Paskelbti paminklo A. Smetonai sukurti konkurso nugalėtojai

  • Teksto dydis:

Paminklo Antanui Smetonai konkursą laimėjo knygos atvartą arba atvirlaiškį su šio tarpukario prezidento portretu vaizduojanti skulptūra.

Vyriausybės kanceliarija trečiadienį pranešė, kad paminklo A. Smetonai sukūrimo ir jo prieigų prie pastato Gedimino prospekte 13, Vilniuje, įrengimo meninės-architektūrinės idėjos konkurso pirmosios vietos laimėtoju išrinktas projektas „622522“.

Jo autoriai – Gediminas Antanas Sakalis, Kazys Venclovas, Indrė Rakauskaitė – pasirinko akcentuoti A. Smetonos ne politiko, o visuomenininko, kalbos normintojo, redaktoriaus, knygų ir vadovėlių leidėjo veiklą.

„Todėl vizualinei estetikai pasirenkama ne tiek portretiška ar figūrinė kompozicija, kiek knygos atvartą simbolizuojanti trafaretiška meninė raiška, kylanti iš jo (A. Smetonos – BNS) visuomeninės veiklos signifikantų“, – teigiama projekto aiškinamajame rašte.

Skulptūrą siūloma gaminti iš rūdijančio plieno. Autorių teigimu, tai atliepia simbolinę idėjos įkrovą – atminties ir istorijos kintamumą, laiko poveikį bei tapatumą su aplinka.

„Skulptūrai naudojama geležis apeliuoja į „geležinės valios“ metaforą, kuri nesunkiai identifikuojama su A. Smetonos asmenybe. Ši medžiaga taip pat referuoja į tvarumą, solidumą per medžiagos simboliką – tad pati skulptūrinio objekto materija įgauna specifinę ženklinę įkrovą. Skulptūrinė plastika – minimalistiška, neperkrauta, aiškiai suvokiamos formos“, – rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Pagal autorių skaičiavimus, paminklas turėtų kainuoti per 45 tūkst. eurų, o visas projekto įgyvendinimas – 233 tūkst. eurų.

Antroji vieta konkurse skirta Gintaro Čaikausko ir Gedimino Piekuro projektui „Kabinetas“, trečioji – Kęstučio Balčiūno ir Kristinos Rimienės projektui „Vizija“, ketvirtoji – Luko Šiupšinsko, Mato Šiupšinsko ir Ievos Cicėnaitės projektui „Daugiabriaunis“, penktoji – Šarūno Arbačiausko ir Andriaus Kenstavičiaus projektui „2etas“.

Pirmosios vietos laimėtojams bus įteikta 5000 eurų premija, antrosios – 3000, trečiosios – 2000 eurų premijos. Ketvirtosios ir penktosios vietos laimėtojams atiteks 1000 eurų premijos.

Komisija iš viso vertino septynis konkurso reikalavimus atitikusius projektus.

Konkurso rezultatai įsigalios spalio 22 dieną, jei iki tol nebus pateikta pretenzijų.

Paminklą planuojama pastatyti Vilniuje prie Gedimino prospekte 13-uoju numeriu pažymėto pastato, kitapus Vinco Kudirkos aikštės. Šioje vietoje 1918-aisiais stovėjusiame, iki šių dienų neišlikusiame pastate dirbo Lietuvos Valstybės Taryba, jos pirmininko pareigas ėjo A. Smetona, taip pat veikė Lietuvos valstybės pirmieji Ministrų kabinetai, vadovaujami Augustino Voldemaro ir Mykolo Šleževičiaus. Čia pradėtas leisti ir nepriklausomos Lietuvos pagrindinių valstybės įstatymų ir valdžios įsakymų periodinis informacinis leidinys „Laikinosios Vyriausybės žinios“.

Paminklą tikimasi pastatyti 2021-aisiais.

A. Smetona Lietuvos prezidento pareigas ėjo 1919–1920 ir 1926–1940 metais. Jis žuvo 1944 metais, kilus gaisrui namuose Jungtinėse Valstijose.

Lietuviai pripažįsta A. Smetonos nuopelnus dėl atkurto Lietuvos valstybingumo įtvirtinimo tarpukariu, valstybės pažangos tuo metu, tačiau kartais prieštaringų vertinimų sulaukia jo atėjimas į valdžią perversmo būdu ir pasitraukimas iš Lietuvos sovietų okupacijos akivaizdoje.

Prezidentas Gitanas Nausėda A. Smetoną yra pavadinęs Lietuvos valstybingumo simboliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Niekas

Niekas portretas
Tokiam paminklui sukurti nereikia baigti studijų aukštojoje menų mokykloje-trafaretinį ,ale,meną gali sukurti ir mankurtai, stebiuosi komisijos narių priimtu sprendimu-nejaugi jiems svarbiau gauti varganus pinigus už ,ale, atliktą misiją,juk darbai -antro kurso klauzūrų lygio, tad kokia jūsų moralinė kaina,kad atidavėte savo balsus už trafaretą-atsipeikėkite moderniosios Lietuvos meno kūrinių propaguotojai

Valdas

Valdas portretas
Labai gaila, kad ši Didi Asmenybė, kuri visa savo esybe buvo atsidavusi Lietuvos valstybės sukūrimui, jos statymui,stiprinimui, apsaugant nuo sovietų kėslų dar valsybingumo įštakose,taps tik trafaretu mūmyse-JO SUKURTOS,O MŪSŲ ATKURTOS, valstybės piliečių akyse...GAILA-HOMOSOVIETICUS ŠVENČIA PERGALĖS DIENĄ!

tulpes@lrpk.lt

tulpes@lrpk.lt portretas
Arba privalo buti statoma visiems arba nestatoma niekam, nes man yra apsoliuciai nepriimtina, kad mano mylima Prezidenta Kazi Griniu nuverte kazkoks k-u-r-v-a p-i-d-e-r-a-s-tinis sektantinis ozio ismatu Smetoninis marginalas
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių