Muzikiniame projekte – džiazo, indiškų būgnų ir šokio sintezė

  • Teksto dydis:

Gegužės 20 d. „Natya Devi“ šokio teatras kviečia pakeliauti kūrybos kryžkelėmis – Pranciškonų rūmuose įsikūrusiame teatre MI (Trakų g. 9/1), muzikantų ir šokėjų iš Indijos bei Lietuvos pasirodyme RITME susijungs indiškosios tablos ritmai, džiazo improvizacijos ir Indijos klasikinio šokio judesiai.

„Nuolat ieškome, kaip pristatyti klasinę Indijos muziką bei šokį Lietuvos žiūrovui, bet stengiamės į šiuos menus pažvelgti naujai, eksperimentuojame kurdami klasikinio ir šiuolaikinio meno sintezę“, – teigia šokėja, klasikinio Indijos šokio mokytoja ir renginio organizatorė Kristina Luna.

Šį penktadienį teatro MI scenoje susitiks atlikėjo iš Indijos Hiren Chate perkusijos ritmai, Ievos Marijos Baranauskaitės vokalas bei klavišiniai, Dominyko Norkūno gitara, Clotilde Solange Rigaud vokalas bei Kristinos Lunos šokis.

Iš toliausiai atvykęs muzikinio projekto svečias – indų kilmės perkusininkas Hiren Chate – Vilniuje lankosi pirmą kartą. Pagrindinis jo darbo ir kūrybos įrankis – tabla, klasikiniai indiški būgnai, nors vien klasikinės muzikos atlikėju H. Chate nelinkęs prisistatyti: „Save laikau tiesiog ritmo ir muzikos žmogum, nors mokiausi ir dažnai groju tradicinę muziką, mane domina patys įvairiausi žanrai. Būti ištikimam tik vienokiai muzikai būtų arogantiška klausytojų atžvilgiu, todėl man atrodo, kad bet kokia tinkamai įvaldyta muzika galiu pasiekti savo klausytojų širdis“.

Indijos atlikėjo nuomone, klasikinė muzika skirta tik tam tikrai žmonių grupei, jis pats save laiko pasaulinės muzikos atlikėju, o jo atliekami kūriniai atspindi šio laikmečio dvasią. „Šiandieniniame pasaulyje žmonės retai mėgsta ar gilinasi tik į vieno žanro muziką. Be to, visa muzika vienu ar kitu aspektu yra susijusi, tereikia rasti tą jungtį“, – teigia H. Chate, ne kartą akomponavęs pačių įvairiausių žanrų atlikėjams. Atlikėjas džiaugiasi galimybe šį penktadienį pasirodyti kartu su lietuvių saksofono, gitaros ir vokalo virtuozais.

Muzikos projektas RITME – vienas iš keleto renginių, kuriuose dalyvauja H. Chate. Gegužės 21 d. minint Gatvės muzikos dieną’16, Azijos menų centras kviečia į Mokytojų namus. Šįkart daugiausia dėmesio skirsime šeimoms su vaikais, kurie turės galimybę ne tik susipažinti su tradiciniais indiškais būgnais, bet ir galės patys išbandyti savo rankų miklumą.

„Gatvės muzikos dieną visas miestas tiesiog skendės muzikoje, tad mes norėjome parodyti daugiau dėmesio mažiausiems šventės lankytojams, ir suteikti galimybę sužinoti šį tą naujo apie tolimąją Indiją. Be to, H. Chate yra puikus lektorius, kuris, neaboju, su vertėjo pagalba įtrauks dirbtuvių lankytojus į paslaptingą ritmo pasaulį“, – pasakoja dirbtuvių organizatorė, Azijos menų centro projektų koordinatorė Evelina Vilčinskaitė.

Programa

Gegužės 19 d. 17 val. Klasikinės indų muzikos ritmų sistema: atvira Hiren Chate paskaita

LMTA Centriniai rūmai, Juozo Karoso salė, Gedimino pr. 42, Vilnius.

Gegužės 20 d. 20 val. Muzikinis projektas RITME

MI teatras, Pranciškonų rūmai, Trakų g. 9/1, Vilnius.

Bilietus platina "Tiketa".

Gegužės 21 d. 15 val. Atviros Hiren Chate perkusijos dirbtuvės visai šeimai

Mokytojų namai, Mažoji salė, Vilniaus g. 39, Vilnius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių