Siūloma griežtinti užsienio valstybėms svarbaus paveldo tvarkymo taisykles

  • Teksto dydis:

Kultūros ministerija siūlo griežtinti užsienio valstybėms reikšmingo nekilnojamojo kultūros paveldo tvarkymo taisykles, skelbia „Lietuvos žinios“.

Anot dienraščio, pakeitimais, kurie teikiami suderinti įvairioms institucijoms, siekiama, kad būtų kuo mažiau iškraipoma istorija ir užkertamas kelias galimoms manipuliacijoms.

Taisyklių projekte numatyta, kad tiek registruotų, tiek kultūros vertybių registre nesančių nekilnojamojo kultūros paveldo objektų teritorijose draudžiama įrengti naujus objektus, išskyrus informacines lenteles, antkapiniai paminklai, memorialinės lentos ir kiti kapaviečių objektai galės būti papildyti skaičiais, datomis, pavardėmis ar kitais duomenimis tik suderinus tai su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos centru.

Nauji paminklai galės būti įrengti tik neregistruotuose objektuose. Informacinėmis lentelėmis reikšmingus nekilnojamojo paveldo objektus ketinama informacinėmis lentelėmis sužymėti iki 2021-ųjų, informacija jose turėtų būti pateikta lietuvių, anglų ir objekto išsaugojimu suinteresuotos valstybės kalba.

Kultūros paveldo departamentas (KPD) bei pakeitimus inicijavusi Kultūros ministerija platesnių paaiškinimų, kodėl kečiamos taisyklės, nepateikė. Neoficialiai teigta, kad daugiausia problemų KPD kildavo dėl Rusijos finansuojamo sovietų karių kapų tvarkymo.

Vilniaus Antakalnio kapinėse sovietų karius perlaidojusiai organizacijai „Užmiršti kareiviai“ Kultūros paveldo departamentas pernai skyrė 1,5 tūkst. eurų baudą. Asociacija nubausta už tai, kad palaikų perlaidojimo procedūros, taip pat ir kapavietė, antkapis su penkiakampės žvaigždės kontūrais nebuvo suderinti su Užsienio reikalų ir Kultūros ministerijomis, kaip to reikalavo įstatymai. Organizacijos vadovas Viktoras Orlovas žadėjo baudą skųsti.


Šiame straipsnyje: kultūros paveldaspaminklai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių