70-ąjį Kanų kino festivalį lydi ginčas dėl „Netflix“

  • Teksto dydis:

Kanų kino festivalis trečiadienį prasidėjo tradiciniu spindesiu ant raudonojo kilimo, nors 70-ąjį jo „gimtadienį“ temdo ginčas dėl JAV srautinio siuntimo milžinės „Netflix“.

Willas Smithas (Vilas Smitas) ir Jessica Chastain (Džesika Čestein), kurie dirba vertinimo komisijoje, turinčioje paskirti prestižinę „Auksinę palmės šakelę“, buvo tarp ryškiausių žvaigždžių, pagerbusių iškilmingą didžiausio pasaulyje kino festivalio atidarymo ceremoniją.

Susan Sarandon (Sjuzan Sarandon) pasipuošė juodo aksomo suknia su didžiule iškirpte ir buvo užsidėjusi didelius tamsius akinius nuo saulės, o Julianne Moore (Džulian Mur) sužibėjo pasirinkusi raudoną plunksnomis dekoruotą suknelę. Kinų aktorė Fan Bingbing, kuri taip pat dirba vertinimo komisijoje, vilkėjo plazdančią melsvą suknelę su mantija.

Festivalis šiame palmėmis apsodintame Prancūzijos kurorte prie Viduržemio jūros truks 12 dienų.

„Linkiu jums 12 entuziazmo kupinų dienų“, – drauge su Lily-Rose Depp (Lili Rouz Dep), Holivudo žvaigždės Johnny Deppo (Džonio Depo) dukra, paskelbdamas oficialią festivalio pradžią pasakė iraniečių režisierius, „Oskaro“ laureatas Asgharas Farhadi (Asgharas Farhadis).

„12 dienų atrasti filmus, kurie priverčia pagalvoti apie žmogaus padėtį šiandien. Sveiki atvykę į 70-ąjį Kanų kino festivalį“, – pridūrė jis.

Anksčiau trečiadienį pradžia festivaliui buvo duota perspėjamuoju Pedro Almodovaro, kuris vadovauja vertinimo komisijai, šūviu į „Netflix“. Ispanų režisierius pareiškė, kad filmas, kuris gaus „Auksinę palmės šakelę“, turėtų būti rodomas kino teatruose.

Savo du filmus, kurie dalyvauja konkursinėje programoje, „Netflix“ atsisakė rodyti Prancūzijos kino teatruose – dėl griežtų taisyklių, pagal kurias filmų šioje šalyje negalima siųstis iš prenumeruojamų paslaugų tiekėjų, kol nepraeina treji metai nuo jų tradicinio išleidimo.

Šis ginčas suskaldė kino pramonę ir kurstė debatus dėl jos ateities.

P.Almodovaras laikėsi griežtos pozicijos ir žurnalistams sakė, kad negali įsivaizduoti, kad „Auksinės palmės šakelė“ ar koks nors kitas apdovanojimas būtų „įteiktas filmui, kurio paskui negalima pamatyti didžiajame ekrane“.

Daugelis jo komentarus suprato kaip užuominą, kad nė vienas iš smarkiai reklamuojamų „Netflix“ filmų – nei „Okja“ su Tilda Swinton (Tilda Svinton) ir Jake'u Gyllenhaalu (Džeiku Džilenhalu), nei „The Meyerowitz Stories“ su Adamu Sandleriu ir Benu Stilleriu (Benu Stileriu) – Kanuose nieko nelaimės.

W.Smithas numato skandalą

Tačiau vertinimo komisija nebūtinai palaikys P.Almodovaro nuomonę.

Aktorius W.Smithas, kuris už boksininko Muhammado Ali (Muhamado Alio) vaidmenį buvo nominuotas „Oskarui“, ėmėsi energingai ginti „Netflix“, kuri „plečia“ jo vaikų „visuotinį kino supratimą“.

„Mano namuose „Netflix“ būdavo tik absoliučiai naudingas dalykas, nes jie pasižiūri filmus, kurių niekada nebūtų pamatę“, – sakė jis.

Anksčiau Prancūzijos televizijai W.Smithas sakė, kad „laukia progos trenkti ranką į stalą ir nesutikti su Pedro“. „Laukiu gero vertinimo komisijos skandalo“, – pridūrė jis.

Praėjusią savaitę Kanų festivalio organizatoriai paskelbė apie taisyklių pakeitimus. Numatoma nuo kitų metų reikalauti, kad atrenkami filmai turi būti išleisti kino teatruose Prancūzijoje. Tokie pakeitimai ateityje iš esmės galėtų reikšti draudimą „Netflix“ dalyvauti.

Šis filmų portalas, turintis 100 mln. prenumeratorių, atkirto, kad kino industrija turi priimti pokyčius, o jos vadovas Reedas Hastingsas (Ridas Hastingsas) prancūzų kino isteblišmentą apkaltino prieš ją „susivienijus“.

Du minėti „Netflix“ filmai yra tarp 19 juostų, besivaržančių dėl „Auksinės palmės šakelės“. Tarp kitų pretendentų į pagrindinius apdovanojimus yra „Meilės“ (Amour) režisieriaus Michaelio Haneke (Michaelio Hanekės) „Happy End“, vaizduojanti Europos migrantų krizę. Režisierius pretenduoja į rekordinę – trečiąją – „Auksinę palmės šakelę“.

Konkursinėje programoje taip par varžosi Sofios Coppolos (Sofijos Kopolos) trileris apie Amerikos pilietinį karą „The Beguiled“, kuriame vaidina Colinas Farrellas (Kolinas Farelas) ir Nicole Kidman (Nikol Kidman).

Ši australų aktorė neabejotinai yra šiemetinio Kanų festivalio karalienė: ji vaidina trijuose filmuose ir televizijos seriale „Top of the Lake“, kuriam rengiama speciali peržiūra.

Žvaigždės atvyksta labiau nei ankstesniais metais sugriežtinto saugumo sąlygomis. Praėjus 10 mėnesių po atakos netoliese esančioje Nicoje, kai užpuolikas sunkvežimiu mirtinai sužalojo 86 žmones, siekiant užkirsti kelią panašiems išpuoliams buvo pastatyti betono barjerai – didžiuliai gėlių vazonai. Svarbiose festivalio vietose budės snaiperiai.

Regiono saugumo aukščiausio rango pareigūnas Patrickas Mairesse'as (Patrikas Meresas) sakė, kad tikslas yra būti „kiek įmanoma nematomiems, kelti kiek įmanoma mažiau nepatogumų, kad šventė galėtų likti švente“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių