Šiemet Birštono džiazo festivalis bus kitoks

  • Teksto dydis:

Artėjantis Birštono džiazo festivalis turbūt netradiciškiausias bus tuo, kad vyks visa savaite vėliau nei įprasta. Šventę rengėjai nukėlė dėl Velykų. Tad džiazo piligrimų kurorte laukiama balandžio 1-3 dienomis. Visa kita – tai naujas turinys pamėgtoje pakuotėje. Džiazo festivalis „Birštonas“ išsiskiria iš kitų ne tik meniniu apipavidalinimu, kas kartą jam kuriamais naujais autoriniais menininkų darbais.

Tai – vienintelis šalies forumas, kuriame pristatoma tokia plati dabartinio lietuviško džiazo panorama. „Mūsų tikslas – parodyti naujausius įvairių džiazo kartų atstovų darbus“, – teigia festivalio rengėjas Birštono kultūros centro direktorius Zigmas Vileikis.

Užsieniečiai taip pat veržiasi į šį nacionalinį forumą, tačiau patenka čia dažniausiai per partnerius lietuvius – tarptautiniai projektai Birštone tai pat skatinami. Gausėjant užsienyje studijavusio Lietuvos  jaunimo, vis daugiau randasi ir tokių projektų.

Šiemet darbus su užsieniečiais festivalyje pristatys gitaristas Pranas Kentra, subūręs grupę su olandais ir bulgaru, klavišininkas Andrejus Polevikovas, parengęs programą su italais. Perkusininkas Arkadijus Gotesmanas ir saksofonininkas Janas Maksimovičius debiutuos su Danijos, Ukrainos ir Latvijos muzikantais. Saksofonininkas Kęstutis Vaiginis parengė naują projektą su JAV džiazo grandais.

Legendinis saksofonininkas Vladimiras Čekasinas tradiciškai kurs spontanišką muzikinį spektaklį su Vilniaus kolegijos auklėtininiais, bet šįkart  į jį įsilies Latvijos J. Vytuolio muzikos akademijos studentai. Jaunus veidus išvysime ir Artūro Anusausko projekte: šio pianisto trio  pristatys festivalio debiutantes – vokalistes Mariją Grabštaitę ir Rūtą Jakulytę. Festivalį pradės taip pat jaunoji karta – trimitininko Vytauto Skudo projektas, skirtas Milesui Davisui.

O svarbiausią šventės dieną – šeštadienį – Birštono kultūros centro scenoje karaliaus patyrę džiazo meistrai. Klavišininkas Olegas Molokojedovas prisimins savo karjeros apogėjų , pasitelkęs senus bendražygius Petrą Vyšniauską, Leonidą Šinkarenką ir Gediminą Laurinavičių. Klavišininkas Dainius Pulauskas pakvies į sceną dabartinius ir buvusius savo grupės narius pradėti DPG 20-mečio turo, vyksiančio ištisus metus.

Vėliau atmosferą kaitins Liudo Mockūno, Eugenijaus Kanevičiaus ir Vladimiro Tarasovo trio pristatydamas savo ką tik išleistą vinilinę plokštelę bei K. Vaiginio projektas su amerikiečiais.

Iš 16-kos festivalio projektų net 10 bus naujutėliai, dar niekur neskambėję. Ypatingą premjerą pirmąją festivalio dieną žada Kauno bigbendas, vadovaujamas Liutauro Janušaičio. Praėjusiam festivaliui parengtas jo projektas su D. Pulausko grupe įkvėpė kolektyvą naujai netradicinei partnerystei – šį kartą  bigbendas muzikuos su Jievaro Jasinsko vadovaujama grupe „Reinless“. Jungtinei kompanijai talkins ir džiazo vokalistė Simona Jakubėnaitė.

Festivalyje laukiama taip pat  Šiaulių bigbendo su vokiečių vokaliste Ceccely Verny.

Viena aktyviausių šiemetės šventės figūrų – trombonininkas J. Jasinskas, aranžuojantis muziką dviem unikaliems projektams – Kauno bigbendo ir debiutuosiančio trombonų kvinteto, su kuriuo pasirodys vokalistė Girmantė Vaitkutė.

Nepaisant naktinių „džemų“ penktadienį ir šeštadienį, patartina publikai taupyti jėgas, nes sekmadienį, be trombonininkų grupės, jos laukia dar ne vienas intriguojantis pasirodymas. Nestokojantis įdomių idėjų ir juvelyriškai jas pateikiantis kompozitorius Linas Rimša prisistatys su specialiai šiam festivaliui suburta grupe. Birštono džiazo maratoną užbaigs saksofono virtuozas Remigijus Rančys su puikių profesionalų kompanija. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių