Vieno lito literatūrinė premija – vertėjai A. Krilavičienei

  • Teksto dydis:

Dvidešimt trečioji kauniečių rašytojų Vieno lito premija už literatūrinių ryšių sklaidą, profesionalius vertimus pristatant lietuvių skaitytojui užsienio kūrybą paskirta vertėjai Aidai Krilavičienei. Praėjusiais metais laureatė išleido net šešis iš suomių kalbos išverstus romanus ir pjeses.

„Daugybė sudėtingų vertimų, jautri, išraiškinga kalba, ištikimybė profesijai pelnė autorei kolegų įvertinimą. Jos dėka turime galimybę susipažinti su pasaulinio lygio literatūra – lietuvių kalba skaityti Mika Waltari „Sinuhę egiptietį“ ar „Turmsą nemirtingąjį“, Sofi Oksanen „Šunų aikštelę“, Jessikka Aro „Putino trolius“, Nadja Sumanen „Rembo“ ir kitus aukštai vertinamus, sudėtingos stilistikos, istorinių ir kultūrinių realijų kupinus suomių romanus. Atkreipčiau dėmesį, kad pirmą kartą Vieno lito literatūrinė premija paskirta vertėjai“, – sako Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Gediminas Jankus.

A. Krilavičienė – filologė, redaktorė, prozos, pjesių vertėja, Lietuvos rašytojų sąjungos ir Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos narė. 2006 m. už M. Waltari romano „Mikaelis Klajūnas“ vertimą apdovanota Lietuvių PEN centro premija – „Metų vertėjo krėslu“. 2008 m. ji pelnė Suomijos ir Lietuvos kultūros fondo Pripažinimo premiją.

Nuo 1997 m. A. Krilavičienė iš suomių kalbos yra išvertusi daugiau kaip pusšimtį romanų, aštuonias pjeses, tarp jų – S. Oksanen „Apsivalymą“, kurią Nacionaliniame Kauno dramos teatre pastatė režisierius Jonas Jurašas.

„Jei nekalbėsime apie gerą savos ir svetimos kalbos mokėjimą, vertėjui svarbu būti kruopščiam ir smalsiam, – pabrėžia laureatė. – Jei tik galėčiau, vis tiek rinkčiausi vertėjos kelią. Vien dėl to, kad myliu knygas.“

Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus Vieno lito literatūrinė premija (sumanytojas ir steigėjas Petras Palilionis) teikiama nuo 1998 m. už praėjusių metų kūrybą. 2021-aisiais kauniečiai rašytojai išleido 22 knygas. Kūrinius atrenka ir vertina kolegos – LRS Kauno skyriaus taryba: Gediminas Jankus (pirmininkas), Erika Drungytė, Tomas Kavaliauskas, Gvidas Latakas, Ieva Rudžianskaitė, Viktoras Rudžianskas, Aldona Ruseckaitė. Premijos skyrimą lemia kūrinio meninis lygis, originalumas, reikšmingumas.

Laureatui įteikiama jau kelerius metus asociacijos LATGA finansuojama premija, skulptoriaus Stasio Žirgulio autorinis darbas su įkomponuota vieno lito moneta ir laureato diplomas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilius Uztupas

Vilius Uztupas portretas
Dziaugiuosi ir linkiu tolimesniu pasiekimu! Su dievu!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių