Vilniaus mažasis teatras įspėjo R. Tuminą: sutartis gali būti nutraukta

Valstybinis Vilniaus mažasis teatras įspėjo savo meno vadovą režisierių Rimą Tuminą, kad nutrauks su juo darbo sutartį.

„Direktorius informavo, kad įspėjo Mažojo teatro meno vadovą apie sutarties nutraukimą, siūlo nutraukti sutartį abipusiu sutarimu. Per penkias darbo dienas ponas Tuminas turėtų atsakyti, ar sutinka“, – penktadienį po susitikimo su Mažojo teatro vadovu Simonu Keblu BNS sakė kultūros ministras Simonas Kairys.

R. Tuminas nuo 2007 metų dirba Maskvoje, J. Vachtangovo teatro meno vadovu, tuo pačiu metu jis eina ir pareigas Vilniuje, Mažajame teatre.

Ministro teigimu, situacija su R. Tuminu užsitęsė, o sprendimą pagreitino geopolitiniai įvykiai – Rusijos įsiveržimas į Ukrainą.

„Viskas juk neatsitiko vakar ar užvakar, istorija yra gana ilga, ministerija dėjo daug pastangų, kad režisierius irgi turėtų galimybę išeiti nepadaręs žalos ir savo vardui, ir savo įdirbiui. Tikrai buvo formų, kokia jam galėtų vieta atsirasti Mažajame teatre, bet juntamas kažkoks mindžikavimas, kalbėjimas ne tiek apie kultūrą, meną, bet apie įvairiausius istorinius faktus, jų vertinimus, interpretacijas, kurias jau darosi sunku suprasti ir įvertinti, tai turi kada nors baigtis“, – tvirtino jis.

„Teatro vadovas nėra gėlė kabinete, tai irgi žmogus, kuris turi tam tikras administracines funkcijas, ir turi jas vykdyti. Tokia situacija tęstis nebegalėjo“, – sakė S. Kairys.

Ministras sakė neturįs aiškaus atsakymo, ar R. Tuminas pasitraukė iš J. Vachtangovo teatro Rusijoje.

Atsistatydino iš vienų pareigų, bet lieka?

R. Tuminas LRT penktadienį teigė, kad iš šio teatro meno vadovo pareigų atsistatydino vasario 9 dieną, tačiau agentūrai „Interfax“ nurodė, jog vis dėlto teatre Maskvoje liks. Tą patvirtina ir pačio Maskvos teatro pranešimas.

Tai, kas įvyko Ukrainoje ir kas šiuo metu vyksta, man sveiku protu nesuvokiama.

Teatras savo tinklalapyje vasario 17 dieną pranešė, kad R. Tumino iniciatyva Rusijos kultūros ministerija „patvirtino atnaujintą Valstybinio Vachtangovo akademinio teatro įstatų redakciją“, bet R. Tuminas liks savo pareigose. Tiesa, teatro vadovų kontaktuose jo pavardės nebėra.

Pasak pranešimo, pokyčiai įstatuose numato, kad teatras sudaro sutartį su direktoriumi, šis savo ruožtu turi teisę skirti meno vadovą, tačiau tai „tik techniškai apriboja jų įgaliojimus“, o R. Tuminas „nuėmus administracines užduotis“ galės „visiškai susitelkti“ į kūrybinį darbą.

„Vachtangovo teatras yra viena iš tų įstaigų, kurioje susiformavo stiprus režisieriaus ir meno vadovo tandemas. Jame toliau dirbs Rimas Tuminas, direktoriumi lieka Kirilas Krokas, vyriausiuoju režisieriumi – Jurijus Butusovas“, – skelbia teatras.

R. Tuminas Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“ penktadienį tvirtino, kad dėl ligos negalėjo viso laiko skirti teatrui, todėl vasario 9 dieną parašė prašymą jį atleisti iš teatro meno vadovo pareigų ir šis buvo patenkintas. Kita vertus, režisierius teigė sudarysiantys naują sutartį su Maskvos teatru.

„Aš pasilieku ir sudarysiu sutartį su teatro direktoriumi“, – tvirtino R. Tuminas.

Ketvirtadienį Rusijai pradėjus karą prieš Ukrainą, Lietuvos kultūros ministras S. Kairys pareiškė laukiantis Valstybinio Vilniaus mažojo teatro vadovo S. Keblo sprendimo atleisti R. Tuminą.

Vilniaus mažojo teatro penktadienį išplatintame pranešime nurodoma, kad režisierius vasario 9 dieną iš pareigų Maskvos teatre pasitraukė.

„Tai, kas įvyko Ukrainoje ir kas šiuo metu vyksta, man sveiku protu nesuvokiama – pritariu griežtai pozicijai visų šiandien su Rusija susijusių asmenų atžvilgiu ir konkrečiai mano atžvilgiu. Vasario 9 d. pasitraukiau iš užimamų pareigų J. Vachtangovo teatre, tą patį, jei reikia, padarysiu ir čia, Lietuvoje“, – teatro pranešime cituotas R. Tuminas.

Su pačiu režisieriumi BNS nepavyko susisiekti.

Vachtangovo teatras yra viena iš tų įstaigų, kurioje susiformavo stiprus režisieriaus ir meno vadovo tandemas. Jame toliau dirbs Rimas Tuminas.

Dukra: R. Tuminas ketina grįžti į Lietuvą

Jo dukra ir jo, kaip meno vadovo Vilniaus mažajame teatre, pavaduotoja Gabrielė Tuminaitė BNS taip pat patvirtino, kad režisierius iš Vachtangovo teatro išėjo vasario pradžioje, šiuo metu jis yra Maskvoje dėl gydymo, bet artimiausiu metu ketina parvykti į Vilnių.

„Jis išsikraustė iš Maskvos, grįžta į Lietuvą – jei jį dar išleis, jis liko dėl gydymosi. O Vachtangovo teatro pareiškimas toks galbūt moralinis, kad neva jis vis tiek lieka, bet ne, jis nedirbs“, – sakė G. Tuminaitė.

Anot jos, R. Tuminas ketina į Lietuvą grįžti automobiliu.

Ji taip pat patvirtino, kad Vilniaus mažojo teatro direktorius S. Keblas R. Tuminui pateikė siūlymą trauktis iš meno vadovo pareigų, o režisierius siūlymą įvertins atvykęs į Vilnių, „bet ministras šantažo būdu reikalauja, kad tai atsitiktų čia ir šiandien“.

„Jis (S. Kairys – BNS) ne paragino, jis iškėlė ultimatumą. Yra kreipimasis ir Tumino parašytas, bet mes nebeiname į šitą mėsmalę. Yra teisiniai būdai, kol kas esame demokratinėje visuomenėje, galioja Darbo kodeksas, įstatymai. Siūlymas išeiti iš pareigų direktoriaus jam yra pateiktas, jis, kaip ir kiekvienas žmogus, čia kalba jau ne apie Tuminą, o santykį su žmogumi, turi teisę jo sulaukti fiziškai, jis atvažiuoja, pasirašo dokumentą ir dokumentas įsigalioja“, – kalbėjo G. Tuminaitė.

R. Tuminui pernai gruodį buvo skirta Rusijos vyriausybės kultūros premija, jis taip pat pelnė svarbiausią Rusijos teatro apdovanojimą – „Auksinę kaukę“.

Rusijoje kelis dešimtmečius dirbantis režisierius lapkritį duodamas interviu Rusijos televizijai pareiškė nesureikšminantis Lietuvos okupaciją lėmusio Motolovo ir Ribentropo pakto bei nelaikantis rusų okupantais.

Lietuvoje kilus pasipiktinimui dėl tokios menininko pozicijos, R. Tuminas tai pavadino prieš jį įvykdyta provokacija, sakydamas, kad paskelbta tik dalis jo žodžių, bei sakė paprašęs televizijos paneigimo su pilnu interviu įrašu bei tekstu.

R. Tuminas yra vienas Vilniaus mažojo teatro steigėjų, 1994 metais jis apdovanotas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Eilinis

Eilinis portretas
Ruskiu pakalikas...

ru pakalikas

ru pakalikas  portretas
Tuminas visą gyvenimą maskvoj "kėlė" rusijos kultūrą, o kai vėžys ėmė graužt, prisiminė tėvynę ir jos puikius gydytojus. Gyvenai rusijoj, dirbai, tai ir lik joje gydytis ir mirt.

lietuviška kultūra

lietuviška kultūra portretas
Šarikovas vadovauja kultūros ministerijai, tačiau tie 700 kultūrščikų visai juo patenkinti, o draskėsi krūtines tik prieš nepalyginamai vertesnį kultūros ministro kėdės P. Gražulį
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių