Skaudi žinia: mirė muzikologė, laidų vedėja Z. Kelmickaitė

  • Teksto dydis:

Eidama 72-uosius metus šeštadienį Vilniuje mirė etnomuzikologė, televizijos, radijo laidų ir renginių vedėja, Lietuvos kultūros ir visuomenės veikėja Zita Kelmickaitė.

Apie tai pranešė LRT, kur pastaruoju metu dirbo Z. Kelmickaitė.

Muzikologė blogai pasijuto kovo 19-ąją LRT radijuje vesdama tiesioginę laidą „Toks gyvenimas su Zita Kelmickaite“, greitoji medicinos pagalbą ją iš studijos išvežė į ligoninę. Įveikti ligos moteriai nepavyko.

Z. Kelmickaitė gimė 1951 metais Klaipėdoje, mokėsi Šiaulių aukštesniojoje muzikos mokykloje, Lietuvos valstybinėje konservatorijoje, Leningrado Teatro, muzikos ir kinematografijos institute.

Po studijų ji dėstė Lietuvos konservatorijoje (dabar – Lietuvos muzikos ir teatro akademija), kurį laiko dirbo savaitraštyje „Literatūra ir menas“.

1974 metais Z. Kelmickaitė pradėjo dirbti Lietuvos radijuje, ten, o vėliau ir televizijoje kūrė laidas apie muziką, lietuviškus papročius, tradicijas, kultūrą, rašė scenarijus filmams.

BNS nuotr.

Visuotinės lietuvių enciklopedijos duomenimis, Z. Kelmickaitė 1977–2007 metais buvo Vilniaus universiteto folkloro ansamblio „Ratilio“ vadovė, festivalių „Skamba skamba kankliai“, „Baltica“, „Smithsonian folklife festival“ Vašingtone, Baltijos kultūros dienų Švedijoje programų meno vadovė. Etnomuzikologė yra parašiusi straipsnių apie muzikinės kultūros palikimą, šiuolaikinę lietuvių muziką.

Z. Kelmickaitė apdovanota Jono Basanavičiaus, Vyriausybės meno premijomis, 2000 metais jai skirtas Gedimino ordino Riterio kryžius, 2018 metais – ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžius.

2020 metais Z. Kelmickaitei suteiktas pirmo lygio Kauno rajono garbės ženklas.

Dvi kadencijas ji dirbo Vilniaus miesto savivaldybės taryboje – nuo 2003-iųjų iki 2010-ųjų. Į ją buvo išrinkta pagal A. Zuoko koalicijos bei Liberalų ir centro sąjungos sąrašus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Liietuvis

Liietuvis portretas
Labai gaila petys uz laisve

Petys,Laisve?

Petys,Laisve? portretas
Kur Jakilaičio komentarai ?

Amžiną Atilsį

Amžiną Atilsį portretas
taip ,niekas ir neparašė diagnozės,2 mėn.gydė ligoninėje ir neaišku kodėl mirė, nors skelbė, kad sveikata gerėja.
VISI KOMENTARAI 60

Galerijos

Daugiau straipsnių