Vyriausybė turi pasiūlymų dėl muziejų finansavimo, vadovų kadencijų

Vyriausybė siūlo tobulinti muziejų finansavimo sistemą, atsisakoma konkursinio muziejų veiklų finansavimo per Lietuvos kultūros tarybą.

Trečiadienį Vyriausybė pritarė Kultūros ministerijos parengtoms Muziejų įstatymo pataisoms, jomis taip pat supaprastinama ir savivaldybių muziejų vadovų skyrimo į pareigas antrai kadencijai tvarka: jie galės būti skiriami antrai penkerių metų kadencijai be konkurso, jeigu jų kasmetinė veikla tos kadencijos metu buvo vertinama gerai arba labai gerai.

„Jeigu yra nuogąstavimų, kad kažkokie negeri merai norės susidorot su vienu ar kitu vadovu, pagal esamus įstatymus ir taip yra tie dalykai. Tai yra daugiau atliepimas lūkesčių, kur dažniausiai nėra kažkokių konfliktinių situacijų, kaip tik, yra problema, kai yra jauni vadovai juos yra sunku išlaikyti (...). Buvo ilgos diskusijos su sektoriumi, savivaldybių atstovais. Manau, rastas kelias, kuris visus tenkina“, – Vyriausybės posėdyje sakė ministras Simonas Kairys.

Ministerija taip pat pažymi, kad patobulinta muziejų finansavimo sistema leis išvengti nelygiavertės konkurencijos tarp skirtingo lygmens muziejų, pretenduojančių į Lietuvos kultūros tarybos programų finansavimą bei sudarys geresnes sąlygas siekti finansavimo nevyriausybiniam sektoriui.

Projektas bus teikiamas Seimui.

Anot S. Kairio, įstatymas keičiamas iš esmės, nes dabartinė redakcija patvirtinta 2003-iaisiais ir iš esmės nebuvo peržiūrėta, nors per du dešimtmečius įstaigos ir visuomenės poreikiai pasikeitė.

„Turime laikytis kelių svarbių principų: ieškoti, kaip sumažinti biurokratiją, padaryti kuo aiškesnę finansavimo sistemą, sudaryti prielaidas, kad ir juridiškai NVO įsitrauktų į sąveiką su biudžetiniu sektoriumi, taip pat skatinti įvairias bendradarbiavimo formas, kalbant apie regioninį bendradarbiavimą tarp kelių savivaldybių, apie bendradarbiavimą su kitomis įstaigomis, atskirais sektoriais, galvojant apie skirtingų finansavimo šaltinių pritraukimą“, – pristatydamas projektą kalbėjo S. Kairys.

Naujoje įstatymo redakcijoje yra apibrėžta muziejų misija, susiejant ją su visuomenės kultūrinio švietimo ir mokymosi tikslais, siekiu įgyti naujų žinių bei turiningai leisti laisvalaikį. Taip pat įtvirtinami pagrindiniai muziejų veiklos principai – atsakomybė, atvirumas ir nediskriminavimas, kompetencija, kūrybiškumas, skaidrumas ir viešumas.

Keičiamas ir muziejų vadovų pavaduotojų-vyriausiųjų fondų saugotojų pareigybės pavadinimas į vyriausiojo muziejaus rinkinių kuratoriaus, nustatoma, kad į šias pareigas skiria ir iš jų atleidžia muziejaus vadovas.

Projektu keičiamas respublikinio muziejaus pavadinimas į valstybinio muziejaus. Įstatymo lygiu įtvirtinamas principas, kai muziejaus veiklų valdymo tobulinime dalyvauja muziejaus taryba, kurios sudėtyje yra ir įvairių sričių išorės ekspertai. Ši praktika buvo taikoma nacionaliniuose ir valstybiniuose muziejuose, tačiau nuo šiol įtvirtinus įstatymo lygiu ją siūloma taikyti ir savivaldybių muziejuose.

Naujojoje redakcijoje patikslinamos esamos sąvokos „muziejus“, „muziejinė vertybė“, kaip neaktualios atsisakoma sąvokos „muziejų fondas“. Įstatymas papildomas tokiomis sąvokomis kaip „nuolatinė ekspozicija“, „saugojimas“, „muziejaus vyriausiasis rinkinių kuratorius“. Atsisakoma neaktualių ir perteklinių nuostatų – muziejų klasifikacijos ir skirstymo į rūšis, muziejų rinkinių skirstymo į pagrindinį ir pagalbinį fondus, perkeliant šias nuostatas į poįstatyminius teisės aktus.

Kartu sudaromos teisinės galimybės muziejų kompetencijų centrų, kaip atskirų juridinių asmenų, steigimui. Vis dėlto S. Kairys pažymi, kad ministerija nežada steigti atskirų vienetų artimiausiu metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

protingi .........

protingi ......... portretas
ruošia sau vietelę baigdami vadovaut valstybėje ............. eis vadovaut muziejams ''be konkurencijos''
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių