Spektaklio „Dugne“ aktorių katalonai klausė, ar degtinė tikra

  • Teksto dydis:

„Tai juk praeitų metų Hamletas“, - pamatęs fotografijoje įamžintą interviu vietos televizijai duodantį aktorių Darių Meškauską prisiminė Žironos teatro mėgėjas. Nieko keisto – juk OKT/Vilniaus miesto teatras „Temporada Alta“ festivalyje dalyvauja jau trečią kartą, tad vietinė publika puikiai pažįsta jo aktorius.

„Temporada Alta“ festivalyje teatras debiutavo 2011-aisiais, kuomet pristatė spektaklį „Miranda“. Po metų eilė atėjo „Hamleto“ interpretacijai. O šiemet kataloniškai publikai buvo pristatytas spektaklis „Dugne“.

„Tai jau trečias kartas, kuomet festivalio programoje turime Oskaro Koršunovo režisuotą spektaklį. Būtų malonu, jog tai taptų tradicija“, - sakė vienas festivalio organizatorių.

Idėja statyti tik ketvirtą pjesės veiksmą

Susirinkusiems spektaklį pristatančioje spaudos konferencijoje buvo įdomu, kodėl pasirinkta statyti tik ketvirtą Maksimo Gorkio pjesės veiksmą, o ne visą kūrinį. „Ketvirtas veiksmas, išėjus seniui Lukai – tai jau dugnas dugne. Režisieriui pasirodė įdomi ši situacija. Ji tik dar labiau aštrina visos Gorkio pjesės situaciją“, - tokį pasirinkimą grindė D. Meškauskas.
„Visi tikrai žinojome, jog repetuosime pilną pjesę, visus keturis veiksmus. Tačiau kai parodėme tokį spektaklio variantą, koks yra ir dabar, tik ketvirtą veiksmą, visi supratome, jog nėra prasmės repetuoti visos pjesės“, - kolegą papildė aktorius Darius Gumauskas.

„Kartais net žodžių nereikia“

Katalonus domino „Dugne“ esantis artimas santykis tarp aktorių ir žiūrovų, ypač mažas atstumas, skiriantis juos. Žurnalisto tiesiogiai paklausus, kokie santykiai juos sieja su žiūrovais, D. Meškauskas buvo konkretus: „Tokie kaip ir dabar, štai čia. Jūs atėjote pas mus į spaudos konferenciją. Mes, personažai, pas kuriuos į svečius ateina žiūrovai. Iš to ir rutuliojasi veiksmas. Viskas labai paprasta.“

„Kartais net žodžių nereikia, pakanka tik prisiliesti ir matai, jog žmogus traukiasi nuo tavęs“, - mintimis dalinosi aktorė Rasa Samuolytė.


„Lietuvoje publika reaguoja skirtingai. Kartais vaidiname du kartus per dieną, ir vos po pusvalandžio į antrą spektaklį atėjusi publika gali būti kaip iš kitos planetos. Žinoma, geriausia publika yra alkani studentai“, - susirinkusiems pasakojo D. Gumauskas.

Teiravosi, ar degtinė tikra

Vos tik spektaklio programėlėje pamačius akimirkas, užfiksuotas „Dugne“ vaidinant „namuose“, OKT Studijoje, iš karto pasipylė daugybė klausimų: kas tai per erdvė, ar tai kažkoks sandėlys?

„Pagal pjesę tai yra visuomenės dugno nakvynės namai. Mes, kaip OKT aktoriai, Vilniuje neturime savo namų, neturime savo teatro, todėl pasikviečiame žmones pakalbėti šia tema ten, kur ir gyvename“, - į visus klausimus atsakė D. Gumauskas.

„Ar degtinė tikra?“, - tokiu klausimu spaudos konferenciją užbaigė vienas jos dalyvių. „Mes siūlome sėstis kur nors arčiau, jūs įsitikinsite“, - nesutriko D. Gumauskas.

Finale – audringas trypimas kojomis

„Dar vienas puikus Oskaro Koršunovo spektaklis“, - emocijų neslėpė tarp publikos Žironoje buvęs Feran. „Perlas!”, - vienu žodžiu savo įspūdžius nusakė Jordi Vila.
„Nepamenu kada būčiau matęs tokias ovacijas“, - stebėjosi Mingo Albir. Išties, kiekvienoje valstybėje ovacijos būna vis kitokios. Ne išimtis ir katalonai, „Dugne“ finale keletą minučių ne tik audringai ploję, bet ir triukšmingai trypę kojomis.

„Dugne“ – vienas labiausiai užsienyje laukiamų bei daugiausiai gastroliuojančių OKT/Vilniaus miesto teatro spektaklių. Šiais metais spektaklio aktoriai dar aplankys Kaeną Prancūzijoje bei Berlyną Vokietijoje. Vilniuje spektaklis bus rodomas gruodžio 22 bei sausio 12 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių