Rembrandtui neseniai priskirtas paveikslas

  • Teksto dydis:

Olandų tapybos „aukso amžiaus“ meistrui Rembrandtui van Rijnui neseniai priskirtas paveikslas nuo trečiadienio eksponuojamas Amsterdamo Ermitažo muziejuje.

Muziejus šį XVII amžiaus paveikslą vadina pirmuoju per 44 metus naujai atrastu Rembrandto darbu.

Nepasirašytas jauno vyro su juodu apsiaustu ir balta nėrinių apykakle portretas be datos anuomet buvo priskiriamas nežinomam Rembrandto aplinkos nariui, bet 2016 metais jį pastebėjo Amsterdamo prekiautojas menu Janas Sixas. Paveikslo reprodukcija buvo vieno aukciono kataloge, numestame prie jo galerijos durų.

„Tai toks akimirkos jausmas, kai šmėkštelėjo mintis: „Tai geriau nei jiems atrodo“, – trečiadienį sakė jis.

J. Sixas įšoko į lėktuvą ir nuskrido į Londoną pasižiūrėti paveikslo, palyginti jo su kitu Rembrandto portretu, kabančiu miesto Nacionalinėje galerijoje, ir nusipirko jį už dabar kukliai atrodančią 140 tūkst. svarų (159,3 tūkst. eurų) sumą.

J. Sixas šį tą išmano apie Rembrandtą – vieną iš jo turtingų protėvių šis meistras XVII amžiuje buvo nutapęs. Taigi, jis žinojo, ko ieškoti paveiksle. Šiuo atveju jo akis užkliuvo už mažytės apykaklės detalės.

„Ten yra vienas fantastiškas nėrinių susimetimas, yra vienas banguotas kraštas, labai fantastiška, toks erdvės pavaizdavimas, kad iš tikrųjų norisi paliesti pirštu“, pasakojo J. Sixas.

„Pasiekti tokį rezultatą, mano ir daugelio kitų ekspertų nuomone, galėjo tik Rembrandtas“, – pridūrė jis.

Nusipirkęs paveikslą J. Sixas parsivežė jį namo, o tada mėnesių mėnesius analizavo jį ir konsultavosi su dešimtimis ekspertų. Šie dabar sutinka su jo nuomone, kad tai iki šiol nežinotas Rembrandto darbas.

Knygoje apie šį atradimą garsus Rembrandto ekspertas Ernstas van de Weteringas priduria, kad paveikslas ne vien nutapytas Rembrandto, bet ir yra „labai aukštos kokybės“ darbas.

Paveikslas Amsterdamo Ermitažo muziejuje bus eksponuojamas mėnesį. Darbininkams jį pakabinus ant sienos, J. Sixas pasidarė asmenukę su savo radiniu.

J. Sixas, kuris paveikslą planuoja parduoti, viešai nekomentuoja, kiek jis dabar galėtų būti vertas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių