Elektros jungiklis – ne tik praktiška detalė

Ankščiau nesukome galvos dėl elektros jungiklių, svarbu buvo, kad jie gerai veiktų ir būtų tinkamose vietose. Kita vertus, didelio pasirinkimo nebuvo – balti arba juodi, pagaminti iš plastiko. Šiandien šiai mažai interjero detalei keliami dideli reikalavimai: jie turi būti funkcionalūs, stilingi, ilgai tarnauti.

Inovatyvios tendencijos

Pasitelkus inovatyvias technologijas kuriami elektros jungiklių modeliai, kurie tampa beveik nematomais, arba tokie išmanūs, kad tenka pasukti galvą, kaip juos įjungti. Dizaineriai stengiasi, kad jungikliai būtų stilingi, derėtų interjere ir suteiktų jam žavesio. Naujiena – integruojami į baldus jungikliai, susiliejantys su jų paviršiumi į vientisą plokštumą, arba ryškių spalvų modeliai – raudoni, žali, mėlyni, rožiniai, geltoni.

Praktiški sprendimai

Kai kurie gamintojai siūlo labai praktiškus jungiklius su keičiamais rėmeliais: pasikeitus interjero koloritui ar stiliui, galima nesunkiai priderinti ir pakeisti naujais, nekeičiant viso jų viduje esančio mechanizmo. Subtiliu interjero akcentu taps variniai, žalvariniai jungikliai, o galbūt elegantiški juodi. Permatomi, pagaminti iš stiklo, pranyks sienos erdvėje jos neapsunkindami.

Stiliaus vientisumas

Klasikiniame interjere derės puošnūs aukso spalvos, dekoruoti ornamentais ar net pusbrangiais akmenukais, arba pagaminti iš rankomis kalto metalo. Kai kurie jų primena meno kūrinius. Istoriniuose interjeruose nepakeičiami tam tikros epochos stilistiką atspindintys jungikliai – Viktorijos arba antikos laikų. Retro stiliaus būstuose derės pagaminti iš juodo, rusvo arba balto porceliano.

Skirtingas mechanizmas

Jungikliai gaminami ir iš medžio, odos, marmuro, įvairiausių formų ir dydžių, vieni su mygtukais, kiti su svirtelėmis ar pasukami, yra sensorinių, kuriuos galima valdyti per atstumą. Įdomu, kad iki 1910 m. jungikliai buvo gaminami su pasukimo rankenėlėmis. Tais pačiais metais vokiečių elektrikas Albrechtas Jungas užpatentavo naujos kartos jungiklį su įjungimo svirtele. Paspaudžiami jungikliai su klavišais atsirado gerokai vėliau. Daugelyje jungiklių kolekcijų yra ir prie jų derantys kištukiniai lizdai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių