Prancūzijos teisėjas neblokavo skandalingo filmo apie lytinį išnaudojimą Bažnyčioje

  • Teksto dydis:

Prancūzijos teismas pirmadienį atsisakė uždrausti šalies kino teatruose rodyti filmą apie Katalikų Bažnyčią sukrėtusį vaikų lytinio išnaudojimo skandalą.

Prancūzų kino kūrėjo Francois Ozono (Fransua Ozono) sukrečiančiai dramai „Ačiū Dievui“ (Grace a Dieu) sekmadienį atiteko Berlyno kino festivalio žiuri didysis prizas – „Sidabrinis lokys“.

Nuo trečiadienio pradedamas rodyti filmas pasakoja apie prancūzų kunigą Bernard'ą Preynat (Bernarą Prena), kaltinama kelių dešimčių berniukų tvirkinimu praėjusio amžiaus 9-ame ir 10-ame dešimtmečiais.

B. Preynat advokato teigimu, minėtoje kino juostoje jo klientui pareikšti įtarimai pateikiami kaip faktai, todėl filmas prieštarauja nekaltumo prezumpcijos principui ir turi būti uždraustas.

Šiuo metu B.Preynat yra pareikšti pirminiai kaltinimai dėl nepilnamečių lytinio išnaudojimo. Prokurorai sprendžia, ar jis turės stoti prieš teismą.

Pats B. Preynat prisipažino tvirkinęs berniukus skautus. Jo aukos tvirtino, kad Bažnyčios vadovybė daug metų dangstė jo nusikaltimus ir leido dirbti su vaikais iki 2015 metų.

Kunigo advokatas Emmanuelis Mercinier (Emanuelis Mersinjė) naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė, jog teisėjas nusprendė, kad filme pasirodančio perspėjimo, kad žmonės yra laikomi nekaltais, kol jų kaltė nebūna įrodyta, visiškai pakanka B. Preynat teisėms užtikrinti.

„Labai apgailestauju dėl šio sprendimo. Dvi valandas vaizduoti žmogų, lyg jis būtų kaltas, nors dar nebuvo nuteistas, pažeidžia nekaltumo prezumpciją. Žinoma, to negali kompensuoti dviejų sekundžių užrašas“, – kalbėjo E. Mercinier.

B. Preynat gali tekti stoti prieš teismą dėl įtariamos lytinės prievartos prieš daugybę vaikų. Šiuo metu byloje figūruoja 13 nukentėjusiųjų, bet dvasininkas kaltinamas lytiškai išnaudojęs net iki 70 vaikų. B. Preynat apie šiuos kaltinimus niekada viešai nekalbėjo, bet yra parašęs laiškų kai kurioms šeimoms, kuriais pripažino savo netinkamą elgesį.

Aukos kaltino kardinolą Philippe'ą Barbariną (Filipą Barbareną), 2002 metais tapusį Liono arkivyskupu, kad jis leido B. Preynat toliau dirbti ir bendrauti su vaikais, nors daug metų sklido gandai apie jo pedofilinius polinkius.

68 metų Ph. Barbarinas praeitą mėnesį stojo prieš teismą ir tvirtino esą neteisingai apkaltintas. Pristigus įrodymų ir sukakus senačiai dėl kaltinimų, jog jis nepadėjo į pavojų pakliuvusiems asmenims, netgi prokuroras pasisakė, kad kardinolas ir kiti Bažnyčios pareigūnai neturėtų būti nuteisti, nes jų netinkamų veiksmų neįmanoma teisiškai įrodyti. Prognozuojama, kad nutartis šioje byloje bus paskelbta kovo 7-ąją.

F. Ozono filmo pavadinimas susijęs su viena spaudos konferencija Lurde, kai Ph. Barbarinas, paklaustas apie B. Preynat nusižengimus, atsakė, jog „dauguma faktų, ačiū Dievui, neatitiko ieškinio senaties įstatymo“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių