„Panamos dokumentai“ atskleidė nacių pavogto paveikslo paslaptis

Nutekinti „Panamos dokumentai“ padėjo sudėlioti taškus garsaus tapytojo Amedeo Modigliani paveikslo „Sėdintis vyras su lazda“ klajonių istorijoje ir neabejotinai turėtų išspręsti teisinius rebusus.

Jau penkerius metus dėl šio 1918 m. nutapyto kūrinio vyksta teisminiai ginčai. JAV teismas iki šiol beviltiškai bandė nustatyti, kas yra tikrasis vertingo paveikslo savininkas. Paveikslo klaidžiojimai po pasaulį prasidėjo Antrojo pasaulinio karo metais – jis nacių buvo pagrobtas iš žydų kilmės meno kūrinių kolekcininko, kuris 1939-aisiais pabėgo iš Paryžiaus. Šiandien jis – šiltame įtakingos menų dirbinių supirkėjų Nahmadų šeimos užantyje.

Tiesa, iki šiol Nahmadai kategoriškai neigė turį sąsajų su minimu paveikslu ir teismą įtikinėjo, kad jis priklauso Panamoje registruotai įmonei „International Art Center“. Nahmadai kategoriškai atsisakė tartis su žydų kolekcininko anūku Philippe'u Maestracci, gynusio teisę į nuosavybę. Į teismų maratono aklavietę pakliuvęs vyras tikino, kad pinigai jam visiškai nerūpi ir atgauti paveikslą nori gerbdamas senelio atminimą.

„Panamos dokumentų“ dėka atskleista, kad ofšorinę įmonę valdo ne kas kitas, o Nahmadų šeima. Taip pat paviešintas dokumentas, įrodantis, kad nuo 2014 m. sausio mėn. Davidas Nahmadas yra vienintelis įmonės valdytojas.

1944 m. A. Modigliani darbas buvo neteisėtai parduotas už vos 16 tūkst. frankų (3600 eurų). Šiandien jo vertė – 25 mln. dolerių (22 mln. eurų). 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių