Naujas tyrimas atskleidė gyventojų medijų ir informacinio raštingumo lygio pokyčius

  • Teksto dydis:

Spalio 1 d. 11 val. bus pristatomas Kultūros ministerijos užsakymu atliktas reprezentatyvus žiniasklaidos priemonių naudojimo raštingumo lygio pokyčio tyrimas.

Juo siekta nustatyti ir įvertinti Lietuvos gyventojų gebėjimus naudotis žiniasklaidos priemonėmis, kritiškai vertinti žiniasklaidos priemonėse pateiktą informaciją, komunikacijos gebėjimus, taip pat ištirti, kaip gyventojai vertina žiniasklaidos priemones ir jose skleidžiamą informaciją.

Tokio pobūdžio tyrimas Kultūros ministerijos užsakymu atliktas antrą kartą, juo siekta nustatyti nuo 2017 m. įvykusius pokyčius, pateikti ateities prognozes. Tyrime buvo apklaustos dvi tikslinės grupės – nuolatiniai Lietuvos gyventojai ir Lietuvoje gyvenantys tautinių mažumų – rusų ir lenkų – atstovai.

Šis tyrimas atskleidė išaugusį medijų vartojimą, socialinių tinklų svarbą. Pastebėtas išaugęs kritiškas turinio žiniasklaidoje vertinimas: pastebėję informacijos neatitikimus, vis daugiau žmonių yra linkę palyginti informaciją su kitais šaltiniais ir vis dažniau susimąsto apie netikras naujienas, atsargiau elgiasi lankydamiesi nežinomose interneto svetainėse. Kita vertus, kaip rodo tyrimo duomenys, Lietuvos gyventojai nepakankamai išnaudoja užsienio žiniasklaidos vartojimo potencialą, silpnesni jų gebėjimai suvokiant ir apdorojant sudėtingesnę informaciją. Daugiau įžvalgų bus pateikta tyrimo rezultatų pristatyme.

Tyrimą Kultūros ministerijos užsakymu atliko „Rinkos tyrimų centras“ (tyrimo vadovas Mindaugas Degutis).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių