Kelią į namus rodo trimitas

Kelią į namus rodo trimitas

Parlamentaro šeima provincijoje mėgaujasi ramybe ir džiaugiasi puikiais kaimynais

Kvietinių kaimo gatvėje 55-uoju numeriu pažymėto namo nesupainiosi su jokiu kitu. Ir ne vien dėl nelietuviškai ryškios, žaismingos statinio spalvos.

Ant fasadinės dviaukščio pastato sienos, gerai matomoje vietoje kabantis trimitas išduoda, jog būtent čia įsikūrusi garsaus džiazo muzikanto ir politiko Vytauto Grubliausko-Kongo šeima. Tik pastaruoju metu ponas Vytautas neturi galimybių kasvakar sugrįžti namo. Parlamentaro žmona Inga šypsojosi, kad net savaitgaliui po darbų Seime parvykstančio sutuoktinio uostamiestyje neretai laukia dalykiniai susitikimai, koncertai ar kitokie svarbūs renginiai.

p>Stebino ir žydinti vyšnia

Maždaug 20 km nuo Klaipėdos nutolusioje gyvenvietėje Grubliauskų šeima įsikūrė prieš ketvertą metų. Kaip prisipažino I.Grubliauskienė, tai buvusi jos idėja.

„Tuo metu kaip tik laukiausi jaunėlės, o gyvenome trijų kambarių bute, tad teko pagalvoti apie didesnio ploto būstą, – prisiminė trijų atžalų – Žilvino, Saulės ir Elzės mama. – Iš pradžių ketinome pirkti keturių kambarių butą, tačiau paskaičiavome, kad už tuos pačius pinigus išeitų ir namas.“

Atsisakyti didmiesčio šurmulio moteriai nebuvo sunku. Pašnekovė prisipažino, jog provincijos gyvenimas jai nėra egzotika, nes ir pati augo nedidelėje gyvenvietėje. Tačiau sutuoktiniui – tikram klaipėdiečiui – teko pratintis prie naujoviškų gyvenimo sąlygų.

„Vytas – tikras miesto vaikas, Klaipėdoje gimęs ir užaugęs. Todėl jam čia buvo nemažai stebuklų, – kvatojo Inga. – Sakė, ir vyšnią žydinčią pamatęs, o anksčiau į tai neatkreipdavęs dėmesio.“

Pašnekovė tikino, jog gyvenimu užmiestyje nusivilti dar neteko. Čia pat, vietoje, vaikai gali lankyti mokyklėlę ir darželį, į Klaipėdą greitkeliu nukakti patogu ir netrunka daug laiko.

Geidė erdvesnių plotų

Miestietiško gyvenimo sutuoktiniai ilgisi nebent tada, kai žiemą tenka valyti kieme sniegą ar ateina laikas šienauti veją – vis dėlto sklypo plotas nemenkas, 18 arų. Tačiau apie gyvenimą mieste pagalvoja dažniau tik juokais. Moteris džiaugėsi, jog prispyrus ūkinėms problemoms, visada gali pasikliauti puikiais kaimynais.

Niekuo neišsiskiriantis apie 150 kv. metrų ploto plytinis namas, tapęs Grubliauskų nuosavybe, pasikeitė iš esmės. Pastatas buvo nutinkuotas, nudažytas, naujieji šeimininkai pakeitė ir visą namo stogą. Kad kambariai būtų erdvesni, teko atsisakyti kai kurių sienų.

Nedidukė veranda buvo apšiltinta ir virto jaukiu darbo kambariu, kuriame Klaipėdos pilies džiazo festivalio asociacijos prezidento pareigas einanti moteris praleidžia nemažai laiko.

Originaliai nutinkuotoje – tarsi moliu nudrėbtoje – daržinėje pora neilgai trukus ketina įrengti pirtį, dalis statinio skirta garažui.

„Gal statyti naują namą būtų ir labiau apsimokėję, bet taip greitai, kaip galima suremontuoti, juk nepastatysi“, – svarstė Inga.

Gąsdindavo žmonos vardu

Architektų ar dizainerių pora nesamdė, tačiau statybos ir remonto darbus patikėjo profesionalams. V.Grubliausko žmona tikino, jog vinį įkalti sutuoktinis moka, tačiau įmantresniems meistrystės darbams nesiryžta, o ir laiko pristigtų.

Moteris prasitarė, kad namuose dirbusius statybininkus parlamentaras drausmindavo jos vardu. „Pats nedrįsdavo kritikuoti, todėl sakydavo: „Mano žmonai tai nepatiks“, – juokėsi I.Grubliauskienė.

Šeimos gyvenimas dažniausiai verda pirmame pastato aukšte, antrajame įrengtos mažųjų valdos. Gausi šeimyna susiburia valgomajame. Inga prisipažino, jog tiek šiai erdvei, tiek svetainei klasikinio stiliaus baldus rinkosi neatsitiktinai. Pašnekovės nuomone, jie būstui suteikia šilumos ir jaukumo. Prie tokių baldų dera ir įvairūs senoviniai rakandai.

Interjero dar netobulina

„Man patinka daiktai, kurie turi savo istoriją, o naujas daiktas – negyvas. Dabar virtuvėse madinga naudoti metalą, bet jis man atrodo šaltas, bedvasis. Valgomajame norėjosi klasikinių medinių baldų. Nors tuo metu jie kainavo nepigiai, tačiau tai vertingas, ilgaamžis daiktas“, – samprotavo I.Grubliauskienė.

Moteris prisipažino nemėgstanti odinių baldų, tačiau juos rinkosi praktiškumo sumetimais – tokius lengviau prižiūrėti, valyti.

Inga šmaikštavo, kad auginant tris atžalas, apie interjero kūrimą tenka užmiršti: daiktus erdvėje reikia dėlioti ne ten, kur jiems tinkamiausia vieta, o kur saugiausia.

Nemaža dalis suvenyrų, nuotraukų Grubliauskų namuose vienaip ar kitaip susiję su džiazu. Inga prisipažino, jog galbūt įvairių smulkmenų namie galėtų būti ir mažiau, tačiau daugelis daiktų – padovanoti, tad reikalauja tam tik-ros pagarbos.

Dovanoms praverstų muziejus

„Jeigu sukabintume visus paveikslus, kuriuos turime, ant sienų pritrūktų vietos. Kai vieni atsibosta, po kiek laiko juos pakeičiame kitais. Gal virš pirtelės reikėtų įrengti muziejų, tikrai būtų, ką eksponuoti“, – juokais svarstė pašnekovė.

I.Grubliauskienė prisipažino, jog jai ypač brangi legendinio saksofonininko Erico Marienthalio fotografija, nes tai mėgstamiausias moters atlikėjas iš visų, kada nors koncertavusių Klaipėdos pilies džiazo festivalyje.

Kita itin vertinga dovana – specialiai V.Grubliauskui sumeistrautas rankų darbo krėslas su muzikanto inicialais. Tačiau įspūdingais drožiniais išpuoštas baldas nėra patogus, tad būste atlieka tik interjero puošmenos funkciją.

„Nesuku galvos, kad namams būtinai reikia vieno ar kito daikto, jie ateina savaime. Ir aš, ir Vytas neįsivaizduotume savo gyvenimo be šeimos, vaikų. Tai yra svarbiausia. Kai vaikų ilgesnį laiką nebūna namuose, atrodo, kad nuo tylos ausyse spengia“, – šypsojosi moteris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių