Pasaulio spaudos fotografijos apdovanojimą pelnė apsikabinimo pandemijos metu nuotrauka

Danų fotografas Madsas Nissenas (Masas Nisenas) už savo nuotrauką, kurioje įamžino vienų senelių namų Brazilijoje gyventojos ir sveikatos apsaugos darbuotojos apsikabinimą po mėnesius trukusios izoliacijos, ketvirtadienį pelnė prestižinį Pasaulio spaudos fotografijos apdovanojimą.

Nuotraukoje matyti slaugytoja ir 85 metų Rosa Luiza Lunardi (Roza Luiza Lunardži), praleidusi penkis mėnesius izoliacijoje senelių namuose San Paule. Moteris skiria permatoma plastikinė plėvelė, turinti sumažinti užsikrėtimo riziką.

2020 metų rugpjūtį padaryta nuotrauka pirmą kartą buvo publikuota danų dienraštyje „Politiken“, kur M. Nissenas dirba.

Apdovanojimą teikiančios organizacijos „World Press Photo“ vertinimo komisijos narys Kevinas WY Lee (Kevinas Vai Li) sakė, kad „šis simbolinis COVID-19 atvaizdas“ parodo pažeidžiamumą, netektį ir atskirtį, bet gerai įsižiūrėjus matyti „sparnai: skrydžio ir vilties simbolis“.

Man tai meilės ir vilties pačiais sunkiausiais laikais istorija.

„Pirmasis apsikabinimas“ (The First Embrace) laimėjo pagrindinėje „Metų nuotraukos“ kategorijoje, taip pat bendrųjų naujienų pavienių nuotraukų kategorijoje.

„Man tai meilės ir vilties pačiais sunkiausiais laikais istorija“, – sakė M. Nissenas.

Tai jau antras šio fotografo Pasaulio spaudos fotografijos apdovanojimas. Pirmąjį jis gavo 2015 metais už gėjų poros Rusijoje atvaizdus.

Italų fotografas Antonio Faccilongo (Antonijas Fačilongas) pelnė „Metų fotoistorijos“ apdovanojimą už meilės istorijų per Izraelio ir palestiniečių konfliktą kroniką „Habibi“. Jo nuotraukos pasakoja apie Izraelio kalėjimuose kalinamus palestiniečius, kurie slapta siunčia savo spermos, kad dirbtinio apvaisinimo būdu galėtų susilaukti vaikų.

Šios kategorijos apdovanojimą „World Press Photo“ teikia nuo 2019-ųjų.

„Siekiu, kad mano darbas būtų kultūrinis tiltas tarp žmonių“, – savo pareiškime sakė A. Faccilongo.

Skubių naujienų nuotraukos kategorijoje laimėtoju buvo pripažintas atvaizdas, atspindintis JAV vykstančius debatus apie rasę. Šioje Evelyn Hockstein (Evelin Hokstein) nuotraukoje laikraščiui „The Washington Post“ matyti baltasis vyras ir juodaodė moteris, nesutariantys dėl Vašingtone stovinčio Išlaisvinimo paminklo, vaizduojančio prie Abrahamo Lincolno (Abraomo Linkolno) kojų klūpantį išlaisvintą vergą, pašalinimo.

Maždaug 4,3 tūkst. fotografų iš viso pasaulio konkursui pateikė daugiau kaip 74 tūkst. nuotraukų ir 45 iš jų buvo nominuoti.

Apdovanojimų įteikimo ceremonija dėl pandemijos vyko internetu.

Nyderlanduose įsikūrusios ne pelno organizacijos „Worl Press Photo“ apdovanojimai teikiami nuo 1955-ųjų. Pernai „Metų fotografijos“ apdovanojimas atiteko naujienų agentūros AFP fotografui Yasuyoshi Chibai (Jasujošiui Čibai) už jauno vyro, deklamuojančio eilėraštį tarp protestuotojų Sudane, atvaizdą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių