Nors tradiciniai amatai nyksta, tačiau šiaudiniai sodai – paklausūs

Varėnos rajone, Zervynose, surengta kūrybinė stovykla, kurioje Lietuvos etnografinių regionų tautodailininkai dalinosi savo patirtimi. Pasak kūrėjų, kai kurie tradiciniai amatai jau baigia išnykti.

Trylika amatininkių iš Aukštaitijos, Dzūkijos, Suvalkijos ir Žemaitijos kūrybinėje stovykloje viena iš kitos mokėsi karpyti užuolaidėles iš popieriaus, dalijosi paslaptimis, kaip tvirčiau surišti šiaudinį sodą, mokėsi kiaušinių marginimo būdų.

Pasak amatininkių, šiaudiniai sodai itin populiarūs Suvalkijoje ir Dzūkijoje. O pastaruoju metu jie paklausūs, ypač kaimo turizmo sodybose.

„Aš renku kvietrugių ar rugių šiaudus, kai kada jie būna nunokę, todėl gražios geltonos spalvos. Labiausiai reikia laikytis matematinio tikslumo, sukarpant šiaudus, nes kitaip nepavyks“, – tikina tautodailininkė iš Suvalkijos Saulena Valatkaitienė.

Pasak amatininkių, kai kurie tradiciniai menai baigia išnykti – anksčiau iš popieriaus karpytos užuolaidėlės puošė beveik kiekvienos Dzūkijos trobos langus, dabar tai retas reiškinys.

„Turi truputį mokėti piešti, turėti kruopštumo ir geras žirklutes“, – sako tautodailininkė iš Žemaitijos Sigita Dacienė.

Amatininkės mokėsi ir dalijosi kiaušinių marginimo paslaptimis.

„Šiek tiek jaučiame, kad tie tradiciniai amatai išeina, vienas po kito jie mus palieka. Norisi, kad tas amatas gyvuotų, nenumirtų“, – tvirtina kūrybinės stovyklos organizatorė, tautodailininkė Audronė Lampickienė.

Amatininkių sukurti darbai eksponuojami Druskininkuose, „Girios Aido“ muziejuje



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių