Penki principai, kurių negalima pamiršti įrengiant moksleivio stalo apšvietimą

  • Teksto dydis:

Rašomojo stalo apšvietimas svarbus ne tik patogumo, bet ir sveikatos prasme. Netinkamai parinktas šviestuvas arba lemputė gali sukelti nuovargį, lemti susilpnėjusią koncentraciją arba netgi prisidėti prie laikysenos ir regos pablogėjimo.

Varlė.lt specialistai apibendrino svarbiausius principus, į kuriuos siūloma atkreipti dėmesį rūpinantis moksleivio stalo apšvietimu.

1. Teisingas šviestuvo ant stalo pastatymas

Atminkite, kad dešiniarankio asmens stalo apšvietimas turėtų būti kairėje, o kairiarankio – dešinėje pusėje. Šviestuvo galvutės atstumas iki apšviečiamos vietos maksimaliai turėtų siekti 35 cm. Šviestuvo formos gali būti labai įvairios, populiariausios yra tokios:

• Pastatomi šviestuvai – klasikinės stalinės lempos.

• Tvirtinami prie stalviršio šviestuvai – stabilūs, užima mažai vietos ir bet kurią akimirką gali būti patogiai perkelti į kitą vietą. 

• Šviestuvai su spaustukais – nedidelės ir lengvos lempos, kurias galima patogiai pastatyti ant stalo ar lentynos krašto.

Vertėtų pažymėti, kad svarbiausia stalo šviestuvo konstrukcijos savybė yra galimybė reguliuoti šviesos kryptį.

2. Pasirūpinkite tinkamu šviesos stiprumu

Renkantis lemputę šviestuvui, siūloma atkreipti dėmesį į ryškumą. Per mažos galios lemputė lems, kad šalia stalo bus tamsu, todėl moksleivio akys nuolat bus įsitempusios. Per stipri šviesa taip pat turi neigiamą poveikį, nes rėžia akis. Populiariausias šiandien variantas yra energiją taupančios LED lemputės ir šviestuvai. Varlė.lt specialistai renkantis šviestuvą ar lemputę rekomenduoja, visų pirma, vadovautis liumenais (lm) išreikštu šviesos parametru. Kuo daugiau liumenų, tuo ryškesnė skleidžiama šviesa. Tinkama vaiko stalo apšvietimui reikalinga lemputė turėtų pasižymėti 400-1000 lm reikšme, tai yra apie 5-10 W.

3. Pasirinkite tinkamą šviesos spalvą

Ne mažiau svarbi yra šviestuvo arba lemputės skleidžiamos šviesos spalva arba temperatūra, kuri yra matuojama kelvinais (K). Kuo daugiau kelvinų, tuo šaltesnė šviesa. Kalbant apie LED šviestuvus, galima išskirti tokius pagrindinius šviesos temperatūros tipus:

• šiltos spalvos šviesa (2200-3500 K) – geltona šviesa, kuri sukelia jaukią, poilsiui tinkamą atmosferą;

• neutralios spalvos šviesa (3500-4500 K) – neutrali balta šviesa, kuri laikoma universalia;

• šaltos spalvos šviesa (4600-11000 K) – balta arba melsva šviesa.

Teisingam darbo stalo apšvietimui reikalinga balta 4000-6000K šviesa. Šviestuvai ir lemputės, kurios skleidžia geltoną šviesą, kuri pasižymi mažesne nei 4000K temperatūra, gali pabloginti koncentraciją ir sukelti mieguistumą, o mėlyna apie 10000K temperatūros šviesa vargina akis. Šiuolaikiški LED šviestuvai dažnai turi šviesos spalvos keitimo funkciją, dėl kurios šviesos parametrus galima pritaikyti konkrečiai situacijai ir individualiems poreikiams.

4. Įsitikinkite, kad stalo apšvietimas yra vienodas

Šviesos mirksėjimas yra reiškinys, kurį sukelia įtampos svyravimai elektros tinkle. Šis reiškinys turi neigiamą poveikį žmogaus organizmui ir gali lemti galvos skausmus, pabloginti koncentraciją ir turėti liūdnesnių pasekmių. Beje, reikėtų paminėti, kad daugiausiai šviesos mirksėjimas yra susijęs su kaitrinėmis lemputėmis, kurias praktiškai jau išstūmė stabilesnis LED apšvietimas. Tačiau LED šviestuvai ir lemputės nėra visiškai atsparios įtampos sutrikimams, ypač tos pigiausios arba nežinomų gamintojų. Dėl šitos priežasties rinkitės patikimų gamintojų šviestuvus bei lemputes, kurios turi atitinkamus sertifikatus.

5. Patikrinkite perteikimo indeksą

Vadovėliuose būna daugybė spalvotų iliustracijų, todėl įsitikinkite, kad šviestuvo šviesoje jų spalvos nebus iškreiptos. Žinoma, tai gali atrodyti nereikšmingu dalyku, tačiau toks aspektas gali turėti įtakos ne tik mokymosi efektyvumui, bet ir malonumui. Teisingas spalvų atitikimas yra itin svarbus, jei vaikas domisi menais arba mėgsta piešti. Renkantis stalo apšvietimą, rekomenduojama atkreipti dėmesį į CRI indeksą, kuris gali būti nuo 1 iki 100. Kuo didesnė CRI reikšmė, tuo labiau spalvų suvokimas atitiks realybę. Minimalus spalvų perteikimo indeksas turėtų būti 80 CRI.

Renkantis darbo vietos apšvietimą, funkcionalumas, žinoma, yra pirmoje vietoje, tačiau taip pat negalima visai pamiršti ir estetinės šviestuvo pusės. Šviestuvas yra ryški interjero detalė ir turi padėti vaikui mokytis, o tai reiškia, kad svarbu, kad jis patiktų ir džiugintų akį. Mažų vaikų kambariui rinkitės spalvotus šviestuvus. Mažiausiems vaikams itin patinka gyvūnėlių formos lempos: dinozaurų, kačiukų, šuniukų ar žirafų. Vyresniems vaikams bei paaugliams labiau patinka minimalistinių formų šviestuvai. Nepamirškite, kad šviestuvas turėtų būti ne tik praktiškas ir funkcionalus, bet taip pat derėti prie bendro kambario interjero.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių