Muziejų asociacija džiaugiasi Vyriausybės sprendimu: mes galime užtikrinti lankytojų saugumą

Lietuvos muziejų asociacijos (LMA) valdybos pirmininkas Raimundas Balza džiaugiasi Vyriausybės sprendimu leisti atverti muziejų duris lankytojams nuo gruodžio 10 dienos. Jis taip pat priduria, kad pasirinktas terminas yra protingas, kadangi muziejininkai turės galimybę deramai pasiruošti siekdami užtikrinti lankytojų saugumą.

„Mes džiaugiamės, nes rašėme raštus, kreipėmės į Vyriausybę, į Prezidentūrą prašydami tokio leidimo, nes daugelyje pasaulio valstybių muziejai nebuvo uždaryti net ir griežtėjant karantino sąlygoms. Mes galime užtikrinti lankytojų saugumą ir įleisti tiek žmonių, kiek yra saugu (...). Tuo tarpu lankytojų prašysime, kad jie laikytųsi 2 m atstumo, būtų su kaukėmis, o savo ruoštu reguliariai dezinfekuosime paviršius po žmonių apsilankymo“, – Eltai teigė jis.

R. Balza tikino, kad pasirinktą muziejų atidarymo terminą – gruodžio 10 d. – vertina teigiamai, kadangi tai leis muziejams tinkamai pasiruošti priimti lankytojų srautus.

„Manau, kad tai yra protingas terminas, suteikiama galimybė žmonėms ir muziejininkams pasiruošti, apgalvoti srautų valdymą. Kai kurie jau ir taip esame pasiruošę, bet dabar turėsime dar daugiau laiko apgalvoti ir suplanuoti saugų muziejų lankymą“, – kalbėjo LMA valdybos pirmininkas.

Manau, kad tai yra protingas terminas, suteikiama galimybė žmonėms ir muziejininkams pasiruošti, apgalvoti srautų valdymą. Kai kurie jau ir taip esame pasiruošę, bet dabar turėsime dar daugiau laiko apgalvoti ir suplanuoti saugų muziejų lankymą.

Šiuo metu žmonės gali lankyti sutvarkytas muziejų lauko ekspozicijas, o atvėrus duris ir vidaus ekspozicijoms, anot R. Balzos, suplanuotos ir įgyvendintos parodos nenueitų veltui.

„Manome, kad ši priemonė visuomenei reikalinga. Juolab kad žmonės į muziejus nesiveržia taip, kaip į prekybos centrus ar kažkokias pramogų vietas (...). Šiuo metu muziejų parkuose ir skveruose, kuriuose yra sutvarkytos lauko ekspozicijos, žmonės ir taip lankosi, mes juos kviečiame tai daryti toliau. O jei saugus skaičius žmonių galėtų užeiti ir pamatyti ekspozicijas viduje būtų dar geriau. Tuo labiau kad daugelis muziejų jau yra suplanavę parodas, nemažai jų ir atidarytos“, – Eltai sakė R. Balza.

Vyriausybė trečiadienį pritarė siūlymui lankyti muziejus ir galerijas ne didesnėmis nei 2 asmenų grupėmis (išskyrus šeimos narius), užtikrinant 10 kv. m muziejaus ar galerijos lankomą plotą vienam lankytojui, laikantis ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo tarp asmenų ar asmenų grupių, bei leisti ekskursijas iki 2 asmenų, tačiau įsigaliojimą atidėjo gruodžiui.

„Šis siūlymas galėtų įsigalioti gruodžio 10 dieną. Vyriausybė dar turėtų galimybę apsispręsti ir priimti kitokį sprendimą, jei situacija negerėtų“, – sakė A. Veryga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių