Šiaulių profesinio rengimo centro darbuotojai penktadienį švenčiamai Žolinei kuria vasaros gėrybių kompoziciją. Visos gėrybės užaugintos savuose soduose ir daržuose.
Didžiuliam derlinių kompozicijos vainikui nupinti moterys atrinko pačius gražiausius darželiuose užaugusius žiedus, šermukšnio uogas ,javų varpas. Ir obels šakų su obuoliukais nepagailėjo. Iš sodų ir daržų suvežė visokiausių rudens gėrybių. Jų teigimu, šia kompozicija siekiama rekordo, ji turėtų būti didžiausia, margiausia ir sunkiausia.
„Kviečiame atkreipti dėmesį į lietuviškas tradicijas. [...] Ir dar tuo pačiu norime paraginti Lietuvos gyventojus pirkti lietuviškas daržoves, vaisius“, – sakė kompozicijos sumanytoja Renata Veršinskienė.
Nuo seno Žolinė – atsisveikinimo su želmenimis ir gėlėmis diena. Javai jau nupjauti ir suvežti, uogos ir vaisiai surinkti, privirta uogienių. Moterys šią dieną rinkdavo laukų gėles, vaistažoles, dėkodavo Žemei už derlių.
Į Žolinės puokštę būtina įdėti tai, ką auginai. Ūkininkai šiai šventei iškepdavo duonos iš šviežio derliaus, padarydavo alaus ar giros. Bažnyčia Žolinę dar vadina Švenčiausiosios Mergelės Marijos į dangų ėmimo diena.
Naujausi komentarai