Prestižinė Ispanijos premija skirta lenkų redaktoriui ir buvusiam disidentui A. Michnikui

Lenkų redaktorius Adamas Michnikas, vienas iškiliausių savo šalies disidentų komunistiniu laikotarpiu, trečiadienį pelnė Ispanijos prestižinę Astūrijos princesės premiją komunikacijos ir humanitarinių mokslų srityje.

Žiuri pagerbė 75 metų A. Michniką, Varšuvoje leidžiamo dienraščio „Gazeta Wyborcza“ vyriausiąjį redaktorių, „už jo įsipareigojimą palaikyti žurnalistikos kokybę ir dėl savo įtakos atkuriant ir ginant demokratiją Lenkijoje“.

A. Michnikas nuo pat pradžių buvo 1980 metais Lenkijoje įkurtos pirmosios komunistiniame bloke nepriklausomos profesinės sąjungos „Solidarumas“ narys. Ši organizacija išaugo į didžiulio masto judėjimą prieš Lenkijos komunistinį režimą. Už disidentinę veiklą jis šešerius metus praleido kalėjime.

Kai Lenkijos komunistiniai lyderiai prarado valdžią per 1989 metų rinkimus, A. Michnikas buvo išrinktas deputatu, o paskui kartu su kitais įkūrė „Gazeta Wyborcza“, tapusią vienu populiariausių laikraščių Rytų Europoje.

Žiuri atkreipė dėmesį, kad A. Michnikas yra patyręs Rusijos politikos žinovas, „atidžiai stebintis“ Rusijos invaziją Ukrainoje ir „griežtai kritikuojantis [Rusijos prezidento] Vladimiro Putino sprendimus ir aktus“.

Anksčiau šį apdovanojimą yra pelnę tokie veikėjai kaip JAV feminizmo ikona Gloria Steinem (Glorija Steinem) ir Japonijos kompiuterinių žaidimų kūrėjas Shigeru Miyamoto (Šigeru Mijamotas), žaidimo „Super Mario Bros“ autorius.

50 000 eurų Astūrijos princesės premija yra vienas iš aštuonių apdovanojimų, kuriuos kasmet išdalija Ispanijos princesės Leonoros fondas. Tarp jų taip pat yra sporto, literatūros ir mokslo apdovanojimų.

Premijos yra įteikiamos kiekvieną rudenį Astūrijos regiono sostinėje Ovjede per iškilmingą ceremoniją, kuri tiesiogiai transliuojama per Ispanijos televiziją.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių