušintakių pašalinimo ir pasirinkau jį“, – pasakojo A.Jolie.

Dėl šios operacijos šešių vaikų motinai prasidėjo menopauzė.

„Daugiau vaikų turėti nebegalėsiu ir tikiuosi tam tikrų fizinių pokyčių. Tačiau esu visiškai rami dėl to, kas bus, ir ne todėl, kad esu stipri, o todėl, kad tai yra gyvenimas. Nėra ko bijoti“, – atviravo ji.

„Nelengva priimti tokius sprendimus, bet taip įmanoma iš karto perimti kontrolę ir spręsti bet kokią sveikatos problemą. Galima ieškoti patarimų, išsiaiškinti galimybes ir priimti tau teisingus sprendimus. Žinojimas yra jėga“, – rašė A.Jolie.

Gimdos vėžys dažnai yra genetiškai paveldimas. Tai – viena daugiausiai gyvybių nusinešančių vėžio formų, kadangi ankstyvosiose jo stadijose pacientams nepasireiškia jokie simptomai.

Iš Holivudo žvaigždės Pierce'o Brosnano (Pirso Brosnano) ši liga 1991 metais atėmė sutuoktinę Cassandrą Harris (Kasandrą Haris), o 2013 metais – dukterį Charlotte (Šartolę). C.Harris motina taip pat mirė nuo gimdos vėžio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rita

Rita portretas
Na, jei yra pavojus susirgti vėžiu, tai taip ir įvyks, juk jis gali išsivystyti bet kurioje kitoje vietoje...Visiška kvaiša, kad žaloja save...Dabar dar reikėtų nusipjauti ausis, nosį, o paskui stuburą...

Taigi

Taigi portretas
Na, aš tai tokiu atveju visai nesuprantu tos reklamos, kur giriasi, kad sulieknėjo, juk gal tai dėl sveikatos?

nuomone

nuomone portretas
Jolie pagirtinai rupinasi savi sveikata. Zinoma dabar jei prasides menopauze su visomis is to isplaukianciomis pasekmemis...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių