Purpurinės akimirkos iš Anykščių – šeštadienio naktį baigėsi festivalis „Purpurinis vakaras“

  • Teksto dydis:

„Didžiausias džiaugsmas atlikėjui – nuo scenos matyti laimingus veidus. Matau ir jaučiu tą džiaugsmą“, – kultūros festivalio „Purpurinis vakaras“ publiką gyrė didžiojo šeštadienio koncerto vedėja, aktorė Kristina Kazlauskaitė.

Šeštadienį, per patį vidurnaktį, Anykščių Dainuvos slėnyje baigėsi 14-asis kultūros festivalis „Purpurinis vakaras“. Į miestą ant Šventosios upės kranto jis sukvietė poezijos, dailės, kino ir geros muzikos gerbėjus iš visos Lietuvos.

Tris dienas trukęs festivalis laimingų akimirkų negailėjo – nuoširdaus žodžio, gyvos muzikos pasiilgę žiūrovai stengėsi gaudyti purpurines akimirkas ir visa širdimi jas jausti.

Ketvirtadienio pavakarę prasidėjęs koncertas „Dovana miestui“ sceną suteikė jauniesiems dainų autoriams ir jų stovyklos vadovui, aktoriui ir bardui Gediminui Storpirščiui. Jaunųjų kūrėjų lūpose dainomis virto Henriko Radausko, Rimvydo Stankevičiaus, Antano A. Jonyno, Mariaus Buroko, Juozo Erlicko, Daivos Čepauskaitės eilės.

Dokumentinio kino vakare į susitikimą su kūrėjais pakvietė Leipcigo kino festivalyje „Auksinio balandžio“ apdovanojimą pelnęs filmas „Pavyzdingas elgesys“ (rež. a. a. A. Mickevičius ir N. Milerius), žiūrovus nukėlęs į Lukiškių kalėjime iki gyvos galvos nuteistųjų kameras.

V. Skaraičio nuotr.

Festivalyje penktadienį skraidė tapybos, poezijos ir muzikos mūzos: Anykščių menų inkubatoriuje-menų studijoje atidaryta Jolitos Česonytės tapybos darbų parodos „Sapnai nesibaigs, pažadu...“ Joje sluoksnis po sluoksnio į vieną susipynė menininkės sapnai, vizijos, girdėtos istorijos ir mėlynos svajonės.

L. ir St. Didžiulių viešojoje bibliotekoje vykusiame susitikime su poete Violeta Palčinskaite sutilpo pokalbiai apie kūrybą vaikams ir suaugusiesiems, diskusijos apie poezijos vietą pasaulyje ir atlikėjo Vyganto Kazlausko dainose suskambusios poetės eilės.

Vakare į Dainuvos slėnį persikėlęs festivalio veiksmas paskleidė ypatingą energiją. „Jaučiau, kad žmonės ištroškę gyvos muzikos, tikriausiai tas troškimas ir sukūrė tokią neeilinę atmosferą“, – nuo scenos nulipęs džiaugėsi grupės „Atika“ vokalistas Darius Žvirblis. Jam tikrai paantrintų ir tą vakarą scenoje buvę kolegos – festivalyje debiutuojanti grupė „Arlekinas“, vietoje nenustygstantys „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, charizmatiškasis Andrius Kaniava su grupe ir romantiškasis Česlovas Gabalis su „Pelenais“.

Naktinėtojų penktadienio vidurnaktį dar laukė Vidurnakčio skaitymai kultūros centre. Juose poeto Vytauto Mačernio „Vizijos“ suskambo aktoriaus Vlado Bagdono balsu ir buvo palydėtos Živilės Mackevičiūtės muzikos garsais.

Šeštadienis pagal seną festivalio tradiciją prasidėjo baigiamuoju Vytauto Kernagio fondo vaikų scenos meistriškumo stovyklos koncertu. Po jo arčiau scenos pakviesti mažieji festivalio lankytojai – Vaikų ir bardų vidudienyje su jais bendravo, kalbėjosi, apie knygas žaismingai pasakojo ir dainavo muzikalieji rašytojai Benas Bėrantas, Tomas Dirgėla, Justinas Žilinskas ir Virgis Šidlauskas.

V. Skaraičio nuotr.

Popietę į kultūros centrą susirinkę žiūrovai plojimais pasitiko Nepriklausomybės Akto signatarę, aktorę Nijolę Oželytę. Ryčiui Zemkauskui vadovaujant, sukosi itin emocingas pokalbis – su prisiminimais, paatviravimais ir pasiginčijimais, į kuriuos organiškai įsipynė festivalio viešnios kurti taiklūs ketureiliai.

Šiemet pirmą kartą poezijos ir muzikos mylėtojai buvo pakviesti į naują festivalio erdvę: ant Rašytojų kalnelio A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialiniame muziejuje. Muziejaus darbuotojai džiaugėsi, kad išsipildė Antano Baranausko svajonė apie pilną gyvybės ir kultūros vietą. Aktoriaus Andriaus Bialobžeskio lūpose ir atlikėjo Giedriaus Arbačiausko gitaros stygose atgijo H. Radausko, Henriko Nagio, Alfonso Nykos-Nyliūno, Vytauto Mačernio eilės.

Festivalio „Purpurinis vakaras“ programą vainikavo festivalio pabaigos koncertas Dainuvos slėnyje, kuriame pasirodė Živilė Mackevičiūtė su draugais, bardai Vilija Radvilė, Justas Tertelis, festivalio naujokai „Šaltinių trio“, savo pirmąjį albumą išleidusi Gabrielė Vilkickytė.

„Purpurinis vakaras“ – man vienas svarbiausių festivalių, labai laukiau susitikimo su jumis šiemet“, – su publika sveikinosi šiemet 60-ąjį gimtadienį trijų dalių kompaktine plokštele „Šaknys 1, 2, 3“ pasitikęs G. Storpirštis. Džiaugsmo scenoje neslėpė ir pirmą kartą festivalyje su grupe pasirodžiusi aktorė Nijolė Narmontaitė: „Čia nepaprastai gera, jauki vieta – jausmas toks, lyg grįžus į namus. Matosi, kad publika tikrai žino, kur atėjo, atmosfera fantastiška! Kiekvienam atlikėjui palaima dalyvauti tokioje šventėje.“

 

V. Skaraičio nuotr.

Ypatingą purpurinės šventės akcentą dovanojo Anykščių kultūros centro mėgėjų meno kolektyvai „Laumakė“ ir „Užgaidos“, specialiai festivaliui susibūrę atlikti V. Kernagio dainą „Baltas paukštis“. „Vytautai, jei mus girdi, ši daina – tau“, – jautriai kūrinį pristatė vakaro vedėja K. Kazlauskaitė, o tuo metu ekrane pasirodė ir pats maestro.

Festivalio pabaigos koncertą baigė emocingoji Neda Malūnavičiūtė su Olegu Ditkovskiu ir grupe. Po pasirodymo liko tik visų laukiamiausias tris dienas trukusios šventės akcentas – bendra festivalio atlikėjų, organizatorių ir savanorių daina „Purpurinis vakaras“. Į atlikėjų delnus nutūpę mediniai angelai, purpuru nutviekstas Dainuvos slėnis ir šypsenos veiduose tik patvirtino penktadienį sceną drebinusios grupės „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ vokalisto Martyno Enčiaus žodžius: „Purpurinis vakaras“ – geriausias vakaras jūsų gyvenime!“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių