V. Landsbergis: J. Mekas išeidamas paliko mums egzaminą – ar džiaugiamės, ar zirziam

Jonas Mekas išeidamas paliko neatsakytą klausimą ir kartu egzaminą – ar su dėkingumu įvertinsime jo kūrybą, ar pavydėsime ir apkalbinėsime, trečiadienį Niujorke mirus žinomam menininkui, avangardinio kino kūrėjui sako Vytautas Landsbergis.

„Po jo, be jo pasaulis tapo tuštesnis, daug tuštesnis. Panašų jausmą buvau pajutęs, kai mirė Icchokas Meras, Romualdas Granauskas. Matyt, kitaip ir nebūna, bet kas lieka – lieka. Lieka ir asmeniškai, tikiuosi, lieka ir visuomenės sąmonėje, bent iš dalies“, – BNS sakė V. Landsbergis.

„Jo buvimas kaip reiškinys taip pat Lietuvoje paliko mums neatsakytą klausimą ir egzaminą arba išmėginimą – ar džiaugiamės ir dėkingai nešame į pasaulį J. Meko meną ir dvasią, ar pavydim, zirziam ir apkalbinėjam, kaip būtų būdinga lietuviška mizerija. Bet gal patirsim ir sukrėtimą arba paskatinimą vis dėlto pažvelgti ir į J. Meką, ir į save, juk galime būti kitokie ir vertesni J. Meko“, – kalbėjo pirmasis Lietuvos vadovas atkūrus nepriklausomybę.

Tai buvo savas ir tikras žmogus ir reiškinys, toks jis man buvo visą laiką, kokie atstumai beskirtų.

„J. Meko mirtis, apie kurią sužinojom, verčia mus įdėmiai pažvelgti ir į jį, kas jis buvo ir tebėra savo kūryboje, ir pažvelgti į save, ko esame verti“, – pažymėjo V. Landsbergis.

„Tai buvo savas ir tikras žmogus ir reiškinys, toks jis man buvo visą laiką, kokie atstumai beskirtų. Na, o dabar atstumai labai padidėjo, nebesusitiksim kaip prieš metus Niujorke, jo mėgiamam alubaryje, kur Vytukas (režisierius V. V. Landsbergis – BNS) mus dar pafilmavo“, – prisiminė V. Landsbergis.

Avangardinio kino kūrėjas, poetas ir publicistas J. Mekas mirė trečiadienio rytą savo namuose Niujorke, eidamas 97-uosius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tokio ,,meno"

Tokio ,,meno" portretas
pas mus kiekvienoje mužiko lūšnoje gali gyvai pasižiūrėti.Gerai kad tie amerikonai toki durni..

Nuoširdi padėka

Nuoširdi padėka portretas
Ačiū gerbiamam Landsbergiui už gražius žodžius didžiam menininkui velioniui J.Mekui-pagarsinusiam lietuvio vardą toli nuo Tėvynės.

Apsikakojęs bor,

Apsikakojęs bor, portretas
netgi tokiu atveju nesugebi nuslėpti savo mėšlinos pragertos dūšios.Teisybę Profesorius pasakė-kai kurie sugeba tik zyzti.Būtų gerai,kad tu tik zyztum,o ne įžeidinėtum kiekvieną padorų žmogų.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių