Šiauliuose atidarytos vienintelės Lietuvoje odininko dirbtuvės

  • Teksto dydis:

Šiaulių „Aušros“ muziejaus padalinyje Chaimo Frenkelio viloje atidarytos pirmosios ir vienintelės Lietuvoje odininko dirbtuvės, skirtos edukacinei veiklai.

Lapkričio 30 dieną dirbtuvės, esančios Šiauliuose, Vilniaus g. 74, pristatytos šio miesto žurnalistams. Jie turėjo progą vieni iš pirmųjų susipažinti su muziejininkų parengtomis odininko ir batsiuvio amatą pristatančiomis edukacinėmis programomis, sužinoti apie garsiausio Šiaulių odininko Chaimo Frenkelio veiklą ir pasigaminti odinį raktų pakabuką.

Chaimo Frenkelio vila – vienas iš lankomiausių „Aušros“ muziejaus padalinių. Vienoje iš viloje įrengtų ekspozicijų „Žydų paveldas Šiauliuose: pirkliai Frenkeliai“ pasakojama apie Ch. Frenkelio karjerą nuo eilinio odų išdirbėjo iki fabrikanto milijonieriaus, „Odų karaliaus“. Praktinės veiklos, supažindinančios su odininkyste ir papildančios visuomenės žinias apie buvusių vilos šeimininkų amatą ir gyvenimo būdą, labai trūko, todėl buvo inicijuotas Lietuvos kultūros tarybos iš dalies finansuotas projektas „Odos meistrai: amatas, verslas, menas.“

Įgyvendinant projektą, vienoje iš cokolinio aukšto vilos salių buvo įrengtos odininko dirbtuvės. Autentiškumo interjerui suteikia masyvūs mediniai baldai, senovinių odininkų dirbtuvių iškabų kopijos, natūralaus dydžio dažytos ir nedažytos galvijų odos pavyzdžiai. Edukacijų dalyviai gali patys išbandyti, kaip veikia odos kirtimo presas, kaip reikia odą siūti, kniedyti, klijuoti, dekoruoti, kad neišvaizdus odos gabalas virstų stilingu gaminiu. Muziejaus direktorius Raimundas Balza neabejoja, kad odininkystės edukacija bus populiari: „Tai puikus būdas naudingai praleisti laisvalaikį, užsiimti įdomia veikla kartu su visa šeima ar klasės draugais, nauja erdvė žmonėms susipažinti.“

Vos pradėjusioje veikti odininkystės dirbtuvėse jau galima užsisakyti net dvi edukacijas. Vienoje iš jų, pavadintoje „Chaimo Frenkelio odos dirbtuvėlės“, skirtoje įvairaus mokyklinio amžiaus vaikams bei suaugusiesiems, pristatomas tradicinis odininkystės amatas, klestėjęs Šiaulių mieste XX a. pradžioje. Edukatoriai supažindina su Ch. Frenkelio sėkmės istorija, demonstruoja filmuką apie pramoninį odos apdirbimo procesą. Praktinėje dalyje susipažįstama su odos rūšimis, savomis rankomis išsikertama oda rakto pakabukui, kuris darbo proceso pabaigoje dekoruojamas Ch. Frenkelio sūnaus Jokūbo, vadovavusio fabrikui po tėvo mirties, antspaudu.

Kitoje edukacijoje skambiu pavadinimu „Batai mano...“, skirtoje jaunesniojo mokyklinio ir ikimokyklinio amžiaus vaikams, supažindinama su avalynės istorija, odinių batų sandara ir siuvimo procesu. Praktinėje dalyje vaikai iš atskirų detalių, sutvirtinamų „velcro“ juostelėmis, „pasiuva“ batus, sužino, kaip išmatuoti pėdą prieš pradedant darbą, pagal pasirinktą iškarpą piešia savo svajonių kurpaites. Per mėnesį Chaimo Frenkelio vilos dirbtuvėlėse jau apsilankė apie 800 mokinių.

Edukacinė veikla „Aušros“ muziejuje – viena iš prioritetinių. Lankytojams siūloma 30 įvairių sričių (fotografijos, archeologijos, etnografijos, istorijos, dailės) edukacinių programų. Per metus vidutiniškai užsakoma apie 850 edukacijų, jose apsilanko apie 15 tūkst. dalyvių iš Lietuvos ir užsienio šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių