Kaip atnaujinti būstą pagal kinų išmintį?

  • Teksto dydis:

Atnaujinti būstą nusprendę europiečiai didžiausią dėmesį skiria vonios kambariui ir virtuvei pagerinti, naujiems baldams ar interjero detalėms įsigyti. Vis dėlto net minimalūs pokyčiai būste gali pareikalauti gana daug išlaidų. Vienas iš paprasčiausių būdų atnaujinti būstą – pritaikyti fengšui filosofiją.

Remiantis senovės Kinijos praktika, visa tai padeda harmonizuoti žmogaus energiją su jį supančia aplinka, šiuo atveju – namais. Tam tikru kampu pasukti baldai, daiktų pertekliaus atsisakymas, ramybę spinduliuojančios spalvos, augalai ir natūralios medžiagos padės pagyvinti namų interjerą ir be jokio remonto atnaujinti bendrą vaizdą.

Penkių elementų harmonija

Remiantis fengšui, kiekviename būste turėtų atsirasti penki gamtos elementai: vanduo, metalas, ugnis, medis ir žemė. Nors gali pasirodyti, kad tai padaryti sudėtinga, į šią taisyklę reikėtų žvelgti kūrybiškai.

Medį puikiai atstos medinis stalas, kėdės ar pintas krepšys, kambarinės gėlės ir žalia spalva; vandenį – akvariumas, melsvos spalvos elementai, skaidraus stiklo vazos, švelnios medžiagos.

Ugnį simbolizuoja ne tik židinys ar žvakės – galima pasitelkti raudonos, geltonos ar oranžinės spalvos dekoracijų, indą, pilną apelsinų ar paprikų.

Žemės elementas namuose gali būti sukuriamas naudojant vazonines gėles, rudus, smėlinius ar juodus atspalvius, o metalą atspindės šios medžiagos ar blizgūs veidrodiniai paviršiai.

Visus penkis elementus atspindinčius baldus ar dekoro detales patariama namuose harmonizuoti – turėti jų po panašų skaičių arba derinti prie būsto gyventojų savybių. Pavyzdžiui, jei žmonėms stinga drąsos ar motyvacijos – namuose turėtų atsirasti daugiau ugnies elementą atspindinčių detalių, o jeigu namuose vyrauja daugiau konfliktų, nesutarimų – atvirkščiai.

Baldų pozicija

Anot fengšui filosofijos, miegamajame neturėtų būti sporto įrangos, muzikos instrumentų, drabužių lyginimo, garinimo technikos, siurblių ar šluotų, mat jis skirtas tik miegui ir romantikai. Miegamasis neturėtų būti perkrautas kitų asmenų istorijomis ir akies simbolika – kuo mažiau skulptūrų, žmonių, kurie negyvena būste, nuotraukų.

Svetainėje baldai turėtų būti orientuoti į duris ir atremti nugara į sieną, o ne pastatyti viduryje kambario. Kiekvienas į svetainę įeinantis žmogus turėtų būti aiškiai matomas ir sutinkamas ten jau esančių asmenų.

Kambariuose rekomenduojama turėti kuo mažiau nereikalingų daiktų, statulėlių, nenaudojamos technikos, drabužių ar batų. Tačiau ši taisyklė labiausiai skirta virtuvei – remiantis fengšui, iš šios erdvės reikėtų pašalinti nenaudojamus įrankius, užsilikusį maistą, ant palangės, spintelių ar stalviršių padėtus retai naudojamus rakandus. Juos geriau patalpinti į stalčius arba paprasčiausiai išmesti.

Vonioje ant sienos, nukreiptos į miegamąjį, rekomenduojama pakabinti veidrodį, o patį kambarį papildyti minkštais, švelnių spalvų rankšluosčiais, kilimėliais, žvakėmis.

Ramybės oazė

Visose namų erdvėse patariama sukurti taką energijai – baldai namuose turėtų būti išdėstyti taip, kad žmonės galėtų laisvai judėti. Pavyzdžiui, sofa ar fotelis neužkirstų kelio į duris. Iš praėjimų taip pat rekomenduojama pašalinti pufus, vazonines gėles.

Svarbu ir tai, kad namuose nebūtų papildomo triukšmo: girgždančių durų ar spintelių, garsiai rakinamų spynų – viską patariama sutepti ar sutaisyti, kad neatsirastų šaižaus garso.

Augalai gyvenamajame būste taip pat sukuria jaukią atmosferą – pagal fengšui, jų galima turėti tiek, kiek norisi, tačiau geriau vengti spygliuotų, smailialapių augalų. Žinoma, apsupus namus žalia spalva, būtina ją išsaugoti ir neleisti augalams nuvysti ar nudžiūti.


Šiame straipsnyje: interjerasbūstasfengšui

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių