- Viljama Sudikienė, ELTA
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Pepės maistas toks geras, kad jis švariai išlaižo lėkštę. Vargu, ar kokioje nors kitoje Romos įstaigoje šuo taip lapnotų vištieną su bulvių koše, tačiau tai juk „Fiuto“ – pirmasis Italijoje šunų restoranas.
Švelnus apšvietimas, fone skamba rami muzika, dėmesingi darbuotojai palydi žmones ir augintinius prie stalų ir teiraujasi, gal keturkojai klientai norėtų virto kiaušinio su trintais žirneliais ir fontinos sūriu. O gal žuvies su rikota ir cukinijomis?
Ištroškę augintiniai gali rinktis žaliųjų obuolių ir arbūzų sultis ar net pasimėgauti kriaušių, braškių ir bananų gėrimais. „Valgiaraštį sudarėme su veterinarijos dietologu, ingredientus parinkome atsižvelgdami į alergijas, nes šunys alergiški kur kas labiau nei žmonės“, – sakė vyriausiasis virtuvės šefas Luca Grammatico, anksčiau dirbęs kinologu.
Pepė, ketverių metų bišonas išdykėlio snukučiu, išlaižo elegantišką juodą dubenėlį iki paskutinio trupinio, atrodo, kad nugremš net geometrinius raštus.
Naminiai gyvūnai „yra mūsų šeimos nariai, tad kodėl neturėtume su jais elgtis kaip su šeima?“, sako Sara Nicosanti, fotografuodama asmenukę su Mango, savo penkerių metų Džeko Raselo terjeru, specialiai šiam tikslui sukurtoje veidrodžių zonoje.
Negirdėti jokio lojimo, svečiai sutelkę dėmesį į savo dizainerių sukurtus dubenėlius, įsitaisę ant vilnonių antklodžių šalia šeimininkų stalų. 36 metų nekilnojamojo turto agentė S. Nicosanti sako esanti „labai patenkinta“ pasirinkimu vos prieš mėnesį atidarytame restorane, nes šunys „irgi nusipelno subalansuotos mitybos“ su „tinkamais ingredientais“.
„Jokių prieskonių, jokios druskos ir aliejaus“, – tvirtina L. Grammatico. Maistas šunims gaminamas atskiroje virtuvėje nei jų šeimininkams. Porcijos pritaikomos pagal šunų dydį: S (sveriantiems nuo dviejų iki 10 kilogramų), M (11–20 kg), L (21–30 kg) ir net XL (virš 30 kg).
Tarp stalų įrengėme pertvaras, kad vaišindamiesi šunys vienas kito nematytų ir netrukdytų, nesiveržtų į kito erdvę.
„Žuvis yra labai populiari, nes jos skonis skiriasi nuo įprasto maisto“, – tikina L. Grammatico.
Gimtadienio tortas
Nuotaika šventiška, kai 40 metų teisininkė Romina Lanza atvyksta švęsti savo šuns Rūdi ketvirtojo gimtadienio. Restoraną „Fiuto“ ji vertina kaip „labai sveikintiną iniciatyvą“ ir nesileidžia į diskusijas, ar dera vaišinti augintinius šviežiai paruoštais brangiais patiekalais, kai kitur pasaulyje žmonės badauja. „Tai asmeninis pasirinkimas, nematau tame nieko bloga“, – sakė ji.
Taip pat mano ir 20-metė studentė Maria Gliottone, aptikusi restoraną „TikTok“ tinkle ir atėjusi su savo dvejų metų šunimi Nala ir jos draugu Daglasu, keturių mėnesių Korsikos šuniuku. „Taip mano tie, kurie neturi šuns, bet tie, kurie turi, labai džiaugiasi galėdami čia atvykti su savo draugu“, – sakė ji.
Nuo pat atidarymo restoranas kiekvieną vakarą per savaitę priima vidutiniškai nuo 6 iki 10 šunų, o savaitgaliais – nuo 10 iki 15, įėjimas kainuoja nuo 8 iki 20 eurų, priklausomai nuo šuns dydžio.
„Tarp stalų įrengėme pertvaras, kad vaišindamiesi šunys vienas kito nematytų ir netrukdytų, nesiveržtų į kito erdvę“, – sakė Marco Turano.
Trys įkūrėjai nesitikėjo, kad restoranas Milvijo tilto rajone pačioje Romos širdyje bus toks sėkmingas. „Esame labai laimingi“, – sakė 33 metų M. Turano, pakuodamas dovaną staigmeną Rūdi – plaukų kondicionierių, kad nesusiveltų kailis. Nors žvakučių nebus, gimtadienio tortą Rūdi gaus – „sūrio biskvitą su rikota, pagardintą žaliaisiais obuoliais“.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Lietuvos radijo 100-mečiui – speciali programa
Seimui dar 2021-ųjų pavasarį paskelbus 2026-uosius Lietuvos radijo metais, Kultūros ministerija parengė minėjimo programą ir siūlo ją tvirtinti Vyriausybei. Taip būtų paminėtas Lietuvos radijo šimtmetis. ...
-
Minint M. K. Sarbievijaus ir Baroko literatūros metus, siūloma rengti ekskursijas, parodas
Kitąmet minint poeto, pamokslininko Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus ir Baroko literatūros metus, vyks ekskursijos, koncertai ir parodos. ...
-
Mokslininkai įminė 80 metų senumo mįslę: nustatė senojo Nidos švyturio vietą
Baigiantis Švyturių metams Neringoje ir Klaipėdoje bei minint senojo Nidos švyturio įžiebimo 150 metų sukaktį, Vilniaus Gedimino technikos universiteto („Vilnius tech“) mokslininkai nustatė tikslią senojo švyturio viet...
-
Eglučių kiemelio konkurse – 45 dalyviai
Į gruodį vyksiantį Kalėdų eglučių kiemelio konkursą užsiregistravo net 45 klaipėdiečių organizacijos. Lapkričio 20-oji buvo paskutinė registracijos diena, tačiau dar devynių dalyvių sulaukta kitą dieną, terminui jau oficialiai pasibaigus. ...
-
Jaunieji muzikos lyderiai išpildys svajonę groti su orkestru2
„Užlipusi ant scenos pasimėgausiu akimirka, kurios taip ilgai laukiau“, – sako keturiolikmetė pianistė Kotryna Janavičiūtė. Su kitais aštuoniais jaunaisiais muzikantais ji pasirodys Kauno valstybinės filharmonijos scenoje. Kart...
-
Į amžinojo poilsio vietą išlydimas A. Kulikauskas1
Penktadienį amžinojo poilsio išlydėtas muzikantas ir kompozitorius Andrius Kulikauskas. ...
-
V. Kernagio sūnus apie A. Kulikauską: jam visada galėjai paskambinti, jis turėdavo atsakymus2
Lapkričio 17-ąją maestro Andriui Kulikauskui scenos uždanga nusileido paskutinį kartą. Kompozitorius užgeso po sunkios ligos. ...
-
Susirinkti tapatybę iš gyvenimo skeveldrų
„Nuo rytojaus pasikeisiu, būtinai pasikeisiu“, – sako Herojus (akt. Dainius Svobonas). Panašiai suformuluota frazė girdėta daugybę kartų, manau, daugelio ir pačių pasakyta, įvairiausiomis gyvenimo aplinkybėmis, siekiant nustat...
-
Mitologinėse ganyklose: V. K. Slavinsko atminimui
Gaivinu atmintyje ne taip seniai įvykusį apsilankymą menininko Viliaus Ksavero Slavinsko (1943–2023) namuose. Senojo Kauno dvasią tebesaugančioje vietoje – Žaliakalnyje, prie pat Ąžuolyno. Namuose, kuriuos galima vadinti galerija dėl juose...
-
Prof. K. Sabolius: man rūpi vaizduotė, kuri ieško buvimo kartu galimybių
Vilniaus universiteto (VU) Filosofijos fakulteto profesorius Kristupas Sabolis, visuomenėje žinomas ir kaip rašytojas, vertėjas bei kino scenaristas, yra išleidęs ne vieną knyga jį dominančia vaizduotės ir kūrybingumo tema. Kitą savait...